2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Psikolojik Danışma: Yeni Bir Psikolojik Yardım Alma Yöntemi
MAKALE #10690 © Yazan Dr.Psk.Dnş.İbrahim DEMİRCİ | Yayın Mart 2013 | 5,991 Okuyucu
Online danışma; danışman ile danışanın internet yoluyla karşılıklı etkileşimine dayanan, mail, karşılıklı yazışma, sesli görüşme, görüntülü görüşme gibi uygulamalara dayanan bir danışma hizmetidir. Online danışma sadece terapi ile sınırlı değildir, danışmanlık ve psiko-eğitim hizmetlerini de içermektedir.

Online danışmanın coğrafik olarak bulunduğu çevrede danışma hizmeti alamayacak olanlara, fiziksel olarak eve bağlı özürlü olanlara, düzenli olarak danışmanlık almak istemeyenlere, kendilerini internet’te yazılı ortamda daha rahat hissedenlere faydalı olabileceği ifade edilmektedir.

Online danışma birçok fırsat sunduğu gibi bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Online danışma hizmeti veren kişinin eğitimli olması ya da eğitim aldığı alanda danışma hizmeti vermesi gerekmektedir. Online danışma hizmeti verenler ve alanlar bu konuya dikkat etmelidirler. Online danışma yüz yüze danışmanı bir alternatifi değildir. Ancak şu anda uygulanmaya devam eden geleneksel psikolojik danışma yöntemleriyle psikolojik danışma ihtiyacı olan birçok birey (bulunduğu ilde, ilçede hizmet alabileceği yeterlilikte bir psikolojik danışman olamayan, bulunduğu ülkede anadilini konuşan bir danışman olmayan, yüz-yüze yardım almaktan çekinen, zaman sorunu yaşayan, trafik sorunuyla uğraşmak istemeyen, hastalık, sakatlık gibi nedenden dolayı evden dışarı çıkamayacak olan) bu hizmetten yararlanamamaktadır. Online psikolojik danışma, bu nedenlerden yardım alamayanlar için büyük bir fırsattır. Ayrıca online danışmanın; depresyon, anksiyete, panik atak, yeme bozuklukları, sosyal fobi gibi bir çok psikolojik problemin tedavisi için etkili olduğu deneysel çalışmalarla test edilmiştir.

Türk PDR Derneğinin etik kitapçığında online danışma hizmetiyle ilişkilendirebileceğimiz “Psikolojik danışma yardımı ile birlikte bilgisayar kullanıldığı zaman danışan, (a) zihinsel, duygusal ve bedensel açıdan bilgisayar çalışmasını yürüyecek kapasitede olmalı ve (d) danışan bilgisayarı kullanırken, yanlış anlama ya da uygunsuz kullanma gibi problemleri gidermek ve daha sonraki ihtiyaçları belirlemek için izlenmelidir.” ifadeleri geçmektedir. Online danışma hizmeti veren uzmanlar, bu ilkelere dikkat ederek ve sınırlılıklarını bilerek danışma hizmeti vermelidirler. Ayrıca online danışma hizmeti şifreleme sistemlerinin kullanıldığı güvenli bir sistem üzerinden verilmelidir. Danışanlar, Messenger üzerinde verilen hizmetlerde bazı sorunlar yaşayabilirler. Bilgilere Sadece danışan ve danışman tarafından ulaşılmalıdır. Bu nedenle online danışma için ayrı bir sistem tasarlanabilir. Online psikolojik danışma, sınırlılıklarını bilerek, etik sınırlar içerisinde yapılırsa alana ve insanlara büyük hizmetler sunabilir.

Psikolojik danışma ve birçok farklı alanda hizmet alma biçimi giderek internet üzerinden yapılmaya başlanmakta ve bu durum çağın getirdiği bir zorunluluk halini almaktadır. Amerika’da yapılan bir araştırmada online danışmanın yeni başladığı 1990 yılında online danışma hizmeti veren internet sitesi sayısı 12 iken, 2002 yılında yapılan araştırmada bu sayı 300’ü geçmiştir. Gelecekte de bu hizmetlerin giderek artması beklenmektedir. Önemli olan sayı artarken bu sitelerin denetlenmesi ve bu hizmet alanında kalitenin arttırılması gerekmektedir. Psikolojik danışmanların yenilikleri takip etmesi ve kendini sürekli yenilemesi etik yükümlülükleri arasında bulunmaktadır. Teknolojiden faydalanarak psikolojik danışma hizmetlerinin daha da geliştirilmesi, yenilikleri getirilmesi ve yaygınlaştırılması mümkündür.

İbrahim Demirci
Uzman Psikolojik Danışman

Kaynaklar:

Monique, M. B. (2001). E-traphy: practical, ethical and legal ıssues. Cuberpsychology & Behavior Journal, 4(5):145.
Rochlen, A., B., Beretvas, S., N., & Zack, S. Z. (2004). The online and face-to-face counseling attitudes scales: a validation study. Measurement and Avaluation in Counseling and Development Journal, 37(1): 95-111.
Shaw, H.E., & Shaw, S.F. (2006). Critical ethical issues in online counseling: assessing current practices with on ethical intent checklist. Journal of Counseling and Development, 84, 41-53.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (2006). Psikolojik Danışma ve Rehberlik Alanında Çalışanlar İçin Etik Kurallar. Ankara.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Psikolojik Danışma: Yeni Bir Psikolojik Yardım Alma Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.İbrahim DEMİRCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.İbrahim DEMİRCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim DEMİRCİ Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.İbrahim DEMİRCİ
Sinop
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.İbrahim DEMİRCİ'nin Makaleleri
► Online Psikolojik Danışma Nedir? Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Online- Çevrimiçi Psikolojik Danışma Esaslar ve Kurallar ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Şebnem GÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Online Psikolojik Danışma: Yeni Bir Psikolojik Yardım Alma Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:16
Top