2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Yaşam ve Çift İlişkisi
MAKALE #14082 © Yazan Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ | Yayın Ocak 2015 | 4,147 Okuyucu
Cinsellik her ilişkide çok önemli bir rol oynar. Eğer cinsel yaşam iyi gidiyorsa, bu bir çift olarak başarınız için harika bir şeydir. Cinsel birlikteliğin çok nadir olması yada hiç olmaması aslında birbirlerini seven bir çiftin ilişkisine zarar verebilirken, çiftleri birbirlerine yaklaştıran gerçekten iyi bir cinsel birliktelik birçok genel sorunun üstesinden gelmeye yardımcıdır. Cinsel sorunların genel ilişki probleminin bir sonucu mu olduğu ya da cinsel zorlukların mı ilişkinin bozulmasına yol açtığını ortaya çıkarmak genellikle zordur. Genel olarak çok sayıda insan için cinsel sorunların stres ve mutsuzluk kaynağı olduğu bilinmektedir. Genellikle cinsel sorunları olan çiftlerin evlilikleri mutsuzdur. Evlilik danışmanlığı için başvuran birçok çiftte cinsel problemler de gözlenmektedir. Evlilik ve ilişki problemleri var ise, cinsel problemlerin tedavisi güçleşmektedir. Bu noktada öncelik evlilik problemlerinin bir evlilik terapistiyle çalışılmasıdır.
Thornes ve Collard, evliliğin başlangıcında yaşanan cinsel doyumsuzluğun evliliğin boşanma ile sonlanma riskini arttırdığını saptamışlardır. Hawton, cinsel fonksiyon bozukluğu olan birçok çiftin cinsellik konusunda tartışmayı bıraktığını belirtmektedir. Bu durum duygusal açıdan yabancılaşmaya yol açabilir ve çift her türlü fiziksel temasa son verebilir. Bazı çiftler birbirlerinden koparlar ve başka partnerlerle ilişkiye girerler.
Cinsel fonksiyon bozukluğunun yol açtığı olumsuz sonuçlardan biri de tüm ailenin etkilenebilmesidir. Çocuklar anne babalarındaki şefkat ve bedensel temas modelinden yoksun kalırlar. Bu da çocuklar üzerinde ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Cinsel fonksiyon bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme güçlüğü, cinsel isteksizlik gibi problemlerdir.
Kişinin düzenli ilişkisi yoksa, cinsel sorununun olması ve desteğinin olmaması aynı derecede olumsuzdur. Bu durum yetersizlik ve anksiyete duygularına neden olur. Yapılan birçok araştırmada, cinsel sorunu olan birçok kişinin bir takım psikiyatrik belirtiler de yaşadığını göstermektedir.
İyi bir cinsel yaşam iyi iletişimden, cinsel bakımdan hoşlandığınız yada hoşlanmadığınız şeyleri partnerinizle konuşabilmekten kaynaklanır. Cinselliği tartışmak, hala bir tabu olarak görülüyor. Partnerimizle ne kadar yakın ilişkide olursak, cinsel ihtiyaç ve isteklerimizden bahsetmekten o kadar memnun oluruz ama bunun iki yönlü bir davranış olmasını isteriz. Kişinin partneriyle cinsellik hakkında konuşması cinsel arzuları, tercihleri, korkuları ve standartları ortaya koymanın tek sağlam yoludur. Bu bilgileri paylaşmak partnerler arasındaki yakınlık kadar cinsel ilişkideki tatmini de arttırır. Karşısındakinin bakış açısını daha iyi anlamak, kişinin düşünme sürecindeki yanlış fikirleri ve inançları giderecektir. Karşı cinsin ne demek istediğini söylediklerine ve yaptıklarına bakarak anlamayı başararak davranışlarımızı değiştirebilir ve bunun sonucunda yanlış anlaşılmalara engel olabiliriz.
Partnerinizle işlevsel bir cinsel konuşmayı başlatmanın basit yolları şunlardır;
- Partnerinizi karşınıza alıp rahatça oturun; Cinsel birliktelik sonrası bunun için uygun bir zaman değildir.
- Düşüncelerinizi ortaya koyun; Sözcüklerinizi olumlu bir yaklaşım içerisinde seçin, eğer bir konuda değişmesini istediğiniz bir durum söz konusu ise bunu olumsuz bir eleştiri gibi söylemekten kaçının. Olmasını istediğiniz şeyi söyleyin.
- Açık olun; Hoşunuza gitmeyen durumları söyleyin.
- Eşinizin söylediklerini dinleyin; Amaç ikinizin de tatmin olması.
- Savunmaya geçmeyin.
Cinsel aktivite sırasında ihtiyaç ve duyguları paylaşabilme kabiliyeti ilişkinin cinsellik dışındaki alanlarında da çoğunlukla iletişim yeteneğini arttırır ve ilişkinin bütününü sağlamlaştırır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Yaşam ve Çift İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu MUŞDAL ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'nin Yazıları
► Bağlanma ve Çift İlişkisi Psk.Müge ADALI
► Gebelikte Cinsel Yaşam Psk.Dnş.Duygu AYHAN
► Kaliteli Cinsel Yaşam Psk.Sümeyye ARSLAN
► Evlilikte Cinsel Yaşam Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Hamilelik ve Cinsel Yaşam Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Cinsel Yaşam : Olmadı Çay Demleriz… Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Evlilikte Cinsel Yaşam Becerileri Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Ebeveyn Banyosu ve Cinsel Yaşam Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Yaşam ve Çift İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Terapisi Şubat 2021
► Öfke Kontrolü Nisan 2013
► Depresyon Tedavisi Nisan 2013
► Panik Atak Tedavisi Mart 2013
► Vajinismus Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:19
Top