2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikiyatri Cani ve Sapık Aklama Branşına Dönüşmemelidir
MAKALE #12498 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Nisan 2014 | 5,405 Okuyucu
PSİKİYATRİ CANİ VE SAPIK AKLAMA BRANŞINA DÖNÜŞMEMELİDİR

Son sekiz - on gündür ülkemiz gündemine oturan olayda 10 yaşındaki erkek çocuğa önce tecavüz eden sonra ise öldüren sapık katil psikiyatride muayene olacakmış. Çünkü, "Psikolojik sorunlarım var, bunun için işledim suçumu" demiş!

Psikiyatri ne yapacakmış peki?

Test yapacak ve muayene edecekmiş!

Test deyince kulağa ne hoş geliyor değil mi? Kan testi, şeker testi, kolesterol tahlili gibi... Oysa bunlarla en ufak bir benzerliği yoktur bu testlerin. Bunların sadece adı testtir.

Testler psikiyatrinin, "Bakın biz de tıbbın diğer branşları gibiyiz, bakın sizin tahlilleriniz varsa bizim de testlerimiz var" deme eğiliminin bir ürünü olarak son dönemde iyice ön plana çıktı. Test işinin öne çıkması bilimselliğin değil; böylesi bir zaafı ödünleme mekanizmasının ve mesleki inanırlığı artırma arayışının bir neticesidir.

Test işinde psikologlar uzmandır, psikiyatristler değil. O yüzen işin içinden birisi olarak söylüyorum:

Bu testlerin "her vaka için" yüzde yüz bir geçerliliği ve güvenirliliği yoktur! Mesela SCL 90-R testi vardır! Belirti taramada ve bulunan belirtileri bir tanı grubuna sokmada kullanılır. Muhtemelen bu caniye bu test uygulanacaktır!

Bu testler "ben hastayım" diyen bir kişinin belirti tablosunu bir araya getirmekte ve bir tanı koymada işe yarayabilir. En azından iki - üç dakikalık hekim muayenesinden daha iyi sonuç verdiği açıktır. Çünkü ben hastayım diyen ve çare arayan kişilerin beyanlarının samimi ve doğru olması yüksek bir ihtimaldir. Malum çare arayan hiç bir kimse hekimini yanlış yönlendirerek yanlış bir teşhis almak istemez. Aklını peynir ekmekle yememiş hiç bir kimse kolu ağrıyorken bacağım ağrıyor demez!

Ancak suç işlemiş ve "psikolojik sorunlarım var" diyen yani mevcut suçtan yırtmak istediği her halinden belli olan kişilerin temaruz yani simülasyon (kandırmaca) eğilimi göstermesi yüksek bir ihtimaldir. Bu testlerin bu gibi durumlarda söz konusu simülasyon faktörünü devre dışı bırakabilecek, yanlış beyanlara rağmen doğruyu ve gerçek bulguları gösterebilecek bir gücü yoktur. Ruhunda olan gerçekler değil; dilinden dökülen beyan esastır çünkü.

Cevaplar kimyasal analizlere değil; kişilerin beyanlarına göre puanlanır. Bir belirtiye 4 puan yerine 1 puan vermek de aslında 1 puanlık bir derecesi olan bir belirtiye 4 puanlık bir yanıltıcı cevap vermek de mümkündür. Silah ruhsatı almak için veya güvenlik kursuna gitmek yahut işe girmek için gelen hemen herkese bu test istenir. Bugüne değin binlerce test yaptım ve bu gibi durumlarda samimi cevap veren yani simülasyon yapmayan çok az kişiye rastladım. Ama hala inatla bu testler istenir.

Neden?

Bunun asla bilimsel olmayan bir kaç temel nedeni vardır aslında!

Birincisi: "Bakın bizim branşın tahlili yok belki ama ona benzeyen testleri var" demek için... Etrafa böyle bir mesaj vermek ve bu hekimlik branşının inanırlığını artırmak için...

İki: Kanuni vs. bir sorun çıkarsa suçu testlere yıkmak için...

Üç: Bir de psikologları laboratuar teknisyenlerine çevirmek, böylece onları alan dışına iterek bu alanda tekel kalmak, bu yüzden de onlara sadece test misyonu biçmek için...

Bu testler için harcanan kağıtlara acırım. Tam bir kırtasiye israfıdır.

Muhtemelen cani tecavüzcüye de bu testten veya MMPI türü benzerlerinden uygulanacak!

Belki de, "Psikolojik sorunları vardı" denilecek, cezai indirim bile alabilecek!

