2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk İstismarı
MAKALE #14454 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN | Yayın Mart 2015 | 4,173 Okuyucu
Ruhsal olarak sağlıklı bir neslin yetişebilmesi için çocukların güven duydukları, sevildikleri, maddi-manevi ihtiyaçlarının karşılandığı aile ortamlarında yetişmeleri gerekmektedir. Bağlanma kuramına göre bebeklerin bakım veren kişiyle kurdukları duygusal bağlarda kişisel farklılıklar önemlidir ve bu farklılıklar bebeğin kendini, diğerlerini nasıl algıladığını, kriz alanlarında nasıl baş ettiğini etkilemektedir. Bakım veren kişi sıcak, tutarlı bir tutum sergiliyorsa bu güvenli bir bağlanmaya, tutarsız, reddedici bir tutum sergiliyorsa bu da güvensiz bağlanmaya sebep olmaktadır. Güvenli bağlanmanın olduğu ilişkilerde çocuk hem bakım veren kişinin dürüstlüğü, sorumluluğu hem de kendinin bakıma, ilgiye layık bir birey olduğuyla alakalı içsel bir model, inanış geliştirecektir. Bu durumda çocuğun ya da ileriki dönemlerde yetişkinin yaşadığı stres verici olaylarla, travmatik yaşantılarla baş edebilme gücü, güvensiz bağlanma ilişkisi olan bireylerden daha fazla olmaktadır. Ebeveynleri ya da kendisine bakım veren kişiler tarafından güvenli bir ortam oluşturulamamış, korunamamış çocuklar birçok travmatik olaya, istismara ve ihmale maruz kalabilmektedirler.
İstismar, çocuğa ebeveynleri ya da onun bakımından sorumlu olan kişiler tarafından gösterilen, fiziksel veya psikolojik nitelikli kötü muamelenin tümünü kapsamaktadır. İstismar yaşantısı travmatik bir olay olarak kişilerin hayatında uzun süreli olumsuz etkiler bırakmakta ve ruh sağlığını yaralamakta olduğu için üzerinde çalışılması gereken çok önemli bir konudur. Çocuk istismarı ve ihmali, anne-baba ya da bakıcı gibi bir yetişkin tarafından çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyen ya da olumsuz etkileyen, toplumsal kurallar ve profesyonel kişiler tarafından uygunsuz ya da zarar verici olarak nitelendirilen eylem ve eylemsizliklerin tümü olarak da tanımlanabilmektedir. İstismarın beş çeşidi vardır: cinsel istismar, duygusal istismar, fiziksel istismar, ihmal ve ekonomik sömürü.
Çocukluk döneminde istismara maruz kalmış kişilerin kendileri ve diğerleriyle ilgili algıları değişebileceği için sosyal ilişkilerde daha şüpheci, çekingen davranabilmekte ve algıladıkları sosyal destek zayıf olabilmektedir. İstismarın çocukların duygusal gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerine bakıldığında, çocuklar çok yoğun ve karmaşık duygular hissettiğinden; yaşanan olayları kontrol edemedikleri için kendilerini suçlama, ebeveynlere karşı hem yoğun sevgi hem de yoğun nefret duygularına sahip olma, yoğun üzüntü, terk edilmekten, yara almaktan korkma, kızgınlık, utanç, çaresizlik, duygularını ifade edememe, donukluk ve depresif belirtiler gibi problemlerden bahsetmek mümkündür. İstismara uğrayan çocukların davranışlarındaki değişikliklere bakıldığında; okulda başarısızlık ve motivasyon eksikliği, aşırı hırçın davranma, okula gitmeyi reddetme, yalan söyleme, uyku problemleri, altını ıslatma, tehlikeli oyunlar oynama, kendine ve diğerlerine zarar verici davranışlar gösterme, saldırgan ya da aşırı pasif tutumlar sergileme, aşırı ilgi çekme davranışları, ebeveynlerden birinin rolünü üstlenme, başkalarını memnun etmeye çalışma, çok çabuk arkadaş olup arkadaşlığını aniden bitirme, arkadaşlık ilişkilerinde uzlaşma becerileri gösterememe gibi sosyal ilişkileri olumsuz etkileyecek davranışların ortaya çıktığı söylenebilir. Çocukluk döneminde yaşanan travmalar hem çocukluk döneminde olduğu gibi yetişkinlik döneminde de ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Yaşanan travmatik anıların tekrar tekrar hatırlanması, tekrarlanan davranışlar, travmaya özgü korkular ve insanların yaşam ve gelecek hakkındaki inançlarının değişmesi travmanın uzun süreli etkileri arasındadır.
Çocukları istismara karşı korumak için öncelikle anne-babaların istismar içeren davranışlardan kaçınması ve çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurmaları gerekmektedir. Eğer aileler bu iletişimi kuramazlarsa, çocuklar istismara maruz kaldığında bunu aileleriyle paylaşıp yardım talebinde bulunmayacak ve korunmaları, istismara müdahale edilmesi daha çok zorlaşacaktır.

Uzm.Klinik Psk.Yasemin Eyigün Kantürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk İstismarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin EYİGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi86 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'ün Makaleleri
► Çocuk İstismarı Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuk İstismarı Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Çocuk İstismarı Psk.Neslihan DURATEYMUR
► Çocuk İstismarı Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Çocuk İstismarı ve İhmali Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Fatma Nihal ADA
► Çocuk İstismarı Suçtur! Pdg.Onur CAN ÖNCÜL
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk İstismarı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayata Pozitif Bakış Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top