2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayram Şekeri Tadında Diyet
MAKALE #12938 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Temmuz 2014 | 4,174 Okuyucu
Ramazan ayı boyunca uzun açlık süresi ve vücudun da buna adaptasyonu sonucu metabolizma yavaşlar. Vücut bu ay boyunca kendini yeniler. Sindirim organları da dinlenmiş olamaktadır. Çoğu birey bu aylarda kilo vermekte ya da iftar ve sahurda fazla kaçırmayla kilo alabilmektedir.

Ramazan ayı sonrasında yaşanan bayramda bireyin hızlı ve ağır besinlerlere ek olarak tatlı ağırlıklı bir tüketim görülmektedir. Bu aşırı tüketim sonucunda birey çok fazla kilo almasının yanında mide ve bağırsaklara da aşırı yüklenmiş olmaktadır.

Ramazan bayramında kilo almamak için;

Az az sık sık beslenilmelidir. Böylece sindirim organlarına da çok yüklenilmemiş olur. Vücut yeni beslenme düzenine de yavaş yavaş adapte olmuş olur.
Bayram şekeri tüketiminden kaçınılmalıdır. Çocukların da miktarı sınırlı olarak tüketilmesi sağlanmalıdır. Çocukların yaşayaşağı diş çürüklerini hızlandıran bayramlarda şeker tüketimine ekstra özen gösterilmelidir.
Tatlı tüketilecekse ilk tercih sütlü tatlılardan ve meyve tatlılarından olmalıdır. Hamur tatlılarından olabildiğince kaçınılmalıdır.
Yağda kızarmış yemeklerden ziyade haşlanmış, ızgara ya da fırında pişirilme yöntemleri ile pişirilmiş yemekler tercih edilmelidir.
Akşam yemeğini en geç saat 19:00 gibi yemeye çalışın. Çok geç yememeye çalışın. Akşama doğru metabolizmanız yavaşladığı için ne kadar erken yerseniz sindiriminiz o kadar kolay olmaktadır.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şekerleri reddetmeniz kilolarınızı korumada yardımcı olacaktır. Fazla şeker tüketimi beyinde seratonin hormonu salınımını arttırdığı için kişide halsizlik ve yorgunluk hakim olacaktır. Dikkatli tüketmek bayram dönüşü kazaları önlemede yardımcı olacaktır.
Şeker hastası olan kişiler doğal tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlıları bu bayramda gönül rahatlığı ile tüketebilirler.
Çikolata tüketilecekse ilk tercihiniz bitter çikolata olması zayıflamanızı kolaylaştıracaktır.
Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktivite düzeyinizi arttırın. Spor yapmak için bayramın bitmesini beklemeyin.
Gün boyunca bol su tüketiniz. Su içmek için susamayı beklemeyin. Günse ortalama 8-10 su bardağı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
Çay ve kahve tüketiminizi şekersiz yapınız. Günlük çay tüketiminiz 3-4 fincanı, kahve tüketiminiz ise 2-3 fincanı aşmamasına dikkat ediniz.
Öğün atlamamaya özen gösteriniz. Öğünleri zamanında yemeye çalışınız. Bu şeker hastaları için özellikle üzerinde durmaları gereken bir konudur.
Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. ara öğülerle tüketeceğiniz meyva ile açlık hissinizin bastrımasına yardım edebilirsiniz.
Zeytinyağlı yemekleri tüketirken mümkün olduğunca suyunu tüketmekten kaçının. Yağı suya geçtiği için tanelerini tüketmeniz aldığınız kalorileri azaltmada yararlı olacaktır.
Günde iki fincan yeşil çay içebilirsiniz. Yapılan çalışmalar yeşil çayın içindeki epigallokateşinin yağ yakımında yardımcı olduğunu göstermiştir.
Alkol tüketiyorsanız; alkol tüketiminize yavaş yavaş başlayınız. Tüketimde ilk tercihiniz kırmızı şaraptan olmasında fayda vardır. Antioksidan alımı da gerçekleştirmiş olursunuz.
Tahıl ürünleri tüketirken mümkün olduğunca tam tahıl, çavdar, kepek gibi esmer olanları tercih ediniz.
Kahvaltı dışındaki ana öğünlerinize başlarken mümkün olduğunca çorba ile başlayıp sonra salata sonra ana yemeğe geçiniz.
Pilav tüketecekseniz eğer pirinç pilavından ziyade bulgur pilavını tercih ediniz.

Son öneriler;

Şeker tüketiminin çok olması vücutta ödem toplanmasına neden olacağından bir uzman eşliğinde 2 veya 3 günlük detoks programının uygulanması vücudun toparlanmasına yardımcı olacaktır.
İçtiğiniz suyun içine nane yaprağı, limon ve tarçın eklemek vücudunuzun toparlanmasına da yardımcı olacaktır.
Ödem atıcı sebzelere ağırlık vermeniz vücudun arınmasına yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bayram Şekeri Tadında Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Berrin YİĞİT
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Gestasyonel Diyabet (Hamilelik Şekeri) Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK
► Gestasyonel Diyabet- Gebelik Şekeri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Yeni Nesil Tehdit: Fruktoz Şekeri. Dyt.Mustafa TİLEKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bayram Şekeri Tadında Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:35
Top