2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeşil Kahve Nedir? Sağlığa Etkileri Nelerdir?
MAKALE #13273 © Yazan Uzm.Dyt.Hilal BATMAZ | Yayın Eylül 2014 | 4,970 Okuyucu
YEŞİL KAHVE NEDİR? SAĞLIĞA ETKİLERİ NELERDİR?

Yeşil Kahve

Bugün arama motorlarına diyet yazıldığında 0,25 saniyede 8 milyon sonuç bulunuyorken yeşil kahve yazıldığında 5.230.000 sonuç bulunuyor. Bu veriler bize son zamanlarda yeşil kahvenin ne kadar popüler bir içecek olduğunu gösteriyor. Peki nedir bu yeşil kahve? Zayıflamak isteyenlerin yeşil kahveye olan ilgisinin nedeni nedir? Yeşil kahve gerçekten zayıflatıyor mu? Yeşil kahvenin faydaları-zararları nelerdir?

Yeşil kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) ailesinden olup Coffea cinsinden beş metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Yeşil kahve normal olarak tüketilen kahvenin kavrulmamış hali olmasından dolayı insanlar tarafından alışık oldukları bir tattır ve bu da zorlanmadan tüketilmesini sağlamaktadır. Siyah kahveye göre kafein oranı daha azdır. Yüksek oranda antioksidan kapasiteye sahiptir.

Yeşil Kahve, klasik Türk Kahvesi gibi pişirilebilir. 2 çay kaşığı yeşil kahveye soğuk su ilave edilir, kısık ateşte pişirilir ve fazla kaynatmadan ateşten alınır. Yeşil kahvenin kokusu ve tadı siyah kahveden daha farklıdır.

American Journal Of Clinical Nutrition tıp dergisinde yayınlanan bir makalede Yeşil Kahve Çekirdeği’nde bol miktarda klorojenik asit olduğu ve bu sayede şeker emilimini düşürdüğü ve zayıflama sağladığı ortaya çıkartılmıştır.

Yeşil kahve çekirdekleri klorojenik asit yönünden zengindir. Yeşil kahve çekirdeği ekstratlarının farelerdeki yağ birikimi ve vücut ağırlığı üzerine etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, yeşil kahve çekirdeği ekstratının yağ emilimi ve karaciğerdeki yağ metabolizması aktivasyonunu durdurarak kilo kazanımı ve yağ birikimine karşı etkili olabileceği bulunmuştur. İçeriğindeki klorojenik asit karaciğerdeki trigliserid seviyelerini azaltır, kafein ise yağ emilimini baskılar. İçindeki diğer bileşenler de karaciğerdeki yağ yıkımı mekanizmalarının aktivasyonunu artırabilir.

Bazı çalışmalar da doza bağımlı olarak yeşil kahve ekstratlarının kan basıncını düşürücü etki sağlayabileceğini göstermiştir.

Fazla kilolu bireylerde yapılan bir çalışma sonucunda, yeşil kahve ekstratlarının kilo kaybında etkisinin olduğu ve obezitenin önlenmesinde kullanılabilecek ucuz bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Bazal metabolizmayı hızlandırır. Kalori yakımını hızlandırır ve kilo verme sağlar.
Çok yüksek antioksidan etkiye sahiptir, serbest radikallerin zararlı etkilerini önler.
Enerji verir, yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir.
Şeker hastalığı riskini azaltıcı etkisi vardır.
Hipertansiyon üzerinde iyileştirici etkisi vardır.

Yeşil kahve ile ilgili yapılan araştırmalar klorojenik asidin zayıflatıcı etkisinin olduğunu gösteriyor. Fakat insanların yeterli seviyede klorojenik asit alabilmeleri için günde en az 6-7 adet büyük fincanda yeşil kahve içmesi gerekir. Bu durumda yeşil kahvenin içerisindeki kafein miktarı; yüksek tansiyon, yorgunluk, asabiyet, titreme, ishal, kusma, bulantı, kalp çarpıntısı, su kaybı, böbrek yetmezliği, kramp, kemik erimesi, kansızlık (anemi) ve kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Daha az miktarda içilen yeşil kahvenin de zayıflamada herhangi bir etkisi bulunmaz. Öte yandan zayıflamak için tavsiye edilen klorojenik asit, sadece kilo kaybını sağlaması ile değil aynı zamanda diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere pek çok kronik metabolik hastalığa, alzheimer ve parkinson gibi önemli neurolojik hastalıklara karşı da korunma sağlıyor.

