2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde Burun Estetiği Ameliyatı
MAKALE #14577 © Yazan Prof.Dr.Muhitdin ESKİ | Yayın Nisan 2015 | 3,701 Okuyucu
ERKEKLERDE BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI:

Erkeklerin en sık yaptırdığı estetik ameliyatların başında burun ameliyatı gelmektedir. Burunda şekil bozukluğu ve nefes almakta güçlük en sık ameliyat nedenlerinin başındadır. Burun estetiği ameliyatı gerçekleştirdiğim hastaların neredeyse yarısına yakınını erkekler oluşturmaktadır.

Erkekler de rinoplasti ameliyatı kadınlardan farklılık göstermektedir. Kadınlarda daha küçük, hafif kavisli ve ucu biraz kalkık burunlar tercih edilmektedir. Erkeklere kavisli burun çok yakışmamaktadır. Burun sırtı daha düz yada çok ama çok hafif kavisli olması istenir. Burun ucunun üst dudakla yaptığı açı yani burun ucunun kalkıklığı 90 derece civarında olması beklenir. Bu açının artması ve kavis erkeklere kadınsı bir görünüm verebilir. Bu noktada ameliyat olacak kişinin isteği de mutlak dikkate alınmalıdır. Bu nedenle ameliyat öncesi görüşme, hastanın beklentilerinin iyi anlaşılması ve bu uygun gerçekçi yaklaşım çok önemlidir.

Erkek burunlarında dikkat ettiğim en önemli şey erkeğin yüz ifadesinin de büyük değişiklik yapmadan mevcut şekil bozukluklarının (eğrilik, kemer, burun ucu sarkıklığı, büyüklük) düzeltilmesi ve erkeksi görünümün muhafaza edilmesidir. Erkek burun estetiğinde en önemli noktalardan birisi de burnun yüz ile uyumlu ve doğal görünümden uzak olmamasıdır.

Burun kemiklerine dokunmadan burun estetiği ameliyatı yapılır mı?

Burun kemiklerini kırma işlemine osteotomi adı verilmektedir. Burnun şekline göre osteotomi yapılıp yapılmayacağına ameliyat öncesi karar verilebilir. Burun estetiği ameliyatlarında ihtiyaç varsa ki çoğunlukla ihtiyaç duyulur osteotomi dediğimiz burun kemikleri kırma işlemi yapılır. Aslında bu bir kırma işlemi değildir özel keskilerle kemik uygun yerinden kesilir. Bu işlemi takiben burun kemiği çatısı yeniden oluşturulur. Böylece burun sırtındaki kemik çıkıntılar, geniş burun tabanı , burun kemiği eğrilikleri düzeltilir.
Burunda kemer yok, burun kemikleri geniş değil ise ve problem sadece burun ucundaysa, kemikleri kırmadan basit bir törpü ile burun sırtı şekillendirilip, burun ucu kıkırdağına müdahale edilerek ameