2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Bozukluğu ( Özel Öğrenme Güçlüğü)
MAKALE #12936 © Yazan Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN | Yayın Temmuz 2014 | 5,186 Okuyucu
Öğrenme bozukluğu herhangi bir nörolojik ve fiziksel hastalık ya da zeka geriliği ve otizm gibi gelişimsel bozukluklar olmaksızın, okuma, yazma, aritmetik gibi akademik becerilerde yetersizlik olarak kendini gösteren bir bozukluk türüdür. Nedenleri ile ilgili kesin bilgimiz olmasa da iki neden üzerinde durulmaktadır. Birincisi genetik yatkınlığın varlığı, ikinci ise beyinin bazı merkezlerinde olan işlevsel bozukluktur.

Zeka geriliği ile karıştırılır. Zeka geriliği ile öğrenme bozukluğu arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:

1- Zeka geriliğinde zeka işlevlerinin tüm alanlarında yetersizlik söz konusu iken, Öğrenme bozukluğunda özel bir alanda yetersizlik vardır.
2- Zeka geriliğinin tedavisi mümkün değilken öğrenme bozukluklarında tedavi sonucunda ilerleme kaydedilmektedir.

Öğrenme beynin bir işlevidir. İlk olarak bilginin duyu organları tarafından beyne iletilmesi ve beynin bilgiyi almasıdır. Daha sonra gelen bilgilerin birleştirilmesi, hafızada tutulması ve son aşamada da konuşma, okuma, yazma gibi becerilerle dışarı aktarılması gerekmektedir. Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda bilginin kazanılması ve kullanılmasını sağlayan aşamalarda problemlerin varlığı kabul edilmektedir.

3 tip Öğrenme Bozukluğu vardır:

• Okuma bozukluğu
• Yazma bozukluğu
• Aritmetik beceri bozukluğu

Okuma Bozukluğu: Okuma bozukluğuna ‘ disleksi’ denir. Okumada belirgin hatalar vardır. Bunlar şunlardır:

• Harfleri ve sayıları yanlış okuma ve birbirine karıştırma ( örneğin, b-d, m-n, 6-9 gibi)
• Okurken harf atlama, bazı harfleri okumama
• Bazı harfleri atlama ve eksik okuma
• Kelime içinde harflerin yerlerini değiştirme
• Kelimeyi yanlış okuma ve bir elime yerine başka bir kelime okuma
• Okurken sık sık yerini kaybetme
• Okurken sık sık durma
• Yavaş okuma
• Okumaya cümlenin sonundan başlama

Okuma bozukluğu olan çocuklar yukarıda belirttiğimiz hataların hepsini ya da bazılarını yaptıkları için okuduklarını anlama ve dolayısı ile anlatma zorluğu yaşarlar. Eğer çocuğun zeka düzeyi iyi ise okulun birkaç yılı sorun yaşanmayabilir, konular ve metinler zorlaştıkça problemler ortaya çıkmaya başlar. Okuma zorluğu olan çocuklar genelde okumayı sevmezler. Bütün ısrarlara rağmen okuma içeren ödevleri yapmayı reddederler. Sınıfta, okumada yaşıtlarından geri oldukları için yetersizlik ve utanç duyguları yaşarlar.

Yazma Bozukluğu: Yazma bozukluğu, yazı yazarken belirgin harf atlama, gramer ve noktalama hataları olarak kendini gösterir. Genellikle okuma bozukluğu ile birlikte görülür. Yazma bozukluğunda görülebilecek yazım hataları:

• Harf hataları yapma, birbirine benzeyen b-d,m-n,c-ç,s-ş gibi harfleri karıştırma, birinin yerine diğerini yazma
• Noktalı ve noktasız harfleri birbirine karıştırma ( o-ö,u-ü,ı-i)
• Heceleme hataları ve bir kelimeyi bölerek yazma
• Noktalama işaretlerini kullanmama
• Sayfa düzenini yapamama, paragraf oluşturamama
• Çok karışık kötü yazma, kelimeleri birbirinden ayırmadan bitişik yazma
• Bakarak yazma ve kopyalama yeteneklerinin kötü olması.

Matematik becerileri bozukluğu: Bu çocukların, yaşından ve zekasından çok daha aşağı matematik becerilerinin bulunması dikkati çeker. Türkçe ve sosyal becerileri ile kıyaslandığında matematik başarılarının oldukça kötü olduğu dikkati çeker. Bu çocuklar matematik kavram ve işlemlerin kullanıldığı diğer sayısal derslerde de zorluk çekerler. Zekası iyi olan çocuklar 4.-5. sınıfta karmaşık problemlerin öğrenilmeye başlamasıyla sorun yaşamaya başlarlar.
Matematik bozuklu olan çocukların zorlandıkları alanlar:

• Matematik terim, sembol ve işaretleri kavrama güçlüğü
• Sayı saymayı öğrenmede güçlük
• Dört işlemi kavramada güçlük
• Geometrik şekil ve sembolleri anlamada güçlük
• Problem çözme güçlüğü

Bütün öğrenme bozuklukları için anne-babalara şunları söyleyebiliriz; Öğrenme zorluğu olan çocuklar eğer eleştiriye maruz kalırsa çocukların öz güvenlerinde ciddi harslar oluşur. Zaten bu çocukların zekaları ile ilgili bir problem olmadıkları için öğrenememeleri ile ilgili olarak farkındalıkları vardır ve neden öğrenemedikleri ile ilgili olarak sürekli kafaları meşguldür. Çocuklarınızı eleştirmek ve tembellik ile suçlamak yerine sorunu çözme odaklı davranıp mutlaka bir uzmana başvurun. Aksi takdirde öğrenme bozukluğuna ek olarak ruhsal problemlerde eklenerek sorun daha karmaşık bir hal alacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Bozukluğu ( Özel Öğrenme Güçlüğü)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN'in Makaleleri
► Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Sibel YALMAN
► Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Disleksi-Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Disleksi - Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Ömer CİMEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Bozukluğu ( Özel Öğrenme Güçlüğü)' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Eylül 2013
► Oyunun Sihiri Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top