2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatımızda Estetiğin Rolü
MAKALE #13305 © Yazan Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ | Yayın Eylül 2014 | 3,042 Okuyucu
Estetik güzelliği yaratmaya veya ortaya çıkartmaya çalışır. İnsanoğlunun varoluşundan günümüze önemsediği değerler arasında güzellik genellikle başı çekmiştir.
Gençlik hepimizin sınırlı bir süre sahip olduğu, hayatımızı şekillendiren ve bizi ilerideki yaşamımıza taşıyan paha biçilmez değerdeki bir dönemimizdir.

Gençlik bilinen ve herkesin yaşadığı bir kavram iken güzellik tanımı belli olmayan ve herkeste mevcut olmayan bir kavramdır. 1800 lü yılların güzeli ile günümüz güzelleri arasında görünüş farkları olabilmektedir.

Tanımını ne şekilde yaparsak yapalım güzel kabul edilen insanlar her toplumda daha fazla kabul görmektedirler. İş hayatında insan ilişkilerinin öne çıktığı meslek gruplarında özellikle güzellerin seçildiğinin hepimiz farkındayız. Gençlik de güzellik gibi iş hayatında tercih edilen bir özelliktir. Yaşlanma herkes için kaçınılmaz bir gelecektir ve iş hayatını bazı durumlarda olumsuz etkiler. Bir kuruluş yeni bir eleman alırken bazı özellikler arar. Eger bu özellikleri taşıyan çok sayıda aday var ise bunların arasından genellikle en genç ve en güzel olanı seçer. Genç ve güzel değil iseniz rekabet edebilmeniz için çok üstün yeteneklere sahip olmanız gereklidir. Sahip olduğunuz üstün yetenekler de yalnızca o alanlarda size yarar sağlar. Bu yeteneklere ihtiyaç duyulmayan alanlarda genç ve güzeller sizden daha fazla tercih edileceklerdir.

Günümüzde insanlar gençlik ve güzelliği satın almaya çalışmaktadırlar. Biz estetik cerrahlar yaptığımız ameliyatlar ile güzelliği verebiliyoruz. Gençliği ise vermemiz (şimdilik) mümkün değil. Bunun yerine daha dinamik ve sağlıklı bir görüntü kazandırıyoruz. Meslek hayatında özellikle sorumluluk taşıyan mevkilerde sağlıklı ve dinamik olmak önemlidir. İleri yaşlardaki yöneticiler sağlıklı bile olsalar görüntüleri yaşlı ise yeterli güveni veremedikleri için işlerini daha genç olanlara kaptırabilmektedirler. Politikacıların ve yöneticilerin estetik ameliyatlar veya işlemler ile kendilerini daha genç ve dinamik göstermeye çalıştıklarına zaman zaman tanık olmaktayız.

Genç olanlar arasında da kendini çirkin bulmak çok aşağılayıcı bir duygudur. Özellikle öz güvenleri zayıf olan bireyler burunları, kulakları veya göğüsleri eleştirildiğinde hemen etkilenip kendilerini toplumdan izole edebiliyorlar. Estetik ameliyat ile burnunu güzelleştirdiğimiz yalnız bir genç kızın kısa bir süre sonra kendisine erkek arkadaş bulduğuna veya evlendiğine sık olarak rastlamaktayız. Ayni şekilde dev memeleri olduğu için dışarıya bile çıkamayan bir genç kız göğüs estetiği sonrası iş bularak çalışmaya başlamakta ve bir arkadaş çevresi edinebilmektedir.

Sosyal hayatta insanlar birlikte yaşayacakları kişiyi seçerken çeşitli kriterlere bakarlar. Her ne kadar açıkça dile getirilmese de gençlik ve güzellik çoğu zaman bu kriterlerin başında gelmektedir. Yıllar süren evliliklerin eşlerden biri daha genç ve/veya güzel birisi ile birlikte olmak istediği için yıkıldığına şahit olmuşuzdur. Peki bunun estetik ile ne alakası var? diye soracaksınız. Bu durumda terk edilen ki genellikle kadındır, bize gelerek şunları istemektedir: "Ben yeniden güzel olmak ve genç görünmek istiyorum. Bunun için neler lazım ise hepsine razıyım. Hemen yapalım." Arasıra rastladığımız başka bir durum ise muayeneye gelen karı-kocadan birisinin "eşimin burnu çok çirkin, düzeltilmesini istiyorum" diye karşı taraf adına istekte bulunmasıdır. Böyle durumlarda genellikle ciddi bir sosyal sorun mevcuttur ve yapılacak estetik ameliyat ne kadar başarılı olursa olsun işe yaramayacaktır.

Estetik neleri değiştirir?
• Daha dinç ve sağlıklı görünüm sağlayarak yaşlılığın belirtilerini gizler. Bu yolla iş yaşamında daha uzun sürmesini sağlar
• Fiziksel çirkinlikleri düzeltir
• İnsanın kendine olan güvenini arttırır
• Güveni artan insan toplulukta daha rahat davranır, özel ve iş hayatında daha başarılı olur

Estetik neleri yapamaz?
• Bozulan aile ilişkilerini düzeltemez
• İnsanı daha zeki ve becerikli hale getiremez
• Ticari başarısızlıkları düzeltemez
• Ruhsal bir sorununuz var ise genellikle buna yardımcı olamaz
• Eğer ameliyata başvuran kişi kendi istediği için değil de başka birinin isteğini yerine getirmek için gönülsüz olarak gelmiş ise ilişkileri düzeltemez ve daha kötü hale getirebilir.
Estetik ameliyatlar pek çok insana mutluluk ve özgüven vermektedir. Ancak bu estetiği başkaları için değil, kendiniz için istediğiniz zaman gerçekleşir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatımızda Estetiğin Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ege ÖZGENTAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın Yazıları
► Son 120 Yılda Estetiğin Evrimi Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hayatımızda Estetiğin Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kol Germe Ameliyatı PDF Ocak 2022
◊ Meme Dikleştirme Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:41
Top