Buradan uyarıyorum:

"Bizim branş en cani adamı bile ipten alabilecek kadar önemlidir. Biz hayati raporlar veriyoruz, bizim raporumuz..." deme eğilimine dikkat edilmelidir. Alanda; mesleki eğilimler ve mesleğin oluşturduğu zaaflar / temayüller zaman zaman bilimsel gereklilikler kadar belirleyici olabilmektedir.

Hiç bir psikolojik sorun adam öldürmenin hafifletici nedeni olamaz. Belki psikotik denilen düşünce bozukluğu burada dikkate değerdir. Bu tür cinayet, tecavüz gibi suçlarda duygu durum sorunlarından ziyade düşünce bozuklukları (psikoz, akıl hasyalığı vb) önemsenir ve böyle bir sorunun varlığı aranır zaten!

Oysa akıl hastası yahut psikotik denilen kişilerin adam öldürme olasılığı son derece düşüktür. Evet psikiyatri böylesi durumlarda daha çok akıl hastalığı arar ve böyle bir bulguya ulaşırsa bunu (kanunlar da dahil) suç için hafifletici bir durum olarak görür. Oysa bu son derece yanlış bir kabule dayanır.

Bugüne değin akıl hastası olup da adam öldüren kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Adam öldürmek yahut tecavüz vs. akıl hastalığının değil; bilakis akıl sağlığının göstergesidir. Sorun akıl hastalığı sorunu değildir; sorun ahlak, erdem vb. bir sorundur. Bir ahlaki sorun olan yalan söyleme davranışına bile hastalık diyen psikiyatrinin bu sorunu doğru algılayabilmesi zordur.

Dediğim gibi özellikle akıl hastalığı cinayet işlemeye yatkınlık sağlayan ve hafifleticilik sağlayan önemli bir etken gibi görülür psikiyatride.

Oysa tedavi alan yahut almayan yığınla akıl hastası, psikoz vakası vardır her toplumda. Bunların içinden cinayet yahut herhangi bir suç işleyen kişi sayısı yok denecek kadar azdır.

Cinnet geçirdi denilen kişiler bile aslında cinnet geçirmiş değildir. Bunların planlı ve programlı işleyen eylemleri; yer, zaman ve kişi ayırt eden tasarrufları bunun onlarca örneğinden sadece birisidir. Bu gibi eylemleri cinnet vb. adlar takmak suretiyle psikoloji ile izaha çalışmak kitlelere, "Psikolojik sorunlar çok önemli, sakın ihmal etmeyin" mesajı verme projesinin de tipik bir yansımasıdır esasında.

Dolayısı ile akıl hastalığının, düşünce bozukluğunun yahut psikoz denilen durumların suça yatkınlık oluşturan ve cezai indirim gerektiren sorunlar olarak görülmesi, hala bu anlayışın kabul görmesi tamamen yanlıştır.

Kaldı ki hasta kişi adam öldürmez; hasta kişi hastalığıyla uğraşır, başa çıkmakla meşguldür. Hasta kişi derdiyle yani kendisiyle meşguldür. En önemlisi de bu tür canilerin hasta olmadığı işlediği suç öncesine kadar ki iş ve işlemleriyle ortadadır.

Bunun tespiti için klinikte verilen üç - beş yapay cevaba, doğal olmayan bir zeminde icra edilen, dolayısı ile de yanıltıcı olabilen gözleme ve sınırlı sürede yapılan gerçek dışı mesleki analize vs. değil; işlenen suç öncesi hayatıyla ilgili somut bilgilere ve yaşam öyküsünden çıkarılacak nesnel verilere bakılmalıdır.

Klinik ve uzman yaklaşımı bu gibi durumlarda kesinlikle yanıltır ancak suç öncesine kadarki yaşam döngüsü, düşünce örgüsü ve davranış öyküsü en gerçek tabloyu resmeder.

Yaklaşımsal / yöntemsel sorunların yanında psikiyatrideki sorunların bir hastalık olup olmadığıyla ilgili olarak yıllardır süregelen tartışmalar da işin bir başka boyutudur.

Dolayısı ile bu gibi durumlarda psikiyatri raporu tek başına yeterli olmamalıdır. Bilakis mahkemenin suç öncesine dair topladığı çevresel ve nesnel bilgiler / veriler daha fazla dikkate alınmalıdır.

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikiyatri Cani ve Sapık Aklama Branşına Dönüşmemelidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Psikiyatri ile Savaşmak Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikiyatri Mantığı Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikiyatri ve Bonzai İlişkisi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikiyatri Gerçeği Söyleyemez Psk.İzzet GÜLLÜ
► Duyguların Dili ve Psikiyatri Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikiyatri Kitleleri Nasıl Aldatır Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikiyatri Cani ve Sapık Aklama Branşına Dönüşmemelidir' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:01
Top