2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlar ve Erkekler Aşkı Neden Farklı Yaşar?
MAKALE #11890 © Yazan Psk.Muharrem ÇAPKIN | Yayın Aralık 2013 | 9,681 Okuyucu
KADINLAR ve ERKEKLER AŞKI NEDEN FARKLI YAŞAR?

Aşk, yaşamın güçlü bir parçası, büyük bir yeğinlikle sevebilme kapasitesi olarak deneyimlenen çok özel bir süreçtir. Biyolojik cinsiyet rolü olarak kadın ve erkek, aşık olma sürecini farklı şekillerde yaşamaktadır. Bu farkların başında, genel olarak, erkekler önce fiziksel görünüme çekim duyup daha sonra kişilikleri ile ilgilenirken, kadınlarda ise duygusal ilişkinin yapısı fiziksel çekime yol açmaktadır.

Fiziksel çekim, kadınlar için önemli olsa da erkekler için çok daha önemlidir. Erkekler fiziksel çekimden etkilenirken; kadınların, ekonomik statü, hırs, anlaşılma, güçlü bir karakter ve zekadan etkilendikleri görülmektedir. Erkeklerin cinsellik için aşkı, kadınların aşk için cinselliği kullandıklarını söylemek çok da yanlış olmaz.

Erkekler de kadınlar da, ihtiyaç tatmininden, benzerliklerden, yakınlıktan, hoş kişiliklerden etkilenmektedirler. Kadınlar ilişkide daha temkinli davranırken, erkeklerin daha rahat ve cesur aşık olma eğilimi taşıdığı görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre erkeklerin baskınlığı seksepalitelerini artırırken, kadınların baskın davranışları çekici bulunmamaktadır. Ancak baskın erkekler, yardımdan ve işbirliğinden kaçınmadıkları takdirde daha çekici bulunmaktadır. Baskın ve bencil erkekler, kadınlara çekici gelmemektedir.

Peki, aynı geminin yolcusu bu iki cinsiyet, neden farklı biçimlerde yaşamakta bu süreci? Bu sorunun cevabını farklı kuramlar kendilerine göre açıklamışlardır. Evrim kuramına göre erkekler, kadınların üreme yeteneğini, gençlik, güzellik gibi dış görünüşle ilişkilendirip buna önem verirken, kadınlar ise erkeklerin kaynaklık edebilme potansiyeline ilişkin olarak, para kazanabilme ve statü gibi özellikleri aramaktadır.
Psikanalitik kurama göre ise; kızların da erkeklerin de ilk özdeşleşme nesneleri anneleridir. Bebek, kendini başkalarından ayırma becerisi kazandığında, ayrı ve bağımsız bir benlik duygusu geliştirmek ister. Erkekler, erkeksi bir cinsiyet kimliği geliştirebilmek için annelerine duydukları duygusal bağı baskılayarak babaları ile özdeşleşirler. Bir anlamda erkek, anneden ayrılırken, ayrı ve bağımsız bir erkek kimliği geliştirir. Aşık olduğunda tekrar bir kadınla duygusal bağ kurma, bebekken anne ile kurulan sembiyoz ilişkiye özlemi ifade ederken, bir yandan da kaybetme kaygısı arasında çelişki yaşanır. Kızlar ise cinsel kimlik oluşturmak amacıyla annelerinden ayrışmalarına gerek olmadığı için büyüdüklerinde de anne gibi olmak, yakınlaşmak kolayken, ayrışmak ve katı ego sınırlarını koymakta daha zorluk çekerler. Bu gelişimsel süreçler kadınları yakın bir ilişki kurma yoluyla tatmin ederken, erkeklerin bağımsızlık ve ayrılık üzerine kurulu rekabet ilişkileri ve başarı yoluyla tatmin bulması anlamına gelmektedir.

Toplumsal kuramlara göre bu fark, toplumsal normlar, cinsiyet stereotipleri, toplumsal roller ve güç farklılıklarının sonucudur. Stereotiplere göre davranmak toplumsal kabul için önemlidir. Birbirlerinin stereotiplerine uyan kadın ve erkekler, birbirlerini çekici bulmaktadır. Kadın erkeği daha az konuşkan, girişken, erkeksi ve güçlü bulduğu için çekici bulurken; erkek kadını anlayışlı, açık, konuşkan, sıcak ve duyarlı olduğu için çekici bulmaktadır. Ancak daha sonra kadın erkeğin konuşmamasından, erkekse kadının dırdırından şikayet etmektedir.

Aşık olmak oldukça kişisel ve özel bir alandır. Kadın olsun erkek olsun her ikisi için de önemli gereksinimlerin karşılandığı bu süreç ortak alanken, aşkın yaşanmasında cinsiyet farklılıkların olması da doğal görülmektedir.

*Çapkın, M. (2013). Psikodramanın Temel Kavramlar ile Aşka Bakış; Moreno’ nun Rol Kuramına Göre Aşık Rolünün İncelenmesi. İstanbul Psikodrama Enstitüsü Mezuniyet Tezi.
*Pines, A.M. (2010). Aşık Olmak. İstanbul; İletişim Yayınları.
*Mitchell, S.A (2010). Aşk Sürebilir mi? Zamana Karşı Romantik Aşkın Kaderi. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
*Taylor, S.-Peplau ,L.A.- Sears ,D.(2003). Sosyal Psikoloji. Ankara: İmge Kitabevi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlar ve Erkekler Aşkı Neden Farklı Yaşar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Muharrem ÇAPKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Muharrem ÇAPKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muharrem ÇAPKIN Fotoğraf
Psk.Muharrem ÇAPKIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Muharrem ÇAPKIN'ın Makaleleri
► Erkek Neden Sertleşme Sorunu Yaşar? Psk.Ahmet Sevran POLAT
► Erkekler Neden Aldatır ? Psk.Şanver YEREBAKAN
► Erkekler Neden Aldatır Psk.İzzet GÜLLÜ
► Kadınlar Neden Aldatır Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kadınlar Neden Aldatır? Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kadınlar ve Erkekler Aşkı Neden Farklı Yaşar?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Benlik Saygısı Kasım 2013
► Aşka Dair Kasım 2013
► Evlilik Doyumu Nedir ? Kasım 2013
► Yas Süreci Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:06
Top