2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarınıza Düşük Notları İçin Ceza Vermeyin, Motive Edin
MAKALE #14077 © Yazan Psk.Özlem CAN | Yayın Ocak 2015 | 3,036 Okuyucu
Sömestirde karne notları düşük olan çocuğunuzu cezalandırmak ve başkalarıyla kıyaslamak, onun ikinci dönem için motivasyonunu azaltır. Yapmanız gereken; yapıcı bir tutum sergilemek ve güzel bir tatil planı hazırlamak. Çocuğunuzu sergiye, müzelere ve sevdiği sanatçının konserine götürebilirsiniz

Yarıyıl tatili geldi... Bu dönemde, anne-babalar da en az çocukları kadar yoğun bir şekilde karne heyecanı yaşıyor. Ancak karnelerde bekledikleri notları göremeyen ebeveynler, çocuklarına yüklenebiliyor hatta onu cezalandırıyor. Bu tip davranışlar, sorunun çözümünü zorlaştırıyor. Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi'nden Psikolog Özlem Can; velilere kırık karne karşısında yapmaları gerekenleri ve sömestir tatilini nasıl verimli geçirebilecekleri anlattı:
Zayıf karneden dolayı çocuğu cezalandırmak, kıyaslamak ve yargılamak problemleri çözmez, tam tersine zorlaştırır. Çocuğun cezalandırılması, arkadaşlarıyla ve kardeşleriyle kıyaslanması gibi olumsuz tutumlar; hem çocukların özgüvenini zedeler, hem de ikinci dönem için motivasyonlarını azaltır.
Çocuğun notları düşükse, okulda baş edemediği problemler var demektir. Bu tip bir karne bir işarettir ve annebabalar için bir geribildirimdir. Notları düşen ya da zayıf notları olan çocuklarda psikolojik problemlerin aranmasında fayda vardır. Aile, çocuğu cezalandırmadan önce bundan emin olmalıdır. Problem neredeyse tespit edilmesi, problemlere yönelik çözüm yolları aranmalı, hatta bir psikologtan yardım alınması gerekir.

İYİ NOTLARI DA GÖRÜN
Karnesi kırık gelen ya da notları düşük çocukların motivasyonunu artırmak için olumlu noktalar üzerinde durmakta fayda var. Örneğin; 'Sosyal derslerin iyi gelmiş ama sayısal derslerin düşük. Bu dönem sosyal derslere iyi çalışmışsın. Bu notların iyi geldiği için sömestir tatilinde arkadaşlarınla sinemaya, tiyatroya gidebilirsin' gibi olumlu yaklaşımlarda bulunmak gerekir.
Sömestir tatili bir mola gibi düşünülmeli ve çocukların kendilerini mutlu hissetmeleri sağlanmalı. Çocukların dinlenmeye de, dışarıda enerjilerini atmaya da ihtiyaçları var. Aileler, çocuklarıyla konuşup sömestir tatilini nasıl değerlendirecekleri konusunda baştan bir plan yapmalı.
Tatilde çocuğa sürekli 'Ders çalış' diye uyarılarda bulunmak, onun motivasyonunu ve hevesini azaltabilir. Bunun sonucunda çocuk, ikinci döneme isteksiz başlayabilir. Bu nedenle sömestir tatilinin ilk günlerinde çocukların derslere ara vermesi gerekir.

BİR SAAT KİTAP, BİR SAAT ÖDEV
Tatil başladıktan iki-üç gün sonra; çocuğunuzun derslerinden uzaklaşmaması için günde bir saat kitap okuması, bir saat de ödevlerine vakit ayırması gerektiğini ona anlatmalısınız.
Okul zamanında aynı saatte uyuyup uyanmaya alışan çocukların sömestir tatilinde uyku düzenleri bozulabilir. Sabahları erken kalkmak zorunda olmadıkları için geç yatabilirler. İkinci döneme başlarken adaptasyon sorunu yaşamamak için, çok geç yatmamak şartıyla istediği saatte yatmasına izin verin.
Çocuğunuza, kişiliğine ve zevkine uygun kitaplar alabilirsiniz. Sonrasında seçtiğiniz kitaplar hakkında konuşup onun okuma isteğini artırabilirsiniz.
Çocukların bütün gün bilgisayar başında vakit geçirmesi doğru değildir. Bu sürenin günde iki saati aşmaması gerekir.
Çocuklar için sinemaya gitmek çok keyifli bir aktivitedir. Çocuğunuzla gösterime girecek filmler hakkında konuşabilirsiniz. Gideceğiniz filmleri beraber seçip bu konuda paylaşımda bulunabilirsiniz.
Tiyatro da vaktini faydalı değerlendirmesini sağlar. Tiyatro, çocukların gelişiminde oldukça faydalıdır. Bu sanat dalı; çocuğu neden-sonuç ilişkisi kurmaya, düşünmeye, sorgulamaya, kaliteli zaman geçirmeye, en önemlisi yaşamla arasında köprü kurmaya iter.
Tatilde çocuğunuzla birlikte müze gezileri yapabilirsiniz. İlkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler; kültür-sanat etkinliklerine katıldıklarında hem eğleniyorlar, hem öğreniyorlar, hem de güzel vakit geçiriyorlar.
Çocuğunuzun sevdiği, eğlendiği, başarılı olduğu etkinlikler varsa, ona bu alanlarda yardımcı olun. Örneğin; tenise, futbola merak duyuyorsa, o alanların tarihi ve oyuncuları hakkında araştırma yapması konusunda yönlendirin.

ESKİ ALBÜMLERİ ÇIKARIN
Ata binmenin psikolojik ve fiziksel faydaları vardır. Çocuklar atı idare etmek için konsantre olur, stresleri azalır, hayvan ve doğa sevgisi gelişir.
Çocuğunuzla birlikte fotoğraf albümlerini çıkarıp eski fotoğraflar üzerine sohbet edebilirsiniz. Sizinle ilgili farklı bilgiler edinmek çocuğunuz için ilgi çekici olacaktır.
Çocuklar da, ergenlik çağındaki gençler de yapboz yapmayı çok sever. Onunla birlikte çeşitli yapbozlar yapabilirsiniz. Yapboz; dikkati ve konsantrasyonu güçlendirir. Bulmaca çözmek de eğlendirici bir alternatif olacaktır. Bulmaca; çocuğunuzun hem eğlenmesini, hem de kendisini geliştirmesini sağlar.

ARKADAŞLARIYLA VAKİT GEÇİRMELİ
Çocuğunuzun yaşıtlarıyla vakit geçirmesi için zaman ve ortam yaratın. Arkadaşlarıyla vakit geçirmekten hem keyif alacak, hem de sosyal açıdan kendisini geliştirecektir. Çocuğunuzla birlikte arkadaşlarının evlerini ziyaret ederek, onlara küçük de olsa bir hediye alarak, paylaşmanın önemini gösterebilirsiniz.

BASKIYI AZALTIN
İki kardeşi birbirleriyle kıyaslarken, olumsuz değil olumlu noktalar üzerinde durmalısınız. Düşük notları olan çocuğunuza şu şekilde yaklaşabilirsiniz: 'Kardeşin pekiyi getirmiş, sen iyi getirmişsin ama öğretmenin okuldaki arkadaşlarının seni çok sevdiğini, öğretmenlere ve arkadaşlarına karşı çok iyi olduğunu söyledi. Sen de sömestir tatilinde dinlenme ve gezme hakkına sahipsin.' Yapıcı tavırlar, onun üzerindeki baskıyı azaltacaktır. n Çocuğunuzun sevdiği sanatçılar, şarkıcılar varsa onunla beraber konserlere gidebilirsiniz. Sevdiği bir sanatçıyı gördüğü zaman heyecanlanacak ve kendisini mutlu hissedecektir. Ayrıca birlikte resim sergilerini de ziyaret edebilirsiniz. Evde resim çizmesini de isteyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarınıza Düşük Notları İçin Ceza Vermeyin, Motive Edin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Özlem CAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Özlem CAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem CAN Fotoğraf
Psk.Özlem CAN
Gaziantep
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özlem CAN'ın Yazıları
► Başarısızlığa Motive Olanlar Psk.Şenel KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarınıza Düşük Notları İçin Ceza Vermeyin, Motive Edin' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi Şiddet Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2014
◊ Loğusa Depresyonu Eylül 2014
◊ Panik Atak Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:37
Top