2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapide Yeni Bir Uygulama "Online Terapi"
MAKALE #12653 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Mayıs 2014 | 3,970 Okuyucu
Online Terapi Nedir?

Çağımızda yoğun iş koşulları, zaman, ulaşım ve maddiyat gibi engeller ve bulunulan bölgede başvuracak uygun bir uzmanın olmayışı gibi sorunlar psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiler için yüz yüze psikoterapi desteği almayı oldukça zorlaştırdı. Bu sebepten dolayı özellikle Amerika’da ve Avrupa’da “Online Terapi” olarak tanımlanan yeni bir uygulama gelişti. Türkiye’de de yeni yeni gelişen online terapi hizmeti birçok kişinin faydalandığı bir hizmet halini almaya başladı.

Online terapi, en genel anlamıyla, internet üzerinden canlı olarak sesli ve görüntülü bir şekilde psikolojik danışmanlık ya da psikoterapi desteği alma durumudur. Genellikle Skype programı üzerinden yapılan bu görüşmeler için gerekli olan ekipmanlar; bir bilgisayar, internet bağlantısı ve mikrofonlu bir kulaklıktır.


Danışan ve terapistin birlikte belirlediği bir zaman aralığında her iki tarafın da yalnız kalabileceği ve rahatsız edilmeyeceği bir mekanda icra edilebilen online terapinin yüz yüze yapılan terapiye göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.


Online Terapinin Avantajları


Öncelikle online terapi de zaman ve mekan sınırlaması yoktur; şöyle ki terapist ve danışan ister evlerinde isterse ofislerinde, ortak belirleyecekleri herhangi bir zaman aralığında canlı ve görüntülü olarak görüşme yapabilirler. Bu durum aynı zamanda kişinin- dünyanın neresinde olursa olsun- online terapi hizmeti veren istediği bir uzmandan destek alabilme şansını doğurur.


Herhangi bir ofis kirası, yol ve zaman masrafı, sekreter ücreti vb. gibi giderleri olmadığı için online terapinin seans ücretleri yüz yüze yapılan görüşmelere göre daha uygundur. Bunun yanı sıra, terapist ofis saatleri dışında da seans yapabileceği için seans saatleri ve süreleri konusunda daha esnek davranabilir.


Daha önce psikolojik danışma hizmeti almamış kimi kişiler için hiç tanımadıkları bir terapistten yüz yüze görüşme randevusu almak, görüşmeye gitmek ya da seansta kalabilmek zor gelebilir. Bu manada, online terapi bu kişiler için terapistini tanıma, terapi sürecine ısınma gibi konularda bir ön basamak olabilir.


Bireysel haftalık yüz yüze görüşmelere devam eden danışanların ya da terapistlerin, şehir dışı ya da yurt dışına çıkma, tatile gitme ya da sağlık sorunları nedeni ile belli bir süre evden çıkamama gibi durumlarda terapilerin aksamamasına olanak sağlar.


Online Terapinin Dezavantajları

Online terapi yüz yüze görüşmenin sıcaklığını ve içtenliğini vermeyebilir, bu durum da danışan ve terapist arasındaki kurulması beklenen terapötik ittifakın yani işbirliğinin kurulmasını zorlaştırabilir.


Yüz yüze görüşme kişiyle derinlemesine çalışma açısından daha etkili olmaktadır, online terapi ise kişiyi daha çok destekleyici bir terapi modeli olarak etkili olabilir.


Online terapi desteği almak isteyen bir kişinin en azından basit derecede bilgisayar kullanmaya ve teknolojiye az da olsa hakim olması beklenir. Bu manada her yaşa ve kitleye hitap etmeyebilir.


Özetle, yeni ve farklı bir yaklaşım olan online terapi, modern çağın getirdikleri gereği kişilerin hayatlarında işlevsel bir rol almaya başlamıştır. Türkiye’de ve Dünya’da binlerce kişi bu hizmetten düzenli olarak faydalanmaktadır. Kısıtlı imkanları ya da bir takım kişisel gerekçeleri nedeniyle yüz yüze görüşme desteği alamayanların online terapi konusunda önyargılı olmamaları, en azından bir kez denemeleri faydalarına olacaktır.


Ümit AKÇAKAYA


Uzm. Psik. Dan. & Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapide Yeni Bir Uygulama "Online Terapi"" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoterapide Yeni Bir Uygulama "Online Terapi"' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:06
Top