2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde Meme Büyüklüğü (Jinekomasti)
MAKALE #14259 © Yazan Op.Dr.Onur SAKA | Yayın Mart 2015 | 3,244 Okuyucu
Erkeklerde meme büyümesi tahmin edilenden daha fazla izlenen ancak ülkemizde erkeklerin genellikle kendi içlerinde yaşadıkları ve dışarı yansıtamadıkları bir problemdir. Ülkemizde neredeyse erkeklerin yarısında meme büyümesi mevcuttur.. Tıbben “Jinekomasti” olarak isimlendirilir. Yunanca kadın anlamına gelen “gyne” ve meme anlamına gelen “mastos” kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuş bir terimdir. Kelime anlamı ile uyumlu olarak bu problemi yaşayan erkekler feminizasyondan yani kadınsı görünüşten şikayetçidirler. Dar herhangi bir T-shirt giymekten kaçınırlar, yazın plaja utana sıkıla giderler, çok sıcak havalarda bile üstlerindekini çıkartmaya çekinirler. Estetik Cerrahi ile ilgili toplumdaki bilinçlenme artık daha fazla erkek hastayı bu şikayetlerinden ötürü biz plastik cerrahlarla karşı karşıya getirmektedir.
Meme, iki çeşit dokudan oluşur. Bunlardan yağlı doku erkeklerde neredeyse memenin tamamını oluşturur. Gland dokusu yani meme bezi dokusu ise erkeklerde çok az bulunur. Kadınlarda genç kızlık döneminde özellikle memenin neredeyse tamamını meme bezi dokusu oluşturur. Hormonal etkilerle ve hamilelikte büyüyüp gelişerek, doğum sonrası süt üretimini gerçekleştiren dokudur. Erkeklerde süt üretimi gibi bir görevi olmadığı için meme bezi dokusu ya hiç bulunmaz yada eser miktarlarda mevcuttur. Jinekomasti östrojen hormonunun yüksek, testosteronun ise düşük olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durum bebeklik, ergenlik ve yaşlılık döneminde fizyolojik olup daha sık izlenir. Bebeklerde anneden geçen hormonun etkisi kalktığında problem düzelmiş olur. Ergenlikte ise çoğu vakada ergenlik döneminin sonu ve ya sonrasında birkaç sene içerisinde kendiliğinden düzelme gözlenir.
Çeşitli hormonal rahatsızlıklar, bazı kanser türleri ve bazı ilaçlar jinekomastiye sebep olur. Şişmanlarda meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanmaya bağlı da jinekomasti gelişebilir.
Jinekomasti en sık bilinmeyen sebeplerden dolayı, yapısal olarak oluşmaktadır.
Polikliniğimize başvuran üç yaş grubundan hasta başvurur. Bunlardan ilki ergenlik döneminde özellikle hormonal etki ile tek veya iki memesinde büyüme gözlenmiş hastalardır. Obezite sonucu büyümüş memeleri olanlar haricinde, hormonal etkinin geçmesi ve büyümenin gerilemesi beklenir. İkinci ve en sık ameliyat ettiğimiz yaş grubu ise genç erkeklerdir. Bunlardan bir kısmı yine aşırı kilo sebebiyle büyümüş memelere sahiptir. Aileleri ile bu problemlerini paylaşamadıkları için, askerde ailelerinden uzakken ameliyat olmayı tercih eden birçok hastam olmuştu. Üçüncü ve daha seyrek gördüğümüz yaş grubu ise orta yaş üzeri hastalardır. Alkol kullanımı, kilo, cilt gevşekliği gibi sebeplerle ortaya çıkan jinekomasti. Ancak birçok sosyal sebepten ötürü bu hastalar nadiren ameliyat edilebilmektedir.
Jinekomasti ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri göğüs kaslarına yönelik yapılan antrenmanlarla göğüste küçülme sağlanacağıdır. Halter ve body building gibi sporlar meme altındaki kasta büyüme sağlayacağından memeyi bir miktar daha toplu ancak daha büyük hale getirir. Asıl problem ise spor bırakıldığında başlar. Aşırı gelişmiş olan kas dokusu küçülürken yerini yağlı dokuya bırakır ve süreç, daha büyük, sarkık memelerle sonuçlanır. Obezite kaynaklı meme büyümelerinde ise kilo verildiğinde memelerde de bir miktar küçülme olacaktır.
Öykü ve muayene sonucunda jinekomastinin hormonal sebeplerden oluştuğu düşünülüyorsa hasta Endokrinoloji uzmanına yönlendirilmelidir. Altta yatan sebebin düzeltilmesi beklenmelidir. İlaç sonucu oluşan vakalarda da ilaçlar ilgili uzmanlık dallarınca değerlendirilmeli ve mümkünse kesilmelidir. Ergenliğe bağlı oluşan jinekomastilerde mutlaka birkaç sene kendiliğinden düzelme beklenmelidir. Beklenmesi gereken yaşı ben hastalarıma kabaca 19 yaşın sonu olarak tarif ederim.
Jinekomasti ile ilgili ameliyatlar son derece kolay ve yüz güldürücü işlemlerdir. Çoğu jinekomasti vakasında liposuction tekniği (yağ alma) tek başına yeterli olmaktadır. İşlem esnasında uzun ve ucunda delikleçri olan kanüllerle girilip yağlı doku parçalanmakta, kanüldeki vakum etkisi ile de parçalanan yağlı dokular emilmektedir. Meme bezi dokusunda aşırı büyüme olan vakalarda liposuction tek başına yeterli olmayıp meme başı alt kısmından yapılan kısa bir kesi ile büyümüş olan bez dokusu çıkartılır. Bu işlem meme etrafında areola denilen kahverengi yuvarlak dokunun alt kısmında yaklaşık 3 cm lik bir ize neden olur. Liposuctionda meme altından oluşturulan birer delikten ameliyatı yapmak mümkündür. Bu deliklerde ise belirgin bir iz kalmamaktadır.
Aşırı büyük ve cilt fazlası olan vakalarda nadiren deri çıkartmakta gerekmektedir. Bunu olabildiğince meme başı çevresinden yapmak izin daha az kalmasını sağlamak açısından mutlaka gereklidir.
Jinekomasti ameliyatın genel anestezi altında yapılmaktadır ve işlem yaklaşık 1 saat sürer. Jinekomasti ameliyatı esnasında meme dokularına yoğun lokal anestetik madde verildiğinden ameliyat sonrası ağrı oluşmaz. Hastalar ya aynı gün taburcu edilir ya da bir gece yatarlar. Bir kaç gün süren künt ağrı olacaktır. Liposuction kanüllerinin işlem yaptığı alanlarda yaklaşık 10 gün süren morarma ve sararmalar olabilir. Hastaya 3 hafta süre ile ameliyata özel korse kullanılması önerilir. Hastalar ağır olmayan işlerine 4-5 gün sonunda dönebilirler. 1. haftanın sonunda yürüyüş ve göğüs kası hareketi gerektirmeyen sporlara başlanabilir. Göğüs kaslarını çalıştıracak sporlara 6. haftadan itibaren başlanabilir.
Uzayan ödem ve sertlikler haricinde bu ameliyatla son derece iyi sonuçlar elde edilir. Liposuction sonrası dalgalanmalar ve çöküntüler iyi bir cerrahi işlem ile önlenebilir.
Erkeklerde meme büyümesinin çözümü bu kadar basit ve sonuçlar yüz güldürücüyken hastalara önerimiz en uygun zamanlarında kendilerine en yakın ve güvenilir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerraha başvurmalarıdır.

Op. Dr. Onur Saka
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde Meme Büyüklüğü (Jinekomasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Onur SAKA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Onur SAKA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Onur SAKA
Denizli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Onur SAKA'nın Makaleleri
► Erkeklerde Belirgin Meme (Jinekomasti) Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde Meme Büyüklüğü (Jinekomasti)' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Kanserleri Mart 2015
► El Yaralanmaları Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:26
Top