2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı
MAKALE #13314 © Yazan Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU | Yayın Eylül 2014 | 7,672 Okuyucu
“Şeker hastası kedi/köpek mi olur?” demeyin! Ne yazık ki bu hastalık sevgili dostlarımızda da görülüyor. Peki diabetes mellitus, yani şeker hastalığı nedir, nasıl ortaya çıkar? Bu soruların cevaplarını verebilmek için öncelikle normal metabolizma işleyişinden bahsetmeliyiz.

Vücudumuzdaki hücrelerin işleyişi için glukoz yani şeker gereklidir ve bu besin hücrelere kan yolu ile gelir. Ancak hücreler insülin hormonu olmadan bu glukozu alamaz ve kullanamaz. İnsulin hormonu pankreas tarafından üretilir. Pankreas mide ve ince bağırsakla komşu bir organdır. İnce bağırsağa bazı sindirim enzimleri salgılamasının yanı sıra kan dolaşımına da kan şekerini dengelemek amaçlı bazı hormonlar salgılar.
Diyabetik yani şeker hastalığı olan hayvanlarda bu mekanizma bozulmuştur ve insülin salınımı yetersizdir. Dolayısıyla hücreler kandaki şekeri kullanamazlar. Beden kanda glukoz bulunduğunu anlayamaz ve açlık durumu olduğunu düşünür. Bu nedenle kıtlık moduna geçer ve depolanmış protein, karbonhidrat ve yağ kaynaklarını kullanmaya başlar. Bu sürecin sonucunda keton cisimcikleri açığa çıkar ve süreç ilerledikçe diyabetik ketoasidozis denilen çok tehlikeli bir metabolik durum ortaya çıkabilir. Yetersiz insülin sebebiyle aynı anda kandaki glukoz yani şeker de aşırı miktarda yükselir.
Normalde böbrekler idrarla glukoz atılımını engelleyebilir. Diyabetik bir hayvanda ise kandaki aşırı glukoz sebebiyle bu görev tam anlamıyla yapılamaz ve idrarla glukoz atılmaya başlar.

Glukoz aynı zamanda suyu çekerek daha fazla idrar atılımına ve bu kaybı tolere etmek için de daha fazla susamaya sebep olur.

Artık bu mekanizmayı bildiğimize göre diyabetin temel belirtilerini de tahmin etmek zor değil. Evcil hayvanınızda dikkatle gözlemeniz gereken belirtiler aşırı yemek yeme isteği ve buna rağmen kilo kaybı, aşırı su içme, aşırı idrar yapmadır.

Bu belirtilerden herhangi birini görmeniz durumunda, vakit geçirmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Hekiminiz basit bir kan ve idrar testi ile teşhisi koyacaktır.
İnsanlarda tip 1 ve tip 2 diyabet şeklinde bir sınıflandırma olduğunu duymuşsunuzdur. Tip 1 terimi pankreasın hiç insülin salgılamadığı, tip 2 ise bir miktar insülin salgıladığı ancak yetersiz kaldığı durumlar için kullanılır. Ayrıca insüline bağımlı veya insüline bağımlı olmayan diyabet şeklinde adlandırmalar da yapılmaktadır. Köpeklerde görülen diyabet, genellikle insüline bağımlı diyabet şeklidir ve insülin ile tedavi edilmesi gerekir. Çoğu kedide ise insüline bağımlı olmayan diyabet tipi görülür, ancak bu insülin tedavisi gerekmediği anlamına gelmez. Daha çok pankreasın insülin salgılama yeteneği düzelirse diyabet hastalığının da iyileşebileceği, yani geri dönüşümlü olabileceği anlamına gelir. Doğru bir tedavi ve uygun beslenme ile bazı şanslı kediciklerde hastalık tamamen düzelebilir, ancak köpeklerde genellikle tam iyileşme pek görülmez.
Teşhis konulduktan sonra veteriner hekiminiz evcil hayvanınız için uygun olan insülin tipini seçecek ve doz ayarlaması yapacaktır. Diyabetik ketoasidoz gibi ciddi durumlarda evcil hayvanınızın klinikte kalması ve hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekebilir. Bunun dışında genellikle 12 saatte bir olmak üzere belirli aralıklarla evde insülin uygulamaları yapmanız gerekecektir. Ayrıca belirli bir beslenme programı olacaktır.
Hastalık dönemi boyunca belirli aralıklarla doz ayarlamaları yapılması gerekebilir. Hekiminizin belirttiği aralıkların dışında bazı belirtilere göre de doz ayarlaması gerekebileceğinden, bazı belirtileri mutlaka gözlemelisiniz. Evcil hayvanınıza insülin uygulamaları başlandıktan ve hastalık kontrol altına alındıktan sonra, keyifsizlik hali, kilo kaybı, aşırı yeme isteği veya yemeden kesilme, aşırı su içme ve idrar yapma, sarhoş gibi yürüme, bilinç kaybı, tikler, titreme gibi belirtilerin herhangi birini görürseniz vakit geçirmeden hekiminize danışın. Kan şekeri aşırı düşmüş veya yükselmiş olabilir ve insülin dozunda ayarlama yapmak gerekebilir.

Kesinlikle hiçbir koşul altında kendi kendinize doz ayarlaması yapmayın! Bazı durumlarda evde test kitleriyle anlık şeker bakılabilir, ancak sadece o anki glukoz değerine göre doz ayarlamak yapılabilecek en büyük yanlıştır. Doğru dozaj için hekiminiz en az 12 saat boyunca belirli aralıklarla bakacağı kan şekeri ile bir glukoz eğrisi yapacak ve doğru dozu ayarlayacaktır.

Miniklerinizle sağlıklı günler dileğiyle…
Vet. Hekim Çağlar Kondu Özcan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mine Çağlar KONDU Fotoğraf
Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU'nun Makaleleri
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Genç Hayvanlarda Raşitizm Hastalığı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Şeker Hastalığı Diyabet Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:32
Top