2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tembel Çocuk
MAKALE #12146 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Ocak 2014 | 12,370 Okuyucu
TEMBEL ÇOCUK:Çocuğum çok tembel, hiç ders çalışmıyor, dersin başına oturmasıyla kalkması bir oluyor. Ödevlerini bitirmekte çok zorlanıyor. Sürekli hatırlatmam gerekiyor. Çok dağınık, öyle çok oyalanıyor ki dersi bitmek bilmiyor.
Hiç bir cezadan da anlamıyor..
Veya
- Benim çocuğum çok zeki, isterse yapar, ne yazık ki tembel.

İlk önce bu durumun klasik tabirle bir 'tembellik problemi' mi yoksa başka nedenleri var mı, bunu ayırmak gerekir.

Bu ayrım gerçekçi olarak yapılmadığında, tembellik yada motivasyonsuzluk problemi yaşayan çocuğun sorunları gittikçe başa çıkılmaz bir hal alıp, hayatı ve akademik geleceği bir karabasana dönüşür.

Bazı anne - babalar çocuk okula gitmeye başlayınca, sorumluluğu omuzlarından atmış olduklarını ve bunu okula yüklediklerini düşünerek rahatlarlar.

Bazıları ise çocuğun okuldaki başarı durumuna, gerektiğinden çok önem vererek, çocuklarını sıkarlar.

Bir kısmı da, ilgili olmakla beraber yararsız bir seyirci olarak kalırlar. Bu gruptaki anne - babalar, çocuklarının okul problemine gerektiği gibi ilgilenmezler ancak çocuklarını yaramazlık veya tembelliğinden şikayetçi olunduğu durumlarda işe karışmaları gerektiğini zannederler.

TEMEL NEDENLER

1- Fiziksel sağlık sorunları
Zeka problemleri
3- Psikolojik - Duygusal sıkıntılar
4- Eğitimsel - pedagojik sorunlar

SAĞLIK PROBLEMLERİ
Öncelikle çocuğunuzu genel bir sağlık taramasından geçirmeniz gerekir.
Zeka, nörolojik dikkat sorunları, özel öğrenme bozukluğu,
görme ve işitme bozuklukları çocuğu doğal olarak başarısız kılacaktır.
Solunum güçlükleri, nefes darlığı, bademcik ve burun etleri, sara, ansefalit veya menenjit gibi hastalıklar da başarıyı engelleyebilir.
Salgı bezlerindeki bozukluklar, özellikle tiroit veya böbrek üstü bezlerindeki salgı bozuklukları, çocuğun çabuk yorulmasına, dikkatinin dağılmasına ve süratli çalışmamasına neden olur.
Uzun süren yüksek ateş, şiddetli bir bronşit, tüberküloz, solunum bozuklukları, nefes darlığı, şiddetli barsak bozuklukları sürmenaja neden olabilir.
Dinlenme, uyku ve yemek gibi fiziksel ihtiyaçları tam olarak karşılanmayan
çocuklarda da aşırı bir yorgunluk, ilgisizlik ve uyuşukluk hali olması kaçınılmazdır.

EĞİTİMSEL ve PSİKOLOJİK NEDENLER
1- Anne - babanın tutumu
2- Öğretmenin davranışları
3- Öğretim yönetiminin çocuğa uygun olmaması
4- Ailenin okul ve okumaya verdiği değer

Bedensel rahatsızlıklar gibi, Psikolojik sıkıntılar, eğitsel yanlışlar tembelliğe ve okul başarısızlığına yol açan önemli faktörlerdir.

* Duygusal ve ailevi sorunlar
* Anne - baba veya bir yakınını kaybetme
* Çok sevilen bir aile bireyinin hastalığı
* Anne veya babanın çocuğu hazırlamadan uzun bir yolcuğa çıkması
* Boşanma
* Yeni bir kardeşin doğması
* Ailelerin parasal düzeninin aniden bozulması
* Ani bir korku
* Ergenlik sorunları
* Çocuğun yaşamında derin yaralar açan duygusal şoklar
* Ailenin çocuğa karşı ilgisizliği

