2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tıpta Algı Oyunları
MAKALE #14422 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2015 | 8,420 Okuyucu
Hep söylüyorum:

Kavramlar algı oluşturur. Bir konuya ilişkin algınızı değiştirmek istiyorsanız o konuya ilişkin kavramları değiştirmeniz gerekir. Mesela rüşvet dediğinizde başka bir algı, eşantiyon dediğinizde apayrı, sözgelimi hediye gibi masum bir algı inşa olur.

Tıp bu algı oyunlarının bolca sahnelendiği bir sahadır. Örneğin kendisine başvurulan yere şifahane yerine hastane der. Yine "Bugün şu kadar hasta baktık" denir mesela! Oysa hastane kapısından içeri giren herkes hasta değildir. Bir tanı almış kişinin adıdır hasta! Bu teşhisi alan kişilere hasta denilmelidir sadece! Böylece hasta algısı dejenere edilir, daha çok kişinin kendisini hasta olarak algılamasının yolu açılır.

Yine "yan etki" nitelemesi de bir algı oyunundan ibarettir. Düşünün ki ilacın asıl etkisine hiç benzemeyen, tamamen hastalığına ek belirtilerin ortaya çıkması hadisesine yan etki denir. Yani bir asıl etki var bir de yan etki, ikisi de faydalı der gibi...

"Yan etki de tıpkı asıl etki gibi faydalı olan ancak sadece dolaylı yoldan ortaya çıkan bir etkidir" mesajı verilir. Hani "Bir ana yol bir de tali yol var, sonuçta ikisi de yol. Ve ikisi de aynı yere ulaşıyor" der gibi.

Oysa burada ortaya çıkan ve adına "yan etki" dediğimiz etkiler tamamen zararlı, iyileşmeye değil; hastalığa benzeyen belirtilerin ortaya çıkmasıdır. Bu masum bir olgu değil; hastalığına ilave belirtiler eklenmesi hadisesidir esasında.

Ancak buna rağmen iyi etsin diye alınan bir ilacın / tedavinin hastalık gibi belirtiler doğurması "yan etki" diye nitelenir. Böylece bu, hastalığa tıpa tıp benzeyen belirtilere semptom yerine asıl etki gibi olumlu bir imaj yüklenir. Yani "Bir asıl etki var bir de yan etki... İkisi de etki sonuçta... İkisi de olumlu" gibi bir algı oluşturulur. Burada oluşturulan algı ve bu algıya bağlı olarak ortaya çıkarılan duygu önemli...

Durup dururken aynı belirtileri yaşarsanız adı semptom olur. Hastalık değeri taşır. Ancak ilaç aldığınız zaman daha fazlası ortaya çıksa bile adı semptom olmaz, yan etki olur. Soğuk ortaya çıkarınca semptom / hastalık; ilaç / tedavi ortaya çıkarınca ise yan etki... Yani masum, cici etki...

"İlaç direkt etki edecekken yan yoldan etki etti, sonuçta yine etki etti" gibi masum bir çağrışım... Birisi ana yol, öteki tali yol mesajı... Bir şeyin "asıl etkisi" iyileşmekse yani olumluysa "yan etki" dediğinizde beyin bu etkiyi de sırf adının "etki" olmasından dolayı olumlu algılar.

Kronik hastalık kavramsallaştırması da böyledir. Oysa hiçbir hastalık kronik değildir. Ancak tıp sektörü tedavi edemediği hastalıklarda fatura kendi algısına çıkmasın diye suçu hastalığın sırtına yükler. Kronik der bu yüzden tedavi edemediği hastalıklara... Yani bizim kabahatimiz, eksiğimiz, beceriksizliğimiz yok, ne yapalım, bu hastalık kronik... Kabahat bizde değil hastalıkta... Mesaj budur!

Olumsuz nitelikli en istisnai olguların yaygın durumlar gibi lanse edilmesi, ilaçlardan daha fazla zarar gören kişiler olduğu halde bunu ağzına almayıp bitkilerden vs. tek bir kişi zarar gördüğünde "halk sağlığı adına" denilerek anında ayağa kalkılması, her akşam ekranlarda ilacın yol açtığı komplikasyonlardan zarar görenlerin hatta ölenlerin değil de domuz ve kuş gribi vakalarının çetelesinin tutulması, sürekli bu konuda demeçler verilmesi, ancak tereyağına margarin katılması gibi konulara gelince ise (oysa gıda da ilaç kadar önemlidir. Birisi hasta eden, öteki de iyi eden ajandır) suspus olunması, sürekli "Şu ve şu belirtiler varsa sağlıklısınız" yerine "Şu ve şu belirtiler varsa hastasınız" vurgusunun yapılarak her belirtinin hastalık çağrışımı yapar, dolayısı ile de her şikayeti olanın kendisini hemen hasta gibi hissede hale getirilmesi gibi daha bir sürü algı oyunu vardır bu alanda!

Kavramlar ve tanımlamalar düzelmediği sürece algılarımız, algılarımız düzelmediği sürece de bakışımız, duygularımız, düşünce ve eğilimlerimiz düzelmeyecektir.

Psikolog
İzzet GÜLLÜ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tıpta Algı Oyunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     43 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Aşk Oyunları Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Aşk Kasları ve Cinsel Aşk Oyunları Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Aşk Oyunları: Aşk Repertuarınızı Yenileyin Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Okul Öncesinde Zeka Oyunları Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Bilgisayar Oyunları: Destek Mi, Köstek mi? Psk.Mustafa Varol YORULMAZ
► Sosyal Becerileri Destekleme Oyunları Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► İlişkilerde Güç Oyunları ve Kontrol Hissi Psk.Nilüfer YALINÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tıpta Algı Oyunları' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:23
Top