2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Fobisi
MAKALE #13308 © Yazan Psk.Dnş.Serap ALTU | Yayın Eylül 2014 | 3,152 Okuyucu
Okul fobisi , okula ilk defa başlayan çocukların anneden ayrılmak istememeleriyle ortaya çıkan bir sorundur. Annesinden ayrilma kaygisi yasarken okula dair olumsuz tutum sergileme, okula giderken karin ağrisi, mide bulantisi gibi şikayetlerle birlikte ağlama nöbetleri, uyku bozuklukları ve alt islatma problemleri görülebilir.

Bunların nedenleri okula başlama zamanına kadar ev ortamında sınır konmamasi, çocuğun her isteğinin hayır demeden yapılması, annenin çalışması, çocuğun annesinin geri gelmeyeceği düşüncesi, annenin de çocuğa olan bağımlılığı ve ayrılma anından sonra boşluk duygusuna düşmesi, evde olan kardeşlerini kıskanması ve kendisinin cezalandırıldığını düşünmesi vs. olabilir.

Bazen çocuğun anneye bağımlı olmasının sebebi annenin çocuğa bağımlı olması olabilir. Bu çocuğun ayrı bir insan olduğunu kabullenmeme ile alakalı bir sorundur.Çocuk doğduğu andan itibaren bakıcısının davranışlarını içselleştirir, bakım veren ebeveynin duygularına göre duygulanım yaşar. Bu konuda bebeklikten itibaren uykusunda bile özlenen çocuğunuzdan ayrılmak kolay olmayabilir. Çocuğun sınıfa uyum sağlaması annenin gözündeki evet burada kalabilirsin veya kalma beni bırakma duygusuna bağlı olabilir. Bu durumda çocuğunuzun kendi ayakları üzerinde durmaya başlayacak bir insan olduğunu düşünmeye baslama zamanınız gelmiş demektir. Sorumluluk bilinci kazanmış,sınırlarını ve hakkını korumayı bilen neyi sevip neyi sevmediğini annesine sormak yerine kendi cevaplayabilen karar verme mekanizması gelişmiş, dünyada tek kaldiginda dahi güçlü bir kişi olacağını düşünmeye başladığınızda neden bana ihtiyaç duymuyor diyorsaniz buradaki sıkıntının bağımlılık olduğunu söyleyebiliriz.

Anne ve baba bu konuda kendilerinden kaynaklanan sorunları görebildiği takdirde bunlarla ilgili çalışmalar yapilabilir .

Okul fobisi yaşayan çocukların ailelerin yapabilecekleri bazı öneriler :
1- Okul ortamında yapilacak faaliyetler , okulun mutlu olunabilecek bir yer olduğunun anlatılması.
2- Okula gitmeden önce karın ağrısı gibi şikayetler olduğunda sağlık kontrolünün yapildiktan sonra iyi olduğu takdirde okula gitme konusunda net olunması.
3- Çocuğa söylenen verilen her sözün zamanında yapılması, örneğin bugün okulda aglamadan kalmayı basarabilirsen seninle sinemaya gideceğiz gibi bir söz verildiyse çocuk hakettiği zaman sözün yerine getirilmesi.
4- Yalnızca okul ile alakalı durumlarda değil her zaman verilen sozlerde tutarli olmak, anne ve baba arasında hangi davranışa hangi tepkinin verileceginin konusulmasi ve tutarli olunmasi.
5- Çocuğu okula getirirken üzerine aşırı titreyip hasta mı değil mi istiyor mu istemiyor mu diye kontrol etmek ve sormak yerine , bugün okulla gideceksin diyerek net olmak ve sözünden vazgeçmemek.
6- Öğretmeniyle işbirliği yaparak , teneffüslerde orda olması gerekli mi değil mi bunun konuşularak verilen karara uyulması, her agladiginda çocuk kendisini teskin etmeye çalışırken buna mani olunmaması.
7- Uyku bozukluğu yaşayan kaygılı çocuğa, çözümün olduğunu anlatan yatıştırıcı bir hikaye anlatılabilir. Burada çocuğun yaşadığı kaygı, terkedilme korkusu, suçluluk duygularıyla nasıl başedeceğini anlatmak etkili olacaktır.
8- Her ağlamadan okula gidip geldiği gün için evde birlikte hazırlayacağınız kartondan yıldız ödüllerini belirlediğiniz sayıya geldiğinde bir ödül verilmesi.
9- Denediginiz butun yöntemler olumsuz sonuclandiginda bir uzmandan yardim alabilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte problemlerinizi kolayca aşabildiğiniz mutlu günler diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Fobisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap ALTU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap ALTU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap ALTU Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap ALTU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap ALTU'nun Yazıları
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okul Fobisi Psk.Burcu BÜGE
► Okul Fobisi Psk.Merve KIRNA
► Okul Fobisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Okul Fobisi Psk.Zehra ORGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Okul Fobisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Döngülerin Oyunu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:07
Top