2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #14078 © Yazan Psk.Nilüfer ÖNDER | Yayın Ocak 2015 | 3,278 Okuyucu
Vajinismus %10 organik (fizyolojik) sebeplere bağlı olan %90 ise psikolojik nedenlerden kaynaklanan bir cinsel işlev bozukluğudur.

Erteleme hastalığı olarak da bilinen vajinismus için çiftler bu durumun zamanla çözülebileceğini umarak tedaviyi ötelerler. Bu davranış çoğunlukla sorunun çözümüne değil daha çok büyümesine neden olmaktadır ve beraberinde pek çok psikolojik rahatsızlığı getirebilmektedir.

Başarısızlık, yetersizlik hissi nedeniyle depresyon, çaresizlik hissiyle anksiyete, panik atak obsesif kompülsif bozukluk gibi bir çok psikolojik rahatsızlık vajinismus tedavisinin ertelenmesi nedeniyle görülebilmektedir.

Özgüven eksikliği, yetersizlik duyguları kişinin dünyaya dair algısını bozmaya ve kendisini sürekli suçlamasına neden olmaktadır. Bu durumun sadece psikolojik olduğunu ve kendi kendisine düşüncelerini değiştirerek bunu yenebileceğini düşünen ya da eşinden bu tür tavsiyeler alan kişi, yapamadığı zaman bunu kendi başarısızlığı olarak görür ve bunu hayatına genellemeye başlar. Aslında durumu böyle değildir.

Vajinismus; vajinanın cinsel birleşme esnasında 1/3'lük bölümünde bulunan pelvik kaslarının istemsiz, bilinç dışı kasılması ile birleşmenin imkansız hale gelmesidir. Bu problemi yaşayan kadınlarda, kasılma nedeniyle bel, sırt ağrıları da görülebilmektedir.

Bu tür problemlerle karşılaşan çiftlerin ilk baş vurdukları çareler genellikle kültürümüzde hocalara gitmektir. Birkaç yere gidip başarılı olmayan denemeler sonrasında çiftlerin umutsuzlukları artar. Jinekologa gitmek sonradan başvurulan bir çözüm yöntemi olmaktadır. İyi bir jinekolog tarafından muayene edilen kadınların problemlerinin fizyolojik mi psikolojik mi olduğu ayrımı yapılır ve psikolojik olan problemlerin çözümleri için bu konuda uzman olan cinsel terapistlere yönlendirilir. Umutları kırılmış olan çift son çare olarak cinsel terapiste geldiklerinde sadece onların karşılaşmadıkları bir problem olduğunu, bunu yaşayan ve çözüme kavuşmuş pek çok kişinin olduğunu öğrendiklerinde kendilerini yalnız ve sorunlu hissetmemeye başlarlar ve rahatlarlar.

Vajinismus tedavisinde ilk önce nedenler araştırılır. Travmatik bir deneyim varsa (taciz, tecavüz gibi) bu problem kişinin hayatını etkilemesi oranında ayrıca ele alınır. Sonrasında Bilişsel Davranışçı yöntemlerle pelvik kaslarının bilinç dışı kasılması engellenerek, kasların kontrol altında çalışması hedeflenir.
Tedavi sırasında sadece sorunun kadında olduğu mantığı ile çalışılmaz. Bu problem çiftin problemidir ve çözümün her aşamasında çift birlikte hareket ederek sorunlarını birlikte çözerler. Eşlerin desteği çözüm sürecinde en önemli noktalardan birisidir.

Çözüm sonrasında, yıllarca yaşanan problemlerin aslında cinsel terapi ile çok hızlı çözümünün olduğunu gören çiftler, kendilerini suçlamalarının ve destek almadan çaba sarf etmenin gereksiz olduğunu farkederler. Bu doğrultuda yaşadıkları problemin yol açtığı başka sorunlar var ise bunların da ortadan kalkmış olduğunu görürler. Kadınlarda kendine güven artar, şimdiye kadar kendisini hatalı, kusurlu veya başarısız hisseden kişilerin bu düşünceleri ortadan kalkar ve psikolojik olarak sağlıklı bir ruh hali edinirler.

Vajinismusun iki türü mevcuttur.

Primer Vajinismus; başından beri hiç cinsel birleşme yaşayamamış kişilerin yaşadığı vajinismustur.

Sekonder Vajinismus; daha önce cinsel birleşme yaşayabilirken bir nedenden dolayı yaşayamama durumudur. Bu nedenler; taciz veya tecavüze maruz kalma, düşük yapma, kötü bir doğum süreci yaşama, kürtaj vb. travmatik anılardır.

Vajinismus nedenleri arasında, cinsel mitler (yani cinsel hurafeler ya da yanlış inanışlar diyebiliriz), yetersiz ve/veya sağlıksız cinsel bilgi, daha önce yaşanmış travmatik bir anı gibi nedenler mevcuttur. Vajinismus tedavisinde nedenler bazen bulunabilirken, bazen nedenleri belli olmayabilir. Bu nedenler bilinç dışı olduğu için hatırlanamayabilir. Ancak vajinismus tedavisinde Bilişsel Davranışçı yaklaşımları kullandığımız için nedenlerin ortaya çıkmamış olması tedavi sürecini olumsuz olarak etkilemeyecektir.

Vajinismus sadece bizim ülkemizde değil, tüm dünyada görülmekte olan yaygın cinsel işlev bozukluklarındandır. Bu problemi yaşayan çiftler; bu problemin sadece sizde olduğunu, yalnız olduğunuzu ve sorununuzun çözümsüz olduğunu düşünmeyin. Bu problemi ertelemek, görmezden gelmek; probleminizin daha da büyümesine yol açacak ve sizin hayat kalitenizi düşürecektir. Bir an önce kendinize uygun bir cinsel terapistle probleminizi kolayca çözebilirsiniz. Bu problemin çözümündeki en büyük pay ilk adımı atmakta ve bu problemi çözmek için bilimsel yöntemlere başvurmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nilüfer ÖNDER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nilüfer ÖNDER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ÖNDER Fotoğraf
Psk.Nilüfer ÖNDER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi48 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nilüfer ÖNDER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojik Ağrılar Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:08
Top