Yeşil kahve son zamanlarda zayıflama ürünü olarak vitrinlerde çok rastlanan ve kullanılan bir üründür. Ancak aşırı kahve tüketimi vücutta su tutulmasına neden olabileceği için yeşil kahve içilen dönemlerde günde en az 2.5 litre su içilmesi gerekmektedir.

Yeşil kahve ekstratlarının kullanılması için daha kapsamlı ve daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır. En iyi kilo verme yöntemi bir uzman eşliğinde sağlıklı beslenme programlarının içerisine dahil olmaktır. Mucizevi besin yoktur. Kalıcı kilo kayıpları için sağlıklı beslenme hayat tarzı haline getirilmelidir.

Kahvenin Tarihi

Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası'na yayıldı ve 300 yıl boyunca Habeşistan'da keşfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi. 14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve’yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470’li yıllarda Aden’de, 1510’da Kahire’de 1511’de Mekke’de görülmüştür.

Yavuz Sultan Selim döneminde (1517) Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmiştir.Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına "kahvecibaşı" adında bir de rütbe eklendi. Padişahın ya da bağlı olduğu devlet büyüğünün kahvesini pişirmekle görevli olan kahvecibaşı, sadık ve sır tutmasını bilenler arasından seçilirdi. Osmanlı tarihinde kahvecibaşılıktan sadrazamlığa yükselenlere bile rastlandı.
Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi. Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.

1544 yılında İstanbul’da Tahtakale’de iki Suriyeli Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır. O zamanlar kahvenin faydalı olup olmadığı tartışma konusudur. Kendinden önceki şeyhlülislamların aksine Bostanzade Mehmet Efendi kahvenin haram olmadığını, hatta faydalı olduğuna dair fetva vermiştir.

İstanbul'a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceği Venedik'e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615'te tanışmış oldu. Önceleri limonata satıcıları tarafından sokaklarda satılan kahve, 1645'te açılan İtalya'nın ilk kahvehanesinde yerini aldı. Kısa zamanda sayıları hızla çoğalan bu kahvehaneler de; diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle sanatçıların, öğrencilerin ve her kesimden halkın bir araya gelerek sohbet ettikleri en gözde yerler oldu. Kahve Paris’e 1643, Londra’ya1651’de ulaştı.
Avrupalılar dünyanın çeşitli yerlerinde kahve plantasyonları kurdular. Endonezya-Cava’da 1712 yılında kahve tarımı başladı. Hollanda Cava ve Doğu Hint Adaları’nda, Fransa Antiller'de kahve yetiştirdi.

Türkiyeye ilk kez 1727 yılında Brezilya’dan kahve ithal edilmeye başlanmıştır. Türkiye’deki en eski kahveci 1871 yılında kurulmuş Kurukahveci Mehmet Efendi'dir. Anadolu’da kahve ekimi ile ilgili çalışmalar yapılmış fakat başarılı olunamamıştır. 2.Dünya Savaşı sırasında Tekel kapsamına alınmıştır. 1980’li yıllarda Nestlé firması Nescafé’yi piyasaya sürmüştür. 2004'ten beri Türkiye'de sadece Mersin ve Anamur'da 16 hektarlık bir alanda kahve tarımı yapılmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeşil Kahve Nedir? Sağlığa Etkileri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Hilal BATMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Hilal BATMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal BATMAZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Hilal BATMAZ
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Hilal BATMAZ'ın Yazıları
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeşil Kahve Nedir? Sağlığa Etkileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:50
Top