Bazı çocuklar okul dönüşü evde kendileri ile ilgilenecek hiç kimseyi bulmazlar.
Anneleri ya ziyarettedir, ya komşuda, ya da işte.
Evde hiçbir denetim olmadığından, derslerini bilip bilmediğini,
ödevlerinin tamam olup olmadığını, okulda ne yaptığını soran yoktur.
Hatta temizliği ile, aç veya tok oluşu ile ilgilenen yoktur.
Bu çocuk başarısının karşılığı olan ödülü, başarısızlığın sonucu olan cezayı görmediğinden, okula karşı aynı ilgisizlik kendisinde de belirir,okulundan soğur, ders çalışmaz olur. Kimse de ona neden çalışmadığını sormaz.
Bu çocuktan okulda başarılı olması istenebilir mi?

Çocuğun yaşamında en az ilgisizlik kadar zararlı olan bir diğer eğitimsel hata da anne babanın çok sert, çok katı ve otoriter olmasıdır. Baskı yoluyla sağlanan disiplin ve saygının hiçbir değeri yoktur. Bu tip ailelerde çocuğun hiçbir hatası, hiçbir başarısızlığı hoşgörü ve anlayışla karşılanmadığı gibi çocuk her fırsatta azarlanır, eleştirilir, cezalandırılır veya dövülür. Dayak korkusu ile yaşayan, sadece kötü muameleye alışmış olan, evde söz hakkına dahi sahip olmayan çocuktan başarı beklenebilir mi?

Bu koşullarda yetişen çocuk okula, öğretmen ve arkadaş ortamına uymakta güçlük çeker. Ya pasif ve çekingen olduğundan uyumsuzluk gösterir, ya da isyankâr ve katı olduğundan arkadaşsız kalır.

Çok şımartılan çocuk her zaman, her istediğine çaba harcamadan sahip olabilir. Ailede ne ona rehberlik eden vardır, ne de ona doğru ile yanlışı öğreten. İdeali ve amacı olmayan bir aile içinde, disiplin anlayışından ve gerçek ilgiden yoksun büyür. Hatta bazı hallerde evinde çok konfor vardır, evi çok sıcaktır, evin dışında üşümekten korkar, temizlik kavramına sahip değildir. Uzun süren tatil yüzünden okula gitmediği günler olur.
Geç yatar, istediği saate kadar oynar, kitap okur, belli bir programı yoktur yatma - kalkma saatleri belirsizdir. Oyuncaklar çabasının ve çalışmasının ödülü değildir.
"Zavallı çocuk mutlu bir çocukluk yaşasın, biz görmedik o görsün."

Motivasyonu olmayan çocukların ilgi düzeyleri oldukça düşüktür, zaman kaybederler,
hedefleri yoktur, kendilerini organize etmede vealdıkları işi zamanında bitirmede çok zorlanırlar.

Tembelliğin ortaya çıkmasında kendine güven problemleri etkili olabilir. Her şeyi yanlış yapacağına inanan çocuk, yanlış yapma riskini ortadan kaldırmak için tembelliği seçebilir.

Anne babalar ödevlerini zamanında yapamayan çocuktan sürekli şikayet edebilirler. Şikayet etmek ve eleştirmek çocuğun davranışlarını değiştirmek için etkili bir yol değildir.

Aksine sürekli eleştirilen bir çocuğun bir işe başlaması gittikçe zorlaşır.

Zaman zaman da çocuk tarafından tembellik, yetişkinler üzerinde bir güç elde etme yollarından biri olarak görülebilir.

TEMBEL ÇOCUK YOKTUR

Çocuğun bir sağlık , nörolojik sorunu yoksa, temel bakım ve yaşam ihtiyaçları karşılanıyorsa, evde ve okulda doğru bir eğitim ve yönlendirmeye tabi tutuluyorsa,
ve en önemlisi SEVGİ ve GÜVEN ortamında yaşıyorsa tembel ve başarısız bir çocuk asla olmaz.

MOTİVASYONU DÜŞÜK ÇOCUK VARDIR.

Bu durumda çocuğunuzun tek sorunu neden isteksiz ve başarısız olduğunu, neden çalışmadığını, neden motivasyonunun düşük olduğunu, neden başarılı olmadığını araştırmayan TEMBEL ANNE BABASI ve EĞİTİCİLERİNİN olmasıdır...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tembel Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tembel Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:15
Top