2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütü
MAKALE #13293 © Yazan Dyt.Ufuk ZERENTÜRK | Yayın Eylül 2014 | 4,509 Okuyucu
ANNE SÜTÜ

Anne sütü, yeni doğanda yeterli büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, vücutta kullanılabilirliği yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir.

Bebek beslenmesiyle ilgili araştırmaların tarihsel olarak gelişimi incelendiğinde bebek beslenmesindeki en önemli besinin anne sütü olduğu görülmektedir. Rönesans döneminde Avrupa’da yazılan kitaplarda da anne sütünün bebekler için en iyi besin olduğu belirtilmiştir. Buna karşın 20. yüzyılda Avrupa’da endüstri devrimi ile birlikte kadınların çalışma hayatına girmesi anne sütü ile beslenmeye ilginin azalmasına ve biberonla beslemenin modern anneliğin simgesi haline gelmesine yönelik yanlış uygulamalar başlatılmıştır.

Her canlının sütünün kendi bebeğine özel olması anne sütünün yavrusu için benzersiz besin maddesi yapan bir özelliktedir. Erken doğmuş bir bebek içinde en ideal süt anne sütüdür. Çünkü bebeğin o an ihtiyaç duyduğu tüm maddeler sadece anne sütünde bulunmaktadır. Yaşamlarının ilk 6 ayında bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür.

Anne sütünün bebek açısından pek çok faydası vardır. Bunlar :
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Enfeksiyonlara karşı korur
- Aşıların etkisini artırır.
- Anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.
- Bebeğin zihinsel ve zeka gelişimine katkıda bulunur.
- ishali önler.
- Kabızlığı önler
- Bebeğin çene ve diş sağlığı için faydalıdır.
- Konuşmayı geliştirir.
- Alerjik hastalıkları önler.
- Solunum yolları, kulak, idrar yol, menenjit vb. enfeksiyonlara karşı korur.
- Annenin ilk sütü (kolostrum) bebeğe yapılan ilk aşı gibidir.
- Bazı çocukluk çağı kanserlerinden, lösemi ve lenfomadan korur.
- Diyabet, kolesterol yüksekliği, inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı korur.
- Anne sütünün tadı zaman zaman değişerek yeni tatları algılamasını sağlar.
- Sindirimi inek sütüne göre kolaydır, bebeğin sindirim sistemini zorlamaz.
- Anne sütüyle beslenen bebekler daha uysal ve stressiz olurlar.

Emzirmenin anne açısından da faydası bulunmaktadır. Bunlarsa;
- Annenin daha rahat ve stressiz olmasını sağlar.
- Emzirmek beyinden oksitosin salgılanmasını artırarak, rahmin kasılarak küçülmesini sağlar.
- Annenin kendine güveni artar, annelik duygusu gelişir.
- Annenin kilo vermesini kolaylaştırır.
- Anneyi ileride olabilecek osteoporoz (kemik erimesine) karşı korur.
- Emzirme göğüs kanseri, over kanseri endometrium (rahim içi tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

Anne sütünün bileşiminin en önemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna uygun olarak değişmesidir. İlk günlerde salgılanan kolostrum daha kıvamlı, protein içeriği yüksek , yağ miktarı düşük ,sodyum,potasyum,magnezyum ,kalsiyum gibi minerallerden ve bebeği enfeksiyonlardan koruyan hücre,antikor yönünden zengindir. Giderek sütün bileşeninde değişiklikler olur ve 15 gün sonra olgun sür özelliğine erişir.

Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan süte kolostrum denir. Kolostrumdan ,olgun süte göre daha fazla bulunan antienfektif öğeler , A vitamini,sodyum ve çinko bebeği ilk birkaç günlerde enfeksiyonlardan korumaktadır. Bebeğin gastrointestinal sistem fonksiyonlarının düzenlenmesi gibi yararlı etkilerinin bulunmasıyla birlikte bilirubinin bağırsaktan atılmasını sağlayarak sarılığı önler.

İnek sütünde bulunan alerjen olan β-laktoglobulin anne sütünde bulunmaz. Β-laktogbulin alerjik özelliklere sahiptir ve çocukta alerji solunum sisteminde bozukluk ve döküntülere neden olabiliyor. Anne sütünde bulunan karbonhidratların çoğunu laktoz oluşturmaktadır. Laktoz ; kalsiyum ,magnezyum gibi minerallerin emilimini arttırır aynı zamanda bebeğin beyin gelişiminde de rol oynamaktadır. Anne sütünde D ve K vitamini dışında vitaminlerin çoğu istenilen düzeyde bulunmaktadır. Bebek yeterli miktarda anne sütü alıyorsa vitamin gereksinimi karşılanmaktadır.

Anne sütünün yağ miktarı emzirmenin sonuna doğru artması bebeğe doygunluk yaratmakta ,bebeğin daha fazla besin tüketimin engel olarak obezite gelişimi önlenmektedir. Be sebeple anne sütüyle beslenen bebeklerde obezite görülme oranı daha azdır.

Doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin hiç ayrılmadan birlikte olmaları süt salgısını arttıran en önemli etkendir . Bebek memeyi emdikçe meme ucundan duyusal ileti beyne gider ve prolaktin salgılanır. Prolaktin annede süt salgısını uyarıcı etkisi olan bir hormondur. Her emzirmede bebek memede önceden salgılanmış ve hazır olan sütü kullanır. Bir çok kadın bebeklerinin gereksinimi olan miktarda yada daha fazla süt salgılar . Bir annenin iki bebeği varsa ikisi de emebiliyorsa meler ikisi içinde süt yapar. Bebeğin sık aralıklarla emmesi süt yapımını uyaran en önemli etkendir. Geceleri daha fazla prolaktin yapıldığından gece emzirmek daha yararlıdır, ayrıca prolaktin anneyi gevşeterek uykusunu getirdiği için gece emzirmek anneyi dinlendirir.

Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde, bebek, çıplak olarak anne memesine konulup, emzirilmeye başlanmalıdır. Emmenin sütün salınımını artırıcı etkisi yanında, bebeğin doğumdan sonraki en uyanık olduğu, dolayısıyla da emmenin en aktif olduğu dönem, doğumdan sonraki ilk yarım saattir. Bu sürenin geçirilmesi, emzirme başarısı ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir.

Anne sütü ile ilgili karşılaşılan en büyük problem annelerin sütünün yetmediği düşüncesine kapılıp 6 aydan önce ek besinlere başlamasıdır. Ek besine başlayan bebek anne sütünden uzaklaşmaya başlar oysaki ilk 6 ay bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayan bebeğe özel bir içeriğe sahip olan anne sütünün yerini hiçbir besin maddesi tutmaz. Annelerin içinde bulunduğu psikolojik ortam, toplum baskısı, geleneksel uygulamalar onları bebeklerinin gelişimde bir gerilik olduğuna ve sütünün bebeği için yeterli gelmediğine inandırır. Bu inanç ve psikoloji annede süt salgılanmasının azalmasına da yol açabilir. Bu yüzden emziren annelerin morallerini yüksek tutmaları gerektiği unutulmamalıdır. Anne sütünün yetersiz geldiğine bir uzman karar verebilir, eğer anne böyle bir durumdan şüpheleniyor ve bu durum psikolojisine zarar veriyorsa bir doktora başvurup ondan yardım almalıdır. Bebeğin normal gelişimini takip ederken kilo artışı bize bu konuda yardımcı olabilir. İlk 6 ay boyunca her ay 800 gram sonraki 6 ay boyunca her ay 500 gram kilo artışı bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecine sahip olduğunu gösterir. Kısaca bebeğiniz günde 6-8 kez emiyorsa, bol miktarda açık renkli idrar yapıyorsa, ağırlığı haftada 125-200 gr, ayda en az 500gr artıyorsa anne sütü yeterli demektir.

Kadınların iş hayatında daha aktif rol almaya başlamasıyla işe giden anneler tarafından bebeğinin süt ihtiyacını karşılayabilmek adına anne sütünün sağılıp saklanması işlemi yaygınlaşmıştır. Ancak bu sağım ve saklama uygulamaları esnasında sterilizasyon ve uygun saklama koşulları sağlandığından emin olunmalıdır. Sağılan sütlerin saklanması için özel üretilmiş anne sütü saklama kapları bu konuda annelere yardımcı olabilir. Sağılan anne sütü oda sıcaklığında (22-24 derece) 6 saat, buzdolabında 72 saat (1-4 derece arası), buzlukta (-2 ile -7 derece arası ) 3 hafta saklanabilir.

Sağlıklı günler dilerim. Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ufuk ZERENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ufuk ZERENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
Kahramanmaraş (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ufuk ZERENTÜRK'ün Makaleleri
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü Hakkında Herşey Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► En Mucizevi Besin: Anne Sütü Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Anne Sütü Neden Mucizevîdir? Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Sütü' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değerli Besin Kinoa Aralık 2014
► Diyabet ve Beslenme Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:10
Top