2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatma Travması Sonrası Yeni Hayat
MAKALE #13317 © Yazan Psk.Ezgi DEMİRER | Yayın Eylül 2014 | 37,250 Okuyucu
İhanet acıdır..Hatta araştırmalara göre insan beyninde ölüm ile eş değer bir acı hissedilirmiş.Aldatılan kişi tüm işaretler aldatıldığını gösterse bile ilk öğrendiğinde şoke olur.Reddetme eğilimindedir.Ağlama krizleri,mide bulantıları,aşırı zayıflama,uykusuzluk,kilo kaybı gibi sorunlar başlar.Neden ? Kiminle ?Nerde? gibi sorular başlar.Merak insanın içini kemiren engellenemez bir duygu haline gelir.Sanki kendi için tasarlanmış cinayet planını en ince ayrıntısına kadar öğrenmek isteyen,her şeyi gözünde kare kare görselleştirmek isteyen bir mağdur gibi..Öğrense ne mi olacak ? Ciğeri patlayacakmış gibi canı yanarken,katilin soğukkanlılığına şaşıracak ve adımlarını takip edecek,vicdansızlığına lanetler yağdıracak,kendisinin neden olmadığını anlayacak ve ağlamalara devam oysa ki...

Dünya artık eskisi gbi değildir..O içinde yaşadığı sevdiği,sevildiği,işine gücüne gittiği,arkadaşlarıyla zaman geçirdiği dünya güvensiz karanlık tehditkar ve yaşanılmaz bir yer olmuştur.Artık sevilmeyeceğim,kimseye güvenemeyeceğim,onsuz nasıl yaşayacağım,yeni bir başlangıç nasıl yapacağım gibi sorular,eşin onu aldattığı sahne bozuk bir plak gibi zihinde dönmeye başlar..

İçinde zıt kutuplarda gezen duygular..kaybetmenin dayanılmaz acısı , alışık olduğu yerde kalma fikri ile kilometrelerce uzağa gitmek arasında kalınır.

Belki aldatılma fikri ilk aklına düştüğünde aceleci,korkak bir tavırla zihninden hıphızlıca uzaklaştırmasaydı ve acaba deseydi kendine, ızdırabı daha az olur muydu ? Bu günlere nasıl gelmişlerdi ? Belki kendisi planlasa düşünse ayrılığı biraz hazırlık yapardı.Kalbini hazırlardı.Ne bileyim eşyalarını toplardı.Belki arkadaşlarına zaman ayırırdı..Ya da aylarca ona hediye almak için para biriktirmezdi.Şimdi başka birinin onun için verdiği kararı , acı çekmeyı o hak etmesine rağmen neden o yaşamak zorundaydı..Hayatına yeniden başlamalıydı..Oysa seneye çocuk yapmayı düşünüyorlarken, ev taksidinin 10 senelik kredi ödemesi varken ve aile gezmelerine giderken bu da nereden çıkmıştı ? Nasıl bir arzuydu bu ki o an engelleyemedi? Hangi sokaklardan hangi kapılardan geçerken gözü hani reklam panolarına ilişirken o kararı verebilmişti ?İçindeki hangi ses yetemedi vazgeçemedi ? Çok mu güzeldi/yakışıklıydı ? Nesini sevmişti ? Bunları düşündükçe canı yanma pahasına daha çok düşündü.Düşündükçe ona karşı duvarlar örüyor.Öfkesini besliyor.Öfke duvarı ile kendini ondan uzaklaştırmaya çalışıyor.Bunu yapmaya bir alışkanlık şeklinde devam ediyor sanki öfkesi dinse dıpdızlak ortada kalacakmışasına çabalıyordu.

Pek diğer taraf ?

Oysa aldatan taraf kendi yetersizlik duygularını yeterliyim’e çevirmek için ilişkisini riske atmıştır.Sonunda hala arzu edildiğini, yeterli olduğunu gördüğünü sansa da yetersizlik duygusu daha çok pekişir.İlişkisini riske attığını terk edildikten sonra tüm çıplaklığıyla fark eden kadın/adam yalnızlaşmış.Vicdan azabı,suçluluk ve ümitsizlik duygularıyla dolup taşmıştır.Hep onun sandığı kadın/erkek yoktur.Önündeki seçenekler dönüp saatlerce yalvarmak,ağlamak..Ya da yaptığı hatanın bedelini onsuzlukla ödediği hayatına başlamak..

Aldatılan kişinin 2 hafta içerisinde semptomların azalamasını 2-3 aya hayatının normal işlevsellğine dönmesi 6 aya kadarda toparlaması gerekir.Aldatan için de aldatılan için de affedilse de affedilmese de yeni bir hayat başlar. Heraklitos'un da dediği gibi ‘aynı derede 2 kez yıkanılmaz’ cümlesi insanların,yaşamların değişebileceği ,değişimin yaşamın kendisi olduğunu ifade eder.Bu yaşanılan olaylar sonrası kadın aynı kadın olmadığı gibi erkek de aynı adam değildir.Yaşanılan ilişki şekil değiştirmiştir.

Aldatılan kişi neler yapabilir ?
-Yaşadığınız acıyı sindirin.
-Yas,üzüntü sürecini ertelemeyin.
-Aldatma konusunu 1 kere tüm ayrıntılarıyla konuşun.Ancak tekrar tekrar konuyu açmak iyi gelmeyecektir.
-Kendinizi suçlamayın.
-Hayati kararlar almayı bir süre erteleyin.
-Kısasa kısas deyip hazır olmadığı birliktelikler yaşamayın.
-Öfkenizi kağıda yazın ve daha sonra o kağıdı yırtın.
-Aldatma sonrası aldatan kişi ile fiziksel mesafe koymalı.(Affetmeyi düşünse dahi bir süre görüşmemek iyi gelecektir.Tatile gitmek,evleri ayırmak vs.gibi)
-Avantaj dezavantaj listesi yapmalı.Eğer onu affedersem artıları ne olur ? Ondan ayrılırsam eksileri ne olur ?
-Ona geri dönmeliyim.Çünkü..Ona geri dönmemeliyim çünkü...listesi karar verme konusunda yardımcı olacaktır.
-Ebeveynlerden çok yaşıtlarla bu konularda dertleşmek iyi gelecektir.Herkesin kendine göre yorumu olabilir.Ancak unutmayın ki kararınızın sonuçlarını birebir siz yaşayacaksınız.
-Çocuklar,arkadaşınız değildir.Onlarla bu konuda dertleşmeyin.
-Yeni bir hayat kurmak için desteklerinizi ve avantajlarınızı belirleyin.(örneğin,bir süre ailemle yaşayabilirim gibi.).
-Kısa vadeli acil eylem planı belirleyin.
-Geleceğe dair olumsuz düşünceleriniz olabilir.(asla yalnız yapamayacağım,bir daha asla evlenemeyeceğim gibi).Bunların travma sonrası depresif düşünceler olduğunu bilin ve çok gerçek gibi gelse de sorgulayıcı olun,inanmayın.
-Yeni gelecek kurmak zordur.Ancak imkansız değildir.
-Hukuki haklarınızı öğrenin.Bu sizi rahatlatabilir.
-Psikolojk destek alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aldatma Travması Sonrası Yeni Hayat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi DEMİRER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi DEMİRER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     24 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi DEMİRER'in Yazıları
► İlişkilerde Aldatma Travması Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Deprem Travması ve İnsan Psikolojisi Psk.Sabahattin ZENGER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Aldatma Travması Sonrası Yeni Hayat' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:32
Top