2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Televizyonla Tembelleşen Zihinler
MAKALE #12973 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Ağustos 2014 | 3,600 Okuyucu
Birçok ülkede insanların en sık yaptığı aktivitelerden biri televizyon izlemektir. Bu oran kitap okumak, müzik dinlemek, spor yapmak gibi diğer aktivitelerden çok daha fazladır. Televizyona ulaşılabilirliğin kolaylaşması, TV kananlarının fazlalığı ve çeşitliliği, izlerken hissedilen fiziksel rahatlık gibi nedenler televizyonun bu kadar yaygın izlenmesine gerekçe olsa da bu durumun en önemli sebeplerinin başında televizyonun insan zihnini yormadan haz duygusunu tetiklemesi gelir. Şöyle ki, insan doğası gereği kendisinin haz duyduğu aktivitelerden hoşnutluk duyar, ulaşmak istenilen haz kolay elde edilen bir nesne aracılığıyla olursa kişi de alışkanlık hatta bağımlılık oluşturma ihtimali de yüksektir. İnsan zihni de benzer bir prensiple çalışır, zihni yormadan haz veren aktiviteleri tercih etmeye meyil eder.

Bu açıdan bakıldığında televizyon izlerken zihnin çok az çalıştığı söylenebilir, aynı şekilde uyurken TV izlerkenkinden daha fazla kalori harcandığı uzmanlar tarafından bildirilmiştir, çünkü zihin başkaları tarafından tasarlanmış hazır görüntüleri izleyerek minimum enerji harcar. Bir süre sonra da zihnin bu tembelliğe alışmasıyla yaratıcılık kaybolur ve kişide dikkat ve yoğunlaşma gibi sorunlar baş gösterir.

Yeni nesil çocukların yaşadıkları dikkat sorunlarının önemli nedenlerinden biri de aşırı televizyon izlemeleridir. Okulda dersleri dinlemek ve ödevlere yoğunlaşmak konularında ciddi anlamda sorun yaşayan ilköğretim öğrencisi bir kız ailesi tarafından bana getirilmişti. Yaptığım değerlendirmede kızın çocukluğundan beri gerek bakıcısı gerekse ailesi tarafından çokça TV izlemeye maruz bırakıldığını ve kızın bu durumdan son derece olumsuz etkilendiği fark ettim. Bunun neticesinde aileye evlerindeki televizyonu mümkün olduğunca az açmalarını, bunun yerine kitap okuyarak kızlarına model olmalarını tavsiye ettim. Televizyonu açtıkları vakitlerde ise televizyonun üstüne onu tamamen kapatan bir örtü örtmelerini, kızlarının görüntüleri görmeden yalnızca işittiği seslerden yola çıkarak televizyonda neler olabileceğini –tıpkı eski radyo tiyatroları gibi- kendi zihninde kurgulamasına olanak sağlamalarını önerdim. Bu önerimi kabul eden ve bir süre uygulayan aile kızlarındaki dikkat dağınıklığının belirgin düzeyde azaldığını paylaştı.

Bu örnekten de anlaşılacağı üzere, televizyonun hazır olarak aktardığı görüntüler zihni tembelleştirerek yaratıcılığı ve odaklanmayı son derece olumsuz etkiler. İnsan zihni, olayları kendi hayal ettiği ve kurguladığı oranda gelişir. Roman ya da öykü okumak bu duruma en güzel örnektir, çünkü okunan metinle ilgili herkesin kendi zihninde özgün karakterleri, tasvirleri ve kurgusu ortaya çıkar ve kitap boyunca zihin aktif olarak bunları imgeler. Böylelikle beynin farklı bölgeleri çalışır ve gelişir. Bu durum da günlük hayata güçlü dikkat ve yaratıcı fikirler olarak yansır.

Ülkemizde televizyon izleme ve kitap okuma oranları göz önünde bulundurulduğunda oldukça vahim sonuçların olduğu söylenebilir. 2013 yılında UNESCO tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre: Türk halkı bolca televizyon izliyor, internete giriyor ama okumuyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, dünyadaki okuma alışkanlıklarını rapor haline getirdi. Rapora göre, Türkiye, kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86'ncı sırada yer alıyor. Avrupa'da yüzde 21 olan kitap okuma alışkanlığı Türkiye'de yok denecek kadar az.

Aynı araştırmaya göre, günde ortalama 6 saat televizyon izleyip 3 saat internette gezinen Türk halkı ne yazık ki, kitap okumaya yılda sadece 6 saatini ayırıyor.

Hal böyle olunca ülke insanı olarak zihinlerimiz her geçen gün tembelleşiyor ve bunun sonucunda düşünmeyen, sorgulamayan ve de üretmeyen bir topluluk olma yolunda maalesef son sürat ilerlemekteyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Televizyonla Tembelleşen Zihinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
► Televizyonla Tembelleşen Zihinler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Televizyonla Tembelleşen Zihinler' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top