2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
MAKALE #13257 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Eylül 2014 | 3,049 Okuyucu
Emzirme döneminde doğru beslenmeniz bebeğinizin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemlidir. Bu nedenle hamilelilik döneminizde kazanmış olduğunuz doğru beslenme alışkanlığınıza emzirirken de devam etmelisiniz. Bunu yaparken de tüm besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalarla ara öğünler yapmaya özen göstermelisiniz. Bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, 1 su bardağı süt, bir yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemeniz yeterlidir.

Emzirme döneminde doğru beslenme;

1-Annenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak
2-Süt sanılımı ile harcanan enerji (gebeliğe göre daha fazla) ve besin öğeleri yedeğini dengede tutmak
3-Anne sütü verimliliğini arttırmak
4-Yeni doğanın ANNE SÜTÜ ile büyüme ve gelişmesini sağlamak
için son derecede önemlidir.

Anne beslenmesi-Anne sütü miktarı

 Doğumdan sonra anne sütü miktarı hızla artış gösterir.
 Daha sonra günlük ortalama 750 ml’ ye kadar ulaşır (400-1200 ml). Fakat kötü beslenen annelerde bu miktar daha az olabilir.
 Enerji veren besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidrat) miktarları çok fazla etkilenmiyor.
 Yağ asidi oranları etkileniyor, özellikle elzem yağ asit miktarları çok fazla etkileniyor (özellikle DHA).
 Annenin diyeti, sütün C, A, B6, B12 vitamini tiamin, riboflavin, miktarlarını etkiliyor.
 Folik asit ve D vitaminine çok etkisi yok. Suda eriyen vitaminler annenin günlük diyetinde, yağda eriyen vitaminler ise annenin depolarından etkileniyor.
 Annenin diyeti; sütün selenyum, iyot, manganez, florid miktarını etkiliyor. Ca, K, Mg, Na, P, Cl, Fe, Cu, Zn daha az etkileniyor.
Süt Sanılımını Etkileyen Faktörler
 Bebeğin doğum ağırlığı ve emme refleksi.
 Hemen, sık-sık ve doğru emzirme. Bebek ağladıkça emzirmek gerekir.
 Yanlış mandallama ve yanlış emzirme pozisyonu.
 Memenin doğru yerleşimi.
 Göğüsün tamamen boşalımı (feed-back), ne kadar boşalırsa o kadar iyi süt yapılır.
 Temel sorunların varlığı; sorunlu göğüs, sütün yetemediğini düşünmek ve zaman.
 Annenin sağlık durumu, bedensel etmenler, eğitim ve çalışma durumu, sosyo-ekonomik ve kültürel faaliyetler, doğum sayısı ve aralığı.
 Gebelikte ağırlık kazanımı, hormon düzeyleri
 Psikolojik faktörler, ilaç, sigara, alkol bağımlılığı
 Çay, kahve, kola, ayran, meyve suyu, süt salınımının az olması, ıhlamur ve bitki çayları pozitif etkiler.
 Doğru beslenme ve günlük 3 lt sıvı alımı olmalıdır.

Ayırca emzirme döneminde kilo verirken anne sütü doğadaki en değerli besin olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeği her ağladığında emzirmek ve ona anne sütünden başka besin vermemek, etkin süt verme şeklidir.Sadece anne sütü ile beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olur ve bu sayede birçok hastalığa karşı korunurlar bu nedenle anne sütü bebek için son derece önemlidir.

Anne bu dönemde kilo vermek uğruna sütünü tehlikeye atmamalıdır. Emzirme döneminde, her gün yaklaşık 6 -7 çay bardağı, yani 600- 700 ml süt salgılanır. Bunun için harcanan kalori ise, her gün için 500 -700 kalori civarındadır. Bu kalori kaybı, 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu nedenle bu kadar çok enerji harcanan emzirme döneminde eğer anne dengeli beslenip yeterli sıvı alıyorsa 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:38
Top