2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mazoşizm ,acı, Şiddete Psikanalitik Yaklaşım
MAKALE #12144 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ocak 2014 | 5,840 Okuyucu
MAZOŞİZMİN PSİKANALİTİK YAKLAŞIMINA BİR KATKI

Travmatize olmuş bebek ve çocuklar saldırganlık, acı ve sahte sadomazoşistik davranışlar yetişkinlerde olduğu gibi gösterebilirler.

Çocuklukta ve daha sonraki karakter bozukluklarındaki sadomazoşizmin tekrarlanması için üç tane hipotez ileri sürülebilir.

1)Acı ve acılı duygulanım saldırganlığın kaynağı olabilir.

2) Ruhsal yapının gelişiminde önemli rol oynayan saldırganlık kontrolüne olan ihtiyaç

3) Çocuk istismarı ve travmada dürtü kontrolü için kullanılan fantezilere zarar verir.

Karakter bozukluklarında saldırganlık kontrolü ve ifade güçlüğü esas noktalardır.

Psikanalitik çerçevenin başlangıcı için, sadomazoşizmin keşfi adına üç tane temel hipotez söz konusudur.

Bunlardan birincisi çocuk saldırganlığı ifade edebilmek ve onu ayarlayabilmek adına zihinsel yapısının bunu kullanabilmesidir.

Bu gibi durumlarda hem saldırganlığa karşı bilinçdışı savunma geliştirmesi konusundan hem de ego ve süper egonun yapılanmasına katkıda bulunur. Ayrıca saldırgan davranışların stereotipik tekrarlayıcılığına ve ego ve süper egonun gelişiminin bozulmasına engele olarak çatışmaların çözümünü sağlar.

İkinci hipotez ise acı ve acılı duygulanımların saldırganlığa kaynak teşkil etmeleridir.

Saldırgan ve cinsel dürtülerin kaynaklarının benzer olduğu düşünülürse buradaki saldırganlıktan kastedilen aynı zamanda da cinsel dürtülerdir.

Üçüncü hipotez ise travmanın psikolojik etkileri ,çocukluk ve yetişkinlik yaşamındaki fantezilerin kapasitelerinin fonksiyonları en iyi şekilde anlaşılmalı ve bu fantezilerin içerikleriyle bağlantı kurulmalıdır.

Egonun entegrasyonunda ve bağımsızlaşmasında fantezinin kompleks yapısını anlamak önemlidir.

Mazoşizmden söz ettiğimiz zaman aklımıza ilk gelen bir kişinin fiziksel yada zihinsel olarak acıya karşı duyduğu eğilim ve bu acılardan sexüel haz duyduğu düşüncesidir.Mazoşizm insan zihninin ve doğasının temel bir karakteristiği olan , haz ilkesiyle çelişiyor gibi görünmektedir. Gerçekten bazı mazoşistler için '' fiziksel ve ruhsal acıyı'' cinsel obje tarafından sağlayarak bundan cinsel haz elde ederler. Acıdan kaçan

insan neden acıya yönelir. Mazoşizmde elde edilen acı bizim tanımladığımız acıdan başka bir şey midir. Acıdan kaçan insan neden acıdan zevk almaya yönelir. Buradaki haz alma acaba hazsızlığa karşı ortaya çıkan bir durum mudur? Hazsızlığa karşı ortaya çıkan bu durum pardoksun asıl kaynağı mıdır? İç ve dış dünyanın acı gerçekleriyle karşılaşan insanın patolojik bir anlaşma metodu mudur?

Bu konunun içinde en iyi bilinen mazoşistik sapkınlıklardır. Gerek Freud öncesi psikiyatrik literatürde gerekse de psikanalitik araştırmalarda daha geniş klinik araştırmalarda üzerinde çalışma yapılmıştır. Sayısız yazar ve araştırmacı Freud a bu konuda değişik bakış açıları kazandırmış ve Freud un bu konuyu geniş bir şekilde incelemesine katkıda bulunmuştur. Freud mazoşistik cinsellikte pregenital özellikleri vurgulamıştır.

Mazoşistik fanteziler ya da gerçek doyum erkek mazoşistlerde kendilerini bir kadın ve kadın rolüyle bilinçdışı bir şekilde özdeşleştirerek kendilerinde pasif genital arzularını ağrı ve acı ile uyandırarak yaşantılamaktadırlar.

Bu gibi durumlarda zalim ve acımasız, fallik kadın (aslında erkek) bir erkeği cezalandıran pozisyonunda olur. Bu zihinsel aldatmaca aslında kadının cezalandırıcı işlevi ile hem kadının penisinin yokluğu inkar edilmiş olur diğer ikinci bir kazançla da kastrasyon tehlikesi ortadan kalkmış olur. Yani burada kadın hem cezalandıran, aktif olan ama penisi olmayan ama aynı zamanda da cezalandıran ve ezen olduğu içinde aynı zamanda penisi olandır. Yani burada ki mücadele kastrasyon tehlikesine karşı önlem alma çabasıdır.

Mazoşizmde diğer esas nokta pasivite ile mazoşizm arasındadır. Aktivasyonun olmayışı bazen pasivizasyonu düşündürmektedir. Bunun içinde hareketsizlik daha doğru bir tanım olmaktadır.

Kaynaklar

Pain, Aggression, Fantasy, and Concepts of Sadomasochism. William I. Grossman, M.D.Originally appeared in 1991 Psychoanal. Q., 60:22-51 – used by permission.

Essentıal Papers on Masochism
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mazoşizm ,acı, Şiddete Psikanalitik Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Ergenlikte Mazoşizm Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Bdsm - Mazoşizm ve Sadizm Abdullah ÖZER
► Şiddete Analitik Bir Bakış Psk.Dila HOTLAR
► Kadına Yönelik Şiddete Psikolojik Bir Bakış Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mazoşizm ,acı, Şiddete Psikanalitik Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top