2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aynı Tipler Beni Buluyor! Korktuğum Şeyler Başıma Geliyor!
MAKALE #14453 © Yazan Uzm.Psk.Merve EKŞİ | Yayın Mart 2015 | 5,091 Okuyucu
-yine aynı şeyleri yaşadım
-ben bu dertlerin uzmanı oldum
-bu tip adamları çekiyorum
-bir tane de farklı bir ilişkim olmayacak mı
-ben ne zaman mutlu olacağım
-bıktım aynı şeyleri yaşamaktan
-korktuğum başıma geliyor

Bu sorular hayatınızın çekirdeğindeyse ve tekrarlanan ilişki örüntülerinizin üzerinizde yarattığı hasar artık size taşınmaz bir yük bırakıyorsa; harekete geçme ve çözüm arama zamanınız çoktan gelmiş demektir.

Nasıl oluyor da,

…alkolik bir babanın kızı olmanın acılarını atlatamamışken, alkolik bir adama aşık oluyorsunuz
...hayatınıza giren adamlar hep evli oluyor
…dayakla, şiddetle geçen çocukluğunuza rağmen, çocuklarına vuran bir baba oluyorsunuz
…İstismarcı babaya kin duyarken, çocuklarınızın istismara uygulamasına göz yumuyorsunuz
…başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeyler, sizin gerçekliğiniz olmaya başlıyor

Çocuklukta yaşadığınız travmatik hatıraların zamanla unutulduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Eğer çocuklukta ya da ilerleyen zamanlarda bir uzman yardımıyla bu anılar üzerinde çalışmalar yapmazsanız ya da siz kendi çabanızla bu travmalarınızın farkına vararak gerçeklerle yüzleşmezseniz; bilinçaltı mekanizmanız avını bekleyen avcı gibi bir gün karşınıza çıkabilir. Örselenen çocukluğunuzu, yaralanan çocuk kalbinizi hissettmediğinizi, farkına varmadığınızı bilen bilinçaltı ilerleyen yaşantınızda iyileşmek ya da yüzleşmek için fırsat kollamaya başlayacaktır. Veya benzer bir biçimde başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeyler ya da sizin zayıflığınızın olduğunu düşündüğünüz durumlarla ilgili terapötik çalışmalar içerisine girmezseniz kendinizi bu durumlar içerisinde bulmanız tesadüf olmayacaktır.

Bilinçaltı süreçlerimiz karmaşık olduğu kadar gizemlidir. Yaşanılan bazı olayları hatırlamıyor olmamız bilinçaltının unuttuğu anlamına gelmez. İlerleyen zamanlarda tekrar tekrar kendimizi benzer bir durum içerisinde bulmamızın temel olarak iki sebebi vardır.

1- Zayıf olduğumuz ya da korktuğumuz durumlara karşı başa çıkıp çıkamadığımızı test etmek ya da ispatlamak için kendimizi böyle durumların içine atarız. Amacımız, “bakalım sen bu sınavdan geçebilecek misin? “ dir. Bazı denemelerimizde başarılı olabiliriz bazılarında olamayız ya da hepsinde başarılı oluruz ya da hiç birinde başarılı olamayız. Yani sınavı geçip geçememe bizim elimizdedir. Kendinizi sürekli evli adamlarla dışarıda yemek yerken buluyorsanız eğer; evli adamlar sizi bulmaz, siz evli adamları sınavı geçip geçmeme testinizde kullanırsınız yani siz seçersiniz. Tabi ki bütün bu süreçleri bilinçaltımız gerçekleştirir ve bu sebeple, bu durumların sorumlusunun kendimiz değil evli adamlar olarak görmek kaçınılmaz olur.

2-Yaralarınızı iyileştirmek amacıyla da bilinçaltınız geçmişte yaşananları tekrarlatabilir. Yaralı çocuk, çocuklukta yaşadığı travmatik ya da örselenmiş yaşantılarıyla başa çıkmakta zorlanır. Yaralı olarak yetişkinliğe adım attığında ise yaşanılan yılların telafisi olarak benzer seçimler, kişilerle ilişkiler ortaya çıkabilir. Örneğin, öfke kontrolü olmayan, evde huzursuzluk çıkaran bir babayla ve evdeki çatışmalara sessiz kalan pasif, kendini ve çocuklarını ezdiren bir anneyle büyüyen bir çocuk, ilerleyen yıllarda öfkesine hakim olamayan, çabuk sinirlenen ve çevresindekilere bu sebeple zarar veren bir kişi ile evlenebilir. Bilinçaltı seçimleriniz; hem sessiz kaldığı ve babasına söz geçiremediği için anneye olan kızgınlığını ve yaşadıklarından sorumlu tuttuğu babasına olan öfkesini yetişkin bir eş olarak telafi etmek için devreye girer. Yaralı çocuk kalbinin iyileşmesinin yolu, annesine benzemediğini kendisine kanıtlayarak olur.

Farkındalık düzeyimiz ne kadar yüksek olursa, hayattaki seçimlerimiz ve hayatımızın sorumluluğu o kadar bize ait olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aynı Tipler Beni Buluyor! Korktuğum Şeyler Başıma Geliyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve EKŞİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve EKŞİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve EKŞİ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin Yazıları
► Biz Erkekler, Hepimiz Aynı Mıyız? Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Bağımlılık ve Bağlılık Aynı Şey Değildir Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aynı Tipler Beni Buluyor! Korktuğum Şeyler Başıma Geliyor!' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gevşeme Egzersizi Ağustos 2015
◊ Geçiş Nesnesi ve Sinema Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:28
Top