2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyuncu Kişilikler
MAKALE #12361 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Mart 2014 | 4,689 Okuyucu
OYUNCU KİŞİLİKLER
Başkalarının dikkatini çekmeye çalışır, genel ilginin odağında olmadığı ortamlardan hoşlanmazlar ve yoğun olarak etrafındakilerin ilgisini ararlar. Duygu durumları çok sık değişir ve bu değişimler çok hızlı döngülü olabilir ve bu kişiler duygulanımlarını teatralize(tiyatrolaştırarak) ederek açığa vururlar, bu şekilde ifade ederler. Çevresindeki kişileri abartılı bir biçimde zaman zaman idealize eden zaman zaman da değersizleştiren davranışları söz konusudur. Bu kişilik yapısına sahip kişiler ellerindeki bütün imkanları kullanarak sürekli olrak başkalarının dikkatini çekmeye çalışırlar.Sanki yaşamsal amaçları budur.
Amaçları cinsellik olmadığı halde,gizli bir kışkırtıcılık taşıyan giyim tarzları, baştan çıkarıcı davranışları, topluluk önünde doğal olmayan davranış ve konuşma tarzı, tutumlarındaki şaşırtıcı değişimler belli başlı öne çıkan özelliklerdir. Abartılı yardım istekleri(kendisini küçük bir kız çocuğu gibi göstermeye çalıştığında), dikkat çekmek için geniş bir oyun gücüne sahip bu kişiler ilişkilere hızlı başlayıp ,ilişkileri yürütme konusunda zorluk yaşarlar.Bu kişilik yapılanmalarında kendisinin dışındakileri kendilerne hayran bırakmak ve kendilerine bağlama davranışları çok temeldir. Bütün bu davranışların bir kat alt katmanında yatan düşünce ve duygulanım hayatın bir takım sorunları ile tek başına baş edemeyeceğine dair güvensizlik ve buna yönelik inançtır. Dikkat edilirse burada aslında çocuksu kişilik yapısından çok rahat söz edebiliriz.
Kökeninde yalnızlık ve tek başına hayatta varolamayacağına yönelik bu inanç kişileri diğerlerine yöneltir. Bu yapıdaki kişiler kadınsılıklarını davranışsal, sözel ve dış görünüm olarak abartılı yaşarlar. Çok kadınsı bir görünüme sahip bu kadınlar, her ne kadar dişiliklerini dışa vurup abartılı göstermeye de çalışsalar da aslında cinsel yaşamları son derece renksiz ve isteksizdirler.Yukarıda da dediğim gibi amaç diğerlerini kendilerine döndürüp onları destekllerinden mahrum kalmamak. Oyuncu kişilik yapısına sahip bu kişiler diğerlerine yansıttıkları hayranlık dolu bakışları karşı tarafa bir ayna görevi verip oradan yansıyanlarla kendilerine hayranlık duymak isterler.
Aslında karşı tarafa yönelik hayranlıkları kendilerine yöneliktir. Bu söylediklerimizden yola çıkarak bu yapıdaki kişilerin aslında kendilerini ne kadar güvensiz ve çaresiz hissettiklerini ortaya koymaktadırlar.
İlk başlarda gerçekten dikkat çeker ve çok çekici görünürler ancak onlarla ilişkiye girildikten ve yakınlaşma gerçekleştikten sonra aşırı oyuncu tutumları, ani duygusal iniş çıkışları ilk başlarda son derece cazip ve çekici kılan bu kişilerden ötekiler kaçmaya ve uzaklaşmaya başlarlar. Bu oyuncu kişilikler kısa bir süre sonra kaybettikleri kişilerin yerine yeni birilerini koyabilmek adına başkalarını kendilerine hayran bırakma serüvenine devam ederler. Çünkü böyle yapmadıkları takdirde yalnız kalacaklarına dair yoğun bir korku onları bu yönde motive eder.Ve genelde ilişkilerinin sonu hüsrandır.Ama bu kişiler genel itibariyle sorunların kaynağını ya da bu istikrarsız ilişki kurma biçimlerinin karşıdan kaynaklandığına diar inançları yüzünden iç görü geliştiremez ve aynı senaryoyu tekrar tekrar sürdürürler.
Bu yapıdaki kişiler önce şaşırtıcı ve sürpriz dolu davranışları ile karşılarındakini büyülerler ve daha sonra da bıktırarak kendilerini terk ettirirler ya da kendileri ile daha fazla ilgileneceğine inandığı bir kişi için kendi ilişkilerini ya sonlandırılar ya da extra-marital(aldatırlar) bir ilişki içine girerler.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyuncu Kişilikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Zor Kişilikler ile Yaşamak Psk.Nihan DİKME
► Kaygılı Kişilikler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Oyuncu Kişilikler' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:46
Top