2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Kapağı Tümörleri
MAKALE #13504 © Yazan Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ | Yayın Ekim 2014 | 20,236 Okuyucu
GÖZ KAPAĞI TÜMÖRLERİ

Deri, mukoza, kas, salgı bezi gibi birbirinden farklı dokulardan oluşan göz kapakları; gözün anatomik bütünlüğünün sağlanması ve görme işlevinin sürdürülmesi açısından hayati önem taşırlar. Birbirine yaklaşarak gözü travmalardan korur , göze giren ışığın miktarını ayarlar ve gözyaşı filminin yayılmasına yardımcı olur. Kapaklar gözleri ıslatmak, korumak ve göz yüzeyini temizlemek amacıyla özel olarak biçimlenmiş yüz derisinin devamıdır. Göz kapak derisi oldukça incedir. Üst kapak derisi vücudun en ince derisidir. Deri altı dokusu oldukça esnektir ve deri altı yağ dokusu yoktur.

Göz kapaklarında çok değişik malign ya da benign ( iyi yada kötü huylu) tümör görülebilmektedir. Göz kapağında karşımıza çıkan benign ya da malign lezyonlar; vücutta deri ile kaplı herhangi bir yerde de görülebilirler. Fakat; gerek histolojik özellikleri, gerekse tedavisinde uygulanan cerrahi prensipler açısından, vücudun diğer bölgelerindeki lokalize cilt lezyonlarından farklıdırlar. Bu tümörlerin olabildiğince küçük boyutlarda erken dönemde tanınması, benign ya da malign olduğunun kararlaştırılması son derece önemlidir. Yetersiz veya uygun olmayan tedavi sonucunda ciddi kozmetik, anatomik ve fonksiyonel anomaliler oluşturmaları; glob, orbita ve beyin invazyonu yapabilmeleri, göz kapak tümörlerinin önemini arttırmaktadır.

Benign lezyonlar tecrübeli bir göz tarafından klinik görüntü ve davranışlarıyla tanınabilmesine rağmen, biyopsi ile histopatolojik tanının konulması, fatal olabilen malign kapak tümörlerin erken tanınmasını ve tedavisini sağlamakta ve hayat kurtarıcı olmaktadır.

Çoğu hastalıklarda olduğu gibi klinik öykü çok önemlidir. Lezyonun başlama yaşı, ne kadar süredir varolduğu, büyüme hızı, yerleşim yeri, üzerindeki renk değişimleri, yanındaki cilt dokusuna benzerliği, kıl kirpik içermesi, kanama olup olmadığı, yüzeyinde incelme-ülserasyon – kılcal damar mevcudiyeti önemlidir. Sorgulanması gereken diğer bir nokta ise hastanın başka vücut bölgelerinde başka tümöral lezyonların olup olmadığı ve daha önce herhangi bir tedavi yapılıp yapılmadığıdır.

Malign kapak tümörleri açık tenli, uzun süre güneşe maruz kalan ileri yaş gurubunda sıkça rastlanır. Tümörün ağrısız büyümesi , heterojen rengi, kabuklanma olması, normal kapak yapısını bozması kötü huya işarettir.

Lezyonun sertliği, mobil olup olmadığı, kirpiklerin kaybı, çevre dokulara kemiğe yayılımı malignite açısından önemlidir. Göz hareketlerindeki kısıtlılık tümörün göz arkası orbitaya yayılımını düşündürmelidir. Olabilecek metastazlar açısından sistemik değerlendirme gereklidir.

Benign kapak tümörleri oldukça sık görülür. Tedavisinde kozmetik amaçlı basit eksizyon ve defektin kapatılması yeterlidir.

Vücudun tüm bölgelerinde olabilen halk arasında ‘’ben’’ olarak isimlendirilen nevüsler düşünüldüğü kadar her zaman masum değildirler. Mevcut olan ‘’ben’’ ilerleyen yıllarda büyüme, renk değiştirme, kanama veya ülserleşme, üzerindeki kılların dökülmesi gibi değişiklikler gösteriyorsa dikkatli olunmalı ve bir uzmana danışılmalıdır. Sonradan ortaya çıkan kitle veya ‘’ben ‘’ olarak nitelendirilen lezyonlar mutlaka değerlendirilmelidir. Benign olarak değerlendirdiğimiz ve büyüme, değişiklik göstermeyen lezyonlar takip edilmeli, fotoğraflanmalıdır. Bazı durumlarda eksizyon tıraşlama gerekmektedir. Malign tümörlerde tedavi cerrahidir. Tümör geniş olarak sağlam doku sınırı içerecek şekilde çıkartılır. Çıkartılan deri kenarına koter krio uygulması yapılır. Gereken durumlarda radyoterapi kemoterapi uygulanır.

Kapak kitlelerinin tedavisinde, kitleyi ortadan kaldırmak temel amaç gibi görünmekle birlikte, esas amaç; gözün anatomik ve fizyolojik fonksiyonlarının devamının sağlanması, anatomik yapının ve kozmetik görüntünün korunmasıdır. Küçük tümörlerin rekonstrüksiyonunda primer onarım yeterli olurken büyük tümörlerde fleb kaydırması veya vücudun başka bir bölgesinden (kol içi- kulak arkası gibi) greft nakli gerekmektedir.
Göz kapağı onarımı özel bir önem taşır. Başarısız ve yetersiz onarımlar estetik kusurlara yol açmasının yanında; konjonktivit, keratit ve sonunda körlüğe kadar gidebilen ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Göz çevresi tümörlerinin sadece %15-20’si malign özellik taşımaktadır. Göz kapağında iyileşmeyen yara olduğunda, yeni bir lezyon oluşup büyümeye başladığında veya daha önceki ‘’ben ‘’ benzeri bir lezyonun değişiklik göstermesi durumunda mutlaka göz hekimine muayene olunmalı ve bunun kötü huylu bir tümör olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Sık sorulan sorular:

Soru 1: Göz kapağında doğuştan olan bir ‘’ben’’ önemli midir?
Cevap: Doğuştan olan ‘’ben’’ benzeri lezyonlarda da sonradan malignensiye dönüşüm görülebilmektedir. Bu nedenle çok eskilerden beri var olan bir lezyonda ( zeminden kabarık veya cilt ile aynı yüzeyde olsun) sonradan meydana gelen bir değişiklik uyarıcı olmalıdır. Bu değişiklik; renginde koyulaşma ve heterojenite oluşması, büyüme, ülserleşme, kanama, sertleşme v.b. şeklinde olabilmektedir.
Soru 2: Göz kapağında oluşan kitle yavaş büyüyorsa önemli midir?
Cevap: Bazı göz kapağı tümör çeşitleri çok yavaş büyüme gösterir. Bu bulunduğu yüzeyde ülserleşen bir yayılma şeklinde gözükebilir. Ancak alttaki dokulara yayılımı gözden kaçabilir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve tümörün cilt altı dokularına kemiğe ve göz dokularına yayılımı olmadan tedavi edilmelidir. Bazense tümör çok küçük ve ilerleme göstermiyor gibi bir davranış sergilerken kan yoluyla daha uzak organlara ve dokulara metastaz gösterebilir.
Soru 3: Göz kapağındaki iyi huylu olarak değerlendirilen bir tümör tedavi edlmeli midir?
Cevap: Göz kapağındaki kitle-tümör iyi huylu olsa da kozmetik olarak görünümü bozuyorsa veya göz kapağında sarkma ile birlikte görmeyi ve göz kapak fonksiyonlarını bozuyorsa tedavi edilmelidir.
Soru 4: Göz kapağındaki kitleye bıçak değince kötüleşir mi?
Cevap: Bilinçlenen toplumumuzla birlikte böyle sorulara artık daha nadir rastlasak da konuyu aydınlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Göz kapağındaki lezyon eğer tedavi edilmesi gerekiyorsa ve tedavi edilmeden yerinde bırakılıyorsa bu durum hayati tehlikelere neden olabilmektedir. Göz kapağı tümörlerinin tedavi edilmediğinde hayati tehlikesi mevcuttur.
Soru 5: Göz kapağındaki lezyon başka bir hastalığın belirtisi olabilir mi?
Cevap: Tabi ki olabilir. Göz kapağımızdaki bir lezyon bazen gözle hiçbir alakası olmayan vücudun bir başka yerinden kaynaklanan kansere bağlı metastatik yayılımla oluşmuş bir lezyon olabilir. Bazen bu durumlarda ilk belirti gözde ki lezyon olup, araştırıma sonucunda hiç beklenmeyen bir organda primer lezyon ortaya çıkabilir.
Soru 6: Göz kapağındaki tümör ameliyatla alındıktan sonra tekrar nüks eder mi?
Cevap: Lezyon cerrahi olarak tamamen temizlendikten sonra patolojik incelemede cerrahi sınır temiz çıksa bile herzaman takipte olmak ve dikkat etmek önemlidir. Böyle durumlarda tümörün tekrarlama olasılığı çok düşük olsa bile cerrahi sınıra krioterapi ve koter uygulaması yapılıp kalabilecek tüm tümör hücreleri temizlemek doğrudur. Ancak bazı özel tümör tiplerinde ve cerrahi sınırları aşmış tümör varlığında radyoterapi ve kemoterapiden de yararlanılır.
Soru 7: Göz kapağındaki lezyon görmeyi bozabilir mi?
Cevap: Göz kapağındaki lezyon çok büyüyerek kitle etkisiyle optik aksı kapatarak görmeyi mekanik bir şekilde etkileyebilir. Anvak daha kötü olarak kapaktaki tümör göze yayılarak görme fonksiyonunu tamamen bitirebilir. Böyle durumlarda hastanın hayatını kurtarmak amacıyla gözün alınması gerekebilir.
Hep söylediğimiz gibi erken tanı ve tedavi hem hayat kurtarır hem gözümüzü….

Sağlıklı günler, sağlıklı görüşler dileklerimle…
Op.Dr.Şeyda Atabay Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Kapağı Tümörleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda ATABAY YILDIZ Fotoğraf
Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
İzmir
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın Makaleleri
► Göz Kapağı Estetiği Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptozis) Prof.Op.Dr. Ümit BEDEN
► Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Göz Kapağı Tümörleri' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şaşılık (Strabismus) Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:01
Top