2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutluluk Nedir, Ne Değildir?
MAKALE #13620 © Yazan Psk.Dilara PEPEDİL | Yayın Kasım 2014 | 5,235 Okuyucu
MUTLULUK NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Mutluluk: anın dışında iken bir yanılsama olarak gözümüzün önünden geçerken geleceğe dair endişeler sırasında ise kaybettiğimiz bir kavram. Zihnimizin bize ürettiği düşünceler itibariyle gelecekte ve geçmişte kaldığımızda kendisinden çokça uzaklaştığımız bir hissediş hali.

Mutlu olmak, genel olarak sahip olunan ya da bir şeylere ulaşıldığında gelişebilecek bir kavram olarak değerlendiriliyor. Oysa; burada çok küçük ve ciddi bir yanılsama yapılıyor. Mutlu olma halimizi şartlara koşullara bağladığımızda mutluluğa yönelik sorumluluğumuzu ve gücümüzü bizim dışımızdaki koşullara vermiş oluyoruz. Bu noktada da kendi gücümüzü aciz bir şekilde sıfırladığımızdan başımıza ne gelecek endişesiyle yaşamaya başlıyoruz. Koşullar istediğimiz beklediğimiz gibi geliştiğinde evet mutluyuz; peki ya istediğimiz koşulların beklentilerin oluşmadığı zamanlar, hatta oluşamadığı zamanlar ne olacak? İşte bu noktalarda hayal kırıklığı ve mutsuzluk hali maalesef ki kaçınılmaz olarak gelişecek. Gerçek saf mutluluk dışsal koşullara bağlı olmadan gelişen bir durumdur. Koşullara bağlı mutluluk olgusu ise bağımlı düşünce ve yaşam stilimizi teşvik eden bir kavram olarak kendini sürdürecektir. Mutluluk asıl saf haliyle hiçbir şeye, herhangi başarıya, servete, kariyere sahip olmadan sahip olunan duygu durumdur. Bu hal dışında gelişen istek beklenti ve yaklaşımlar tamamen sonradan gerek öğrenmeler gerekse toplumsal olarak kabul ettiğimiz gerçeklikler olarak karşımıza çıkabiliyor. Çocuklar ve bebekler bir el tutuşa mutlu olduğunda ya da sadece bir sarılmaya mutlu oldukları anlarda bu gerçeğin farkındalığını yaşamaktalar. Fakat biz yetişkinler kendi dünyamızda iç dünyamızdan bir haber yaşarken bu gerçekten uzaklaşıyoruz. Her şeyim var ama niye mutsuzum ki? Diye sorgulamaya başlıyoruz. Her şeyim var mutlu olmalıyım fikri dahi ilk bakışta şükretme ifadesi gibi dururken, gizli bir şekilde de olsa bir şarta bağlı olmayı içeriyor.

Dışsal faktörler üzerinde kontrol her zaman mümkün olamayacağından, her gün aynada baktığımız yüzümüz bedenimiz bile bizim değilken, sahip olduğumuz koşullara asla değişmemeli her şey istediğimiz gibi sürmeli bakış açısı sağlıksız bir yaklaşımı doğuracaktır. Düz bir çizgi olarak sürmeyen hayatımız için de gerçeküstü bir beklenti oluşturmamız sonucunu doğuracaktır. Beklenti ve mutluluk kavramı tamamen birbirine tezat iki kavramdır. Çünkü beklenti kontrolümüz dışında olduğundan özellikle ilişkiler adına daima yaralayıcıdır. Kişi kendi yaşam deneyimlerine, değerlerine, kişiliğine uygun olarak bir beklenti oluşturur; karşısındaki kişi de bu beklentiden bir haber kendi değerlerine, beklentilerine ve kişiliğine uygun yaşamaktadır. Beklentilerimizi genel olarak da kendimize sakladığımızdan karşımıza farklı bir gerçeklik geldiğinde hayal kırıklığı ve mutsuzluk olgusu kaçınılmaz bir şekilde gelişiyor. Bunun yanında çok sık yapılan ve uygulanan mutsuzluk yolunda hızlıca ilerlemeye neden olan bir kavram da ‘-malı-meli’ düşünce kalıplarıdır. ‘Her zaman benim istediğim olmalı, bana hayır dememeli, benim şartlarıma uymalı, herkes beni sevmeli, herkes beni onaylamalı, her zaman takdir görmeliyim…vb.’ yaklaşımlar en sık karşılaşılan ve hatalı düşünce kalıplarından bazılarıdır. Burada hayattan her zaman mutlu olmalıyım, asla mutsuz olmamalıyım gibi kalıplarda oluşmaktadır. Hayatta, her an mutluluğun devam ettiği bir hal yoktur; elbette herkesin mutsuz olduğu anlar elbette vardır ancak mutsuzluk hali kaçınılmaz olarak mevcut olabilirken; mutsuzluk süresi sadece bir tercihtir. Mutluluk hiçbir zaman bir varış noktası değildir; mutluluk kısa güçlenmemizi sağlayan acının öğretici olduğu mutsuzluk molalarını içeren bir yolculuğun kendisidir.

Sevgilerle,

Uzman Psikolog- Aile Danışmanı
Dilara Pepedil
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutluluk Nedir, Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dilara PEPEDİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dilara PEPEDİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dilara PEPEDİL'in Makaleleri
► Öz Şevkat Nedir Ne Değildir? Psk.Tolga Nasuh ARAN
► Hipnoz Nedir ve Ne Değildir? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.İlke TARHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutluluk Nedir, Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ayrılık Psikolojisi Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:20
Top