2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut Saatimiz Yani Bıyoritmimiz
MAKALE #13429 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Ekim 2014 | 3,036 Okuyucu
İnsan vücudunun her iş için ideal bir saati vardır.

07:00 : Kahvaltı saati olup sindirim organları bu saatte iyi çalışır ve alınan karbonhidratlar depolanmadan vücutta enerjiye çevrilir.

08:00 : Nabız sayısı ve tansiyon yükselir. Uyku sırasında dakikada 60 olan kalp atışı uyandığımızda 72-80' e çıkar.

09.00-11.00 : En etkili çalışma saatimizdir. Kısa süre bellek çok iyi durumdadır. Konsantrasyon ve mantıklı düşünebilme yeteneği en yüksek düzeydedir. Verimli çalışmak isteyenler için en ideal saat olarak önerilir.

12:00-14.00 : Yorgunluk baş göstermiştir. Dikkat azalır ve uyku baskın duruma geçer. Beyne giden kan miktarı azalmıştır. Çünkü kan, besinlerin sindirimi için mide tarafından kullanılacaktır. Öğle yemeğinin ardından iyice ağırlık bastırır. Ayrıca öğle uykusu uyuyanların kalp krizi geçirme riski % 30 azalır.

15:00 : Günün en mutlu saatidir. Bu saatte mutluluk hormonu olan endorfin en yüksek seviyeye çıkmıştır.

16:00-17:00 : Adrenalin (ani heyecan, ani korku, ani stres) en yüksek seviyeye gelir. Kaslar güçlenir ve en kuvvetli olduğumuz saatlerdir. Küçük kaslar en güçlü seviyededir. Beyin-kas koordinasyonu mükemmeldir. Tansiyon ve dolaşım sistemi çok iyi durumdadır.

18:00 : Genel olarak yemek yeme saatlerimiz geç olsa da akşam yemeği için en uygun vakittir. Yorgunluğun baş gösterdiği zamanlardır. Bundan dolayı kaslarımız güçsüzleşir, mide asiti en çok bu saatte salgılanır. Akşam yemeği için ideal bir saat olup pankreas bu saatte çok aktif olarak görevlidir.

19:00-20:00 : Havanın kararmasıyla vücudumuz uykuya hazırlık yapar. Melatonin (uyku hormonu) salgılanır. Kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar ama sindirim hala devam etmektedir.

21:00 : Yemek yemenin tehlikeli olduğu saatlerdir. Sindirim sistemi çalışmaları yavaşlayıp, biter. Bu durum çok tehlikeli olmakla beraber hazmedilemeyen besinler zararlı asitler salgılama durumuna geçerek bağırsak duvarlarındaki mukozaya hücum ederler ve bunun sonucunda bağırsak rahatsızlıkları görülebilir.

22:00 : Bağışıklık sistemi etkin bir şekilde çalışmaya başlar. Bu durum akyuvarların (beyaz kan hücreleri) aktivitesinin artmasına yardımcı olur.

23:00 : Uyku ve dinlenmek için en ideal saattir. Stres hormonunun salgılanması durur böylelikle bu saatte sakinleşme, gevşeme gibi durumlar meydana gelir. Tansiyon ve vücut ısısı düşer. Uykuya daldıktan 10 dakika sonra kalp atımımız ve beynimizin çalışması yavaşlar.

24:00 : Uyku esnasında vücudumuz yenilenme sürecine girer. Gün içerisinde yıpranan bütün dokularımız derin uykuda salgılanan melatonin hormonu sayesinde yenilenmektedir. Bu günlük yenilenme ve canlanma fırsatını kaçırmak, bir miktar yaşlanmak demektir. Gece çalışması gereken ve nöbet tutan kişilerin otoimmün sistemlerinin daha fazla zayıfladığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

01:00-02:00 : Verimliliğimiz ve dikkat en alt düzeydedir. Bu saatte hala çalışanlar hata yapar çünkü vücut kendini uyumaya programlamıştır. Görme ve tepkiler yavaşlar. Bu nedenle trafik kazaları bu saatlerde daha fazla olur. Ayrıca leptin (yağ yakma hormonu) sentez edilmeye başlar.

03:00 : Bedensel ve ruhsal olarak (melatonin hormonu sayesinde) tembel ve kararsız dönemdir.

04:00 : Yeni güne hazırlanmak için ilk hareketlenme ve derin uykudan uzaklaşarak hafif uykuya geçiş yaşanır. Stres hormonu yeniden salgılanmaya başlayarak kan basıncı artar.

05:00-06:00 : Güne hazırlanma saatidir. Stres hormonu gündüz değerinin 6 katına çıkar. Gece boyu eksilen enerji yeniden oluşmaya başlar. Metabolizma hareketlenir, yeni güne başlamak için hazır durumdayız.

Unutmayınız, önemli olan yaşlanmak değil yaş almaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücut Saatimiz Yani Bıyoritmimiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Obezite ve Vücut Yağ Oranı Dyt.Sinan YILDIZ
► Vücut Saati (Biyolojik Saat) Dyt.Elvan ODABAŞI
► Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın ! Dyt.Neslihan AKTEPE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücut Saatimiz Yani Bıyoritmimiz' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top