2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gingivit (Diş Eti) İltihabı
MAKALE #13120 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Eylül 2014 | 9,987 Okuyucu
Gingivit diş eti (gingiva) iltihaplanmasıdır.

Dişeti iltihabı en çok yetersiz fırçalama ve diş ipi kullanılmaması nedeniyle görülür. Ancak bazı tıbbi nedenler ya da bazı ilaçlar da gingivit nedeni olabilir.
İyi bir ağız hijyeni, sık profesyonel temizlik, yeterli ve dengeli beslenme ve bazı ağız gargaraları genellikle dişeti iltihabını ortadan kaldırmada yardımcı olabilir.

Gingivit olan kişilerde diş eti kırmızı ve şişmiştir ve kolay kanar. Son derece yaygın bir hastalıktır. Dişeti iltihabıda erken dönemde az ağrı azdır, kişi fark etmeyebilir. Ancak, tedavi edilmezse periodontit (dişi saran destekleyci dokuların iltihaplanması) aşamasına ilerleyebilir; bu daha ciddi bir diş eti hastalığıdır ve diş kaybına neden olabilir.

Dişeti iltihaplanması (gingivit) nedenleri:
1-Plaklara bağlı diş eti iltihabı:
Ensık gingivit nedeni yetersiz fırçalama ve diş ipi kullanılmamasıdır. Fırçalama yeterli olmadığında diş eti çizgisi boyunca devam eden plaklar oluşur. Plaklar bazen hatalı dolgular, kötü temizlenmiş kısmi protez, köprü ve ortodontik cihazlar nedeniyle de oluşabilir ve yanındaki dişlerin çevresinde birikir. Plak en fazla 72 saat boyunca dişler üzerinde kalır. Bu plaklar fırçalama ve diş ipi ile tamamen kaldırılamadığı takdirde, plak bulunduğu yerde sertleşir ve tartar (calculus) oluşur.
Diş etlerinde gingivit olduğunda kırmızı renkte görünür, şişer. Dişe sıkı tutunan dişetleri daha gevşek hal alır. Fırçalama veya yemek yerken kolayca kanama olabilir.
Plak bağlı diş eti iltihabı iyi ağız hijyeni için yeterli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile önlenebilir. Bazı gargaralar plakları kontrol etmede faydalıdır. Tartar oluştuğunda ise ancak dişhekimi tarafından temizlenebilir. Genellikle insanların her 6 ila 12 ay arasında profesyonel temizlik ihtiyacı vardır. Bazı hastalıklarda plak ve tartar oluşumu hızlıdır. Bu durumda 2-3 ayda bir temizlik gerekebilir. Tartar ve plak kaldırıldıktan sonra kan akımı düzelir, diş etleri hızlı iyilşir.

2- İlaçlara bağlı dişeti iltihabı:
Bazı ilaçlar dişeti dokusunda büyümeye (hiperplazi) neden olabilir. Bu durumda plakların temizlenmesi zorlaşır.
-Fenitoin (Epilepsi - nöbet kontrolü)
-Nifedipin (Kalsiyum kanal blokerleri - tansiyon ve ritim kontrolü),
-Siklosiporin (Organ transplantı - bağışıklık sistemi baskılanması)
-Doğum kontrol ilaçları (Oral ya da enjeksiyon formları)
-Ağır metaller (Bizmut - kozmetik sektöründe aygın kullanılır, Nikel - kuyumculukta kullanılır)

Mümkünse kullanılan ilaç değiştirilir. Eğer değiştirilemiyorsa iyi bir ağız hijyeni ve sık diş hekimi kontrolü gingivit bulgularını azaltabilir. Bazı durumlarda fazla büyüyen diş etinin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

3- Vitamin Eksikliğine bağlı diş eti iltihabı:
Vitamin eksiklikleri, nadiren dişeti iltihabı neden olabilir.
C vitamini eksikliği (iskorbüt) iltihaplı, diş eti kanamalarına yol açabilir.
Niasin (B3 vitamini) eksikliğine bağlı olarak pamukçuk gibi bazı ağız enfeksiyonları, dil iltihabı (glossit) için iltihaplı, diş eti iltihapları görülebilir.

Vitamin eksikliği genel olarak çok nadirdir. C vitamini için bol taze meyve ve sebze tüketilmesi, B vitamini için dengeli ve tam tahıllardan beslenme önerilir. Gerekirse vitamin takviyesi yapılabilir.

4- Enfeksiyonlar nedeniyle oluşan diş eti iltihabı:
Viral enfeksiyonlar diş eti iltihabına neden olabilir. Akut herpetik gingivostomatit
( herpes enfeksiyonu) gingivit nrdrni olabilir. Bu durum tedavi olmadan, kendi kendine 2 hafta içinde geçer. Yoğun temizleme gerekmez, hafif temizlik yapılır. Dişetleri oldukça ağrılıdır. Yeme ve içme sırasında oluşan rahatsızlığı gidermek için ağrı giderici bir gargara önerilebilir.
Mantar enfeksiyonları da (Candida albicans) diş eti iltihabına neden olabilir. Antibiyotik kullanımı, genel sağlığın bozulması, bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS vb.) mantar oluşumuna zemin hazırlayabilir. Mantar (kandidiyazis) olduğında ağız içinde beyaz bir film tabaka oluşur. Bu tabaka çıkarılmaya çelışıldığında kanama yapar. Gingivit bulguları olabilir. Antifungal (Nistatin - Mikostatin) ilaçlarla (Pastil, gargara, protez dişin nistatin içeren slüsyona batırılması vb.) tedavi edilir.
İyi bir ağız hijyeni (Doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı), altta yatan hastalığın tedavisi, protez sorunlarının giderilmesi tardaviye yardımcıdır.

5- Gebelik nedeniyle oluşan diş eti iltihabı:
Gebelik döneminde oluşan hormonal değişiklikler, diş eti iltihabın artırabilir. Fazla bulantı sorunu yaşayan gebeler, bazen bilmeden ağız hijyenini ihmal edebilir. Dişetleri kanamalı, kırmızı ve şiştir. Diş macunu olmadan hafifçe dişler fırçalanır, hafif tuzlu su ile gargara yapılır. Dişetinde fazla büyüme varsa cerrahi olarak çıkarılabilir, fakat bu şişlikler gebelik sonrası bile tekrar oluşma eğilimindedir.

6- Menopoz nedeniyle oluşan diş eti iltihabı:
Deskuamatif gingivit postmenopozal kadınlarda sık görülür, nedeni bilinmemektedir. Bu durumda, dişeti dış katmanları kolayca kanar ve sinir uçlarının hassaslaşır, diş eti diş dokusundan ayrılır. Diş etleri dış katmanları bir pamuklu çubukla ortadan ovuşturdu veya bir dişçi hava şırınga ile havaya böylece gevşek olur.
Deskuamatif gingivit menopoz sırasında gelişirse, hormon replasmanı tedaviye yardımcı olabilir. Aksi takdirde, diş hekimi kortikosteroid içeren bir gargara veya diş etine doğrudan uygulanan bir kortikosteroidli macun reçete edebilir.

7- Kanser nedeniyle oluşan diş eti iltihabı:
Lösemi, diş eti iltihabına neden olabilir. Aslında, diş eti iltihabı lösemili çocuklarda yaklaşık % 25 oranında, hastalığın ilk işaretidir. Diş etleri içine lösemi hücrelerinin girmesi diş eti iltihabına neden olur ve enfeksiyonlara direnç azalır. Diş etleri kırmızı görünür ve kolayca kanar.

Lösemi nedeniyle diş eti iltihabı varsa, fırçalama ve diş ipi yerine bir gazlı bez ya da sünger ile diş ve diş etleri silerek kanama önlenebilir. Diş hekimleri klorheksidin gargara önerir.

Lösemi remisyonda olduğu zaman iyi bir diş bakımı yapılır.

8- Gömülü Diş (Perikoronitis) nedniyle oluşan diş eti iltihabı:
Gingivitis bir gömülü dişin taç kısmını çevreleyen dişetinde gelişir. Perikoronitis olarak adlandırılan bu durumda, kısmen ortaya dişin üzerindeki diş eti içinde sıvı, gıda ve bakteriler birikir.

Perikoronitis en sık özellikle yirmi yaş dişleri (3. azı dişleri), alt yirmi yaş dişleri üzerinde oluşur. Üst yirmilik diş alt daha önce ortaya çıkarsa, alttaki diş üzerindeki diş eti tahriş olabilir.

Perikoronitis varsa, diş hekimi iltihaplı diş üzerindeki birikintileri tuzlu su ile temizler. Üstteki yirmilik diş çekilr. Alttaki yirmilik diş birkaç gün antibiyotik tedavisi verildikten sonra ya da hemen çekilebilir. Tuzlu su, hidrojen peroksit veya antiseptikli gargara (Klorheksidin) ile evde durulama yapılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gingivit (Diş Eti) İltihabı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gingivit (Diş Eti) İltihabı' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:16
Top