2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Danışmanlığı ve Arabuluculuk Arasındaki Fark
MAKALE #13662 © Yazan Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA | Yayın Kasım 2014 | 6,062 Okuyucu
EVLİLİK DANIŞMANLIĞI VE ARABULUCULUK ARASINDAKİ FARK
Evlilik danışmanlığı, çoğunlukla akıl sağlığı gibi alanlarda çalışmış, sosyal ilişkileri güçlü, eğitim sektöründen gelen veya psikoloji eğitimi almış çeşitli mesleklerden kişiler tarafından gerçekleştirilir. Evlilik danışmanlığı genellikle tanı koyma, terapi, kişilik tedavisi ve ilişki sorunlarıyla ilgilenmektedir. Bir evlilik danışmanı tarafından toplanan ve kullanılan bilgi türleri ilgili ailenin hikâyesini, aile üyelerinin kişiliklerini ve cinsel özelliklerini içermelidir. Evlilik danışmanları nörotik davranış belirtileri, ruhsal bozukluk ve hastalıkları danışmanlık süresince kullanma adına tanımlayabilirler. Bir evlilik danışmanı tarafların davranışlarını anlamalarına yardımcı olmak ve bağlantıları sağlamak amacıyla analitik becerilerini kullanmayı hedefleyecektir çünkü böylece çiftler arasındaki çatışma hafifletilmek istenecektir. Evlilik terapisinde eşlerin kendilerine, geçmişleri, hedefleri , ilişkileri hakkında nasıl düşündükleri ve duyguları hakkında nasıl hissettiklerine odaklanır.
Bir arabulucunun yaklaşımı ise farklıdır. Arabuluculuk çatışmanın çözümlenmesidir. Arabuluculuk çiftlerin anlaşmazlıklarını barışçıl bir şekilde çözümlemeleri için yardım etme sürecidir.Evlilikler büyük ve küçük çatışmalarla, anlaşmazlıklarla doludur. Ne zaman bir çift verimsiz bir şekilde tartışarak farklılıklarını savunurlar o zaman evlilikleri zarara uğrar. Eğer bu durum karşılıklı inatla her iki taraf tarafından yaygınlaştırılıyorsa o evlilik başarısız olabilir. Şaşırtıcı olan şudur ki genellikle bir evliliği boşanmaya kadar götüren faktörler minik, küçük kızgınlıklardır. Ama bunlar arabuluculuk teknikleri ile kolayca tanımlayabilir ve çözümlenebilirler.
Arabulucu, belirli anlaşmazlıkları sürekli yaşayan ve karşılıklı olumsuz etkileşim içinde kalan çiftlere yardımcı olmak için çalışır. Çiftin aralarındaki iletişimi analiz etmeyi ve müzakerelerini daha verimli bir tarzda yapmaya yönlendirme vurgusu burada en can alıcı yöntemdir. Arabulucu tarafların beraber kabul edeceği bir çözüme müzakere ederek ulaşmasına olanak sağlar. Bu bağlamada arabuluculuk geçmişe değil geleceğe odaklanır. Arabulucu problemin nedenleriyle değil çözümleriyle ilgilenir. Arabulucu etkin dinleme, soru sorma ve yeniden çerçevelendirme yaparak, aile danışmanlığında kullanılan terapi teknikleriyle, kişilerin kendi çözümlerini bulmasını sağlar. Arabulucu, uzun yıllar evli kalmış olsalar dahi çift arasındaki yanlış anlamaları ve kopuklukları fark eder. Bu yanlış anlaşılmalar aile içi arabuluculuk seansının ilk yarım saatinde anlaşılabilir.
Buna ek olarak, arabulucu belirli mali konularda direk bir şekilde taraflara konuşabilir, iş sorunlarını dinler, finansal planlama ve çözülmesi gereken konular hakkında fikir beyan edebilir. Çünkü genelde arabulucuların tecrübeleri gösteriyor ki boşanma süreci genelde mali konulardan kaynaklanmaktadır. Bu mali sorunlar çözülmez ise boşanmaların yaşanması muhtemeldir.
Ayrıca, eğer bir çiftin seçtiği arabulucu hem evlilik hem de aynı zamanda boşanma arabulucusu ise bu durum boşanmaya neden olan nedenler üzerinde bir nevi ters mühendislik yapılmasına yol açtığı için boşanma engellenebilir.
Aile içi veya evlilik arabuluculuğunun bir diğer önemli özelliği de "Normalleşme"dir. Aile içinde veya evlilik sürecinde sinirsel yıpranma yaşandığına inanmaktansa, Arabulucu "Şimdi"lerde kalmak isteyecektir. Arabulucu bu durumda yaşanılanların normal olup olmadığı hakkında bilgi verebilecektir. Burada şaşırtıcı olan yaşanılanların aslında normal olduğunu görmeleridir. Çiftler de bu durumda kendilerinin yaşadığı problemlerin olağan dışı olup olmadığını, evlilik süresinde yaşanması muhtemel sorunlar olup olmadığını görüp ayrıca diğer çiftlerle karşılaştırma yoluna gidip çözmeye çalışacaklardır ve bu durum evliliklerini sürdürmeye neden olabilecektir.
Arabuluculuk hedef ve görev odaklıdır. Zamana ve uygulamaya karşı sınırlıdır. Bir çift, sorunla karşılaştığında önce evlilik danışmanına gider fakat faydalı olan bu iki yaklaşımın beraber işletilebilmesidir. Arabuluculuk ayrıca, çiftlerden birinin terapiste gitme ısrarı olduğunda da bir alternatif olarak gösterilebilir. Bazı çiftler evlilik danışmanları ile çalışmak isterler bazıları da arabulucularla çalışmak isterler, bazıları da ikisiyle çalışmak isterler.
Bazen arabuluculuk evlilik danışmanlığında başarısız olan çiftler için başarılı sonuç verir. Bazen de tam tersi olabilir. Burada önemli olan nokta evliliklerini yürütmede kullandıkları ikna ve iyileştirme için gerekli kaynakların gerektiği kadar ortaya çıkarılıp çıkarılmadığıdır.
ARABULUCULUK PRO-AKTİF bir yaklaşımdır.
Arabuluculuk doğru adım atmaya neden olan bir yaklaşımdır. Bir problemle karşılaştığınızda istediğiniz şey problemi mi bitirmek yoksa evliliği mi bitirmek?
Arabuluculuk size ilişkinin fotoğrafını doğru çekme ve problemi tanımlama konusunda yardımcı olacaktır.
Arabuluculuk tekniği kişilerin geçmişte yaşadıkları olaylar, yaptıkları hesapları düşünmelerinden ve muhakeme etmelerinden ziyade ileride ne görmek istediklerine odaklanır. Bazen insanlar “tamam çözelim, bir arabulucu gelsin ve çözüme ulaşalım” diye düşünseler dahi aynı odada oturmaya hazır olmadıkları görülür. Arabuluculuk ile Danışman arasındaki fark burada ortaya çıkmaktadır. Arabulucu ilişkideki mevcut problemlere neden olan davranışların kaynağına odaklanmaz, tarafsız kişiliğiyle iki taraf arasındaki anlaşmazlığa neden olan şeylerle uzun dönemde yaşayabilirler mi ona çalışır.

Arabuluculuk aşamaları, arabulucunun aile hakkında ( çocuklara ilişkin bilgide dahil ) hızlıca bilgi almakla başlar.Bu yapılırken, aile üyeleri arabulucu kişiye mal varlıklarını, gelirlerini, borçlarını ve amaçlarını söylerler. En önemli sorunlar öncelik sırasına konur. İhtiyaç halinde
Sonuçta kişiler yaşadıkları problem için aile danışmanına da gitseler, arabulucuya da gitseler çözmek için bir adım atmış olurlar. Mutlu çiftler üzerinde yapılan araştırmalarda, bu çiftlerin mutlu olma nedenlerinin problem çözme becerilerinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Problemsiz çift değil, anlaşmazlığı çözme becerisi olan çiftler gerekmektedir. Kişiler bunu beceremediği zaman bu konuda destek alması gerekmektedir.

Hülya Arslan KABA
Uzman Psikolog
Aile ve Çift Terapisti



KAYNAKÇA





Robert J. Sternberg (Editor), Patricia Ruzgis (Editor), Cambridge University Press 1994


Co-opetition Barry J Nalebuff & Adam M Brandenburger, HarperCollins 1997


Özbek, Mustafa Serdar (Ocak 2009). Alternatif Uyuşmazlık Çözümü.


Çetin, Canan (Kasım 2007). Müzakere Teknikleri – İlke, Süreç, Uygulama.


Kekeç, Elif Kısmet (Kasım 2011). Arabuluculuk Yoluyla Uyuşmazlık Çözümünde Temel Aşamalar ve Taktikler


Roger Fisher,William Ury (2008) (çeviren:Fatma Güven Burakreis): Evet Boyun eğmeden anlaşmaya varmak. İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınları


Bush, R.A.B, Folger, J.P.( 2013).Arabuluculuk ve getirileri:Dönüşümsel Çatışma Yaklaşımı.(Çev:Gamze Sart) Ankara:Nobel


Folger,P,J, Poole, S, M,Stutman, K,r(2013). Çatışma yönetimi : İlişkiler, gruplar ve kuruluşlar için stratejiler( Çev : Akkoyun, F.) Ankara:Nobel


Ken Russell (Editor), Philip Carter (Editor), John Wiley 2001


Coercion: Why We Listen to What 'They' Sayby Douglas Rushkoff, 1999


Daniel Goleman, Annie McKee, Richard E. Boyatzis HBS Press 2009




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Danışmanlığı ve Arabuluculuk Arasındaki Fark" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya ARSLAN KABA Fotoğraf
Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Klinik Psikolog/ Çift ve Aile Terapisti/ Cinsel Terapist/Yetişkin Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi106 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA'nın Makaleleri
► Evlilik Öncesi Danışmanlığı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Danışmanlığı ve Arabuluculuk Arasındaki Fark' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top