2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşurenin Faydaları Bamyanın Faydaları
MAKALE #13844 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014 | 3,797 Okuyucu
AŞURENİN FAYDALARI

Yıllardır geleneksel olarak yapılan aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye kullanılarak yapılır.

Peki, yıllardır gelenekselleşmiş aşurenin faydaları neler gelin birlikte inceleyelim:

1. Özellikle soğuk kış günlerinde vücudumuza enerji ve direnç verir.
2. İçeriğinde kurubaklagil, buğday yer aldığı için çok iyi bitkisel protein deposudur.
3. Hayvansal gıda yer almadığı için kolesterol içermez.
4. B1, B2, E, C, A vitaminleri ve demir, çinko, kalsiyum, magnezyum, fosfor minerallerinden oldukça zengin bir besindir.
5. Bol posa içeriğinden dolayı barsak peristaltik hareketleri için önemlidir. Kabızlık ve hazımsızlık çekenler için tavsiye edilen ölçüde kullanmaları tavsiye edilir.
6. İçerisinde bulunan ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ve kuru meyveler sayesinde omega-3, D vitamini, E vitamini, kalsiyum açısından yüksek olduğu için çocuk ve yaşlılar için önemlidir. Çünkü beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
7. İçersinde bulunan şeker oranından dolayı dikkatli ve ölçülü kullanılmasında fayda vardır.
8. Unutulmamalıdır ki bir porsiyon aşurenin 300 gramı ortalama 420 kaloridir.
9. Likopen içeriğinin yüksek olmasından dolayı kanser riskini önleyici bir besindir.
10. Üzerini süslemek için kullanılan nar, içeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir. Ayrıca immün sistemin güçlenmesinde de etkilidir.

AŞURE: 8 kişilik
Enerji= 420 kalori ( 1 porsiyon için)

Malzemeler
• 500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
• 3 litre su
• 3 su bardağı esmer toz şeker

Üzeri için;
• Fındık
• Kuş üzümü
• Ceviz
• Doğranmış kuru kayısı
• Doğranmış kuru incir
• Nar taneleri
• Toz tarçın
• Portakal ve limon kabuğu

Yapılışı;
• Aşurelik bulguru 3 litre su ile düdüklü tencerede haşlayın. Daha sonra haşlamış olduğunuz aşurelik bulguru tencereye alın. Üzerine nohut ve kuru fasulyeyi de ekleyin. Şekeri de ekledikten sonra üzümleri de katın ve tekrar kaynatın.
• Servis tabaklarınıza alıp üzerini fındık, ceviz, kuru kayısı, kuru incir, toz tarçın, nar, portakal ve limon kabuğu ile süsleyin.
• Afiyet olsun.

Hayatınızdan ve muhabbetinizden tatlı eksik olmasın. Yüreğiniz daima huzur ve aşkla dolsun.

KONYA’NIN MEŞHUR BAMYA ÇORBASININ FAYDALARI

Çok fazla sofralarımızda yer almayan bamyanın birçok faydası vardır. Ben bamyaya ‘’sihirli sebze’’diyorum. Çünkü faydası o kadar çok ki…

Bamya hem kuru hem de yaş olarak kullanılabilen harika bir besindir. Özellikle Konya ilinde düğün yemeklerinin baş tacıdır. Bamya taze iken hasat edilmelidir. Çok fazla olgunlaştığı zaman kartlaşır. Konya ilinin de yöresel yemeği olan etli bamya çorbası, kurutulmuş çiçek bamyadan yapılır. Çiçek bamya toplanıp iplere dizilir ve güneşte kurutulur. Bamya Hindistan, Japonya, Güney Amerika gibi birçok ülkenin de mutfağında yer alır.

Bamya, bulunduğu yöreye göre de çeşitliliğini artırır. İç Anadolu Bölgesi’nde daha çok Çiçek Bamyası yaygın olarak bulunur. Özellikle kurutmalık olarak tercih edilir. Açık, yeşil renklidir. Marmara ve ege bölgesinde Sultani Bamya yaygın olarak bulunur. Koyu yeşil renkli, lezzetlidir. Balıkesir civarında ise Balıkesir Bamyası yaygın olarak bulunur. Görünüşüyle tombul olduğu için adına tombul bamya da denilmektedir.

Bamyanın faydalarını sıralayacak olursak;

1. Mide ve barsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Özellikle ramazan ayında hem iftar hem de sahur sofralarınızda mutlaka bamya yemeklerine yer açın.

2. A, B, C, K vitaminlerinden oldukça zengindir. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasında oldukça etkilidir. Çocuklarınıza bamya yemeğini sevdirmeli, yemesini teşvik etmelisiniz. Tabi beslenme çocuklukta başlar. Eğer aile olarak sizler bamya yemezseniz çocuğunuzu buna alıştıramazsanız. Çünkü çocuklar en çok görme yetisini kullanır ve ona göre davranışlarını belirler. K vitamininden yüksek olduğu için kan pıhtılaşmasında rol oynar. İçinde bulunan mineraller sayesinde halsizliğe birebirdir.

3. Bamyanın içerisinde bulunan müsilaj ve reçineli zamklar mideyi kansere karşı korur. Bu sümüksü yapı özellikle çocuklar tarafından pek sevilmese de, aslında en önemlisi onlar için çok faydalı olmasıdır.

4. İçerisinde bulunan çözünen ve çözünmeyen lifler sayesinde barsakların temizliğini yapar, doğal probiyotik özelliğine sahiptir. Kabızlık problemleri yaşayanlara tavsiye edilebilecek harika bir besindir.

5. Bamya çok iyi bir antioksidandır. Kanser başta olmak üzere, kalp damar hastalıkları, alzheimer gibi birçok kronik hastalığa karşı bamya tüketilmelidir.

6. İçinde bulunan quercetinden de oldukca zengindir. Quercetin kanser hücrelerini yavaşlatması özelliğinin yanında erkeklerde prostat hastalığı ve ağrısında da tedavi edici etkiye sahiptir.

7. Diyette metabolizma hızını artırdığı için kişilerin zayıflaması üzerinde olumlu sonuçlar gösterir.

8. Göz retinasını koruma ve kataraktı önlemede destekçidir.

9. Anksiyete bozukluğu, depresyon gibi sinirsel problemleri olan kişilerin sakinleşmesini sağlar.

10. Sindirim sistemindeki asidi nötralize ettiği için ülseri önlemede çok büyük rolü vardır.

Sofralarınızdan bamyanız ve tebessümünüz eksik olmasın.

DYT AYŞE DURAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşurenin Faydaları Bamyanın Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Yazıları
► Domates ve Faydaları Dyt.Aysun SARIN
► Yaban Mersininin Faydaları Dyt.Serpil TARMAN
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Keçi Sütünün Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aşurenin Faydaları Bamyanın Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:02
Top