2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyaz Çay
MAKALE #13469 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Ekim 2014 | 4,133 Okuyucu
Beyaz çay, ilk olarak Çin’de yetiştirilip harman edilmiş ve hafifçe okside olmuş özel bir çaydır. Yoğunlukla Çin’in Fujian ve Zhejiang bölgelerinde yetiştirilmektedir. Son zamanlarda Tayvan, Hindistan, Kuzey Tailand ve Doğu Nepal bölgelerinde de beyaz çay yetiştiriciliği artmıştır. Ayrıca Türkiye'de de mayıs aylarında ilk körpe filiz kısmı toplanmaktadır. Temelde Çin’de yetişen “Camellia Sinensis” bitkisinin yaprakları ve filizlerinden oluşmaktadır. Çaya ismini veren ”beyaz” ibaresi ise gerçekten beyazımsı bir görünüm kazandıran açılmamış çay filizlerinin gümüşümsü-beyaz tüylerinden gelmektedir.

Beyaz Çay Çeşitleri

Beyaz çay, üretildiği bölgeye ve üretiminde kullanılan yaprakların harmanına göre farklı isimlerle anılır. En kaliteli beyaz çay, “gümüş iğne – silver needle” olarak adlandırılan beyaz çaydır. Gümüş iğne beyaz çay, Çin’nin Fujian bölgesinde yetiştirilen, tamamen açılmamış çay yapraklarından üretilir ve adını yaprakların rengiyle şeklinden alır. “White peony – beyaz şakayık” beyaz çay ise açılmamış yapraklarla normal yaprakların harmanlanması yoluyla elde edilir. Darjeeling beyaz çay Hindistan’da, Ceylon beyaz çay ise Sri Lanka’da üretilen beyaz çaydır. Her iki çay da genellikle diğer çay yaprakları ile karıştırılır ve renkleri farklıdır.

Beyaz Çayın İşlenmesi
Beyaz çayın temel üretim prosesi aşağıdaki gibidir;
Taze çay yaprağı → Güneşte doğal soldurma → Kurutma (hava, güneş veya mekanik kurutma) → Beyaz çay
Beyaz çay, yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma, fırınlama, kurutma ve fermantasyon işlemlerinden geçmez. Bu nedenle yüksek antioksidan içerir ve en sağlıklı çaylar arasındadır. Doğru yaprakların doğru zamanda toplanması ve yaprakların tam olarak kuruması için uygun hava koşullarının yakalanması önemlidir. En kaliteli beyaz çay yaprakları, her yıl ilkbaharda sadece 3-5 gün boyunca toplanabilmektedir.

Beyaz Çayın Faydaları
 İçinde bulunan yüksek orandaki antioksidanlar sayesinde beyaz çay, kanseri önlemekte güçlü bir içecektir.
 İçerdiği kateşinler, kanserli hücre oluşumunu önleyerek kanserli tümörlerin büyümesini yavaşlatabilerek düzenli içildiği taktirde karaciğer, cilt, göğüs, kolon, prostat, akciğer, yemek borusu, pankreas, mide ve yumurtalık kanseri riskini azaltabilir.
 Çayda bulunan “epigallocatechin-3-gallat” adlı polifenol, yağ hücresi oluşumunu baskılar ve vücutta yağ birikimini önler. Kafein ise metabolizmayı hızlandırarak gün içinde yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermeye yardımcı olur. Bu etkisi yeşil çaya göre çok daha fazladır.
 Cilt üzerinde kullanmanın, güneşin zararlı ışınlarının cilt hücrelerinde yarattığı hasarı en aza indirdiği ve yaşlanmanın ciltteki belirtilerini geciktirdiği gözlemlenmiştir.
 Dünyada gençlik aşısı olarak da adlandırılan beyaz çay, içeriği ile kolajen yıkımını sınırlandırarak, cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önlemektedir. Böylece sıkı ve esnek cilt oluşumuna destek vererek yaşlanmaya karşı en büyük yardımcılardan biridir.
 Damarları genişleten etkisiyle beyaz çay iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlar.
 Zengin kateşin içeriğiyle kanser oluşumunda en önemli etmenlerden olan serbest radikalleri azaltarak vücuda doğal koruma sağlar.
 Dişleri daha güçlü yapan az miktarda florid ve diğer besin elementleri içerir, kötü nefes kokusuna sebep olan bakterileri öldürür.
 Anti fungal etkisi olan Penicillium chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae'yı ihtiva ettiği, bakteri ve virüsleride inaktivite hale getirdiği, bazı diş macunlarında antiviral ve antibakteriyal etkisinden dolayı beyaz çay ekstraktı kullanılmaktadır.

Beyaz Çayın Zararları

Beyaz çayın bilinen bir zararı bulunmamaktadır fakat sürekli ve aşırı kullanımda zararları uzun sürede dokunabilir. Günde en fazla 3 fincan olarak tüketilmesi önerilir.

Beyaz Çayı Hazırlama Yöntemi

Kaynamış su, ocağı kapattıktan sonra 5-7 dakika kadar bekletilerek suyun sıcaklığı 70-75 derece arasında olduğunda bardağa konulmalı, demlenmesi için 7-10 dakika bekletilmelidir. İdeal dem rengi solgun sarıdır. 1 büyük bardak çay için 2 çay kaşığı beyaz çay yeterli olacaktır. Beyaz çay hafif aromalı ve yumuşak içimli olduğu için sade olarak tüketilebilir. Tatlandırılmak isterse tercihe göre süt veya limon kullanabilir. Eğer içeceğiniz beyaz çay tek içimlik poşetler (sallama) halinde hazırlanmış ise, sadece 30-60sn arasında sıcak suda bekletilmelidir. Daha fazla bekletilmemelidir.

Beyaz Çayın Yan Etkileri

Beyaz çay, yeşil ve siyah çaya oranla daha az kafein içerir. Bir fincan beyaz çay 15 mg kafein içerir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde içilmesi önerilmez. Fazla tüketimi çarpıntı, yüksek tansiyon, mide bulantısı, kusma ve uykusuzluğa neden olabilir. Demir takviyesi, yüksek tansiyon ilacı, kan inceltici ve herhangi bir sağlık koşulu nedeniyle düzenli ilaç kullananlar beyaz çay tüketmeye başlamadan önce olası yan etkiler hakkında doktora danışmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beyaz Çay" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
► Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beyaz Çay' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:54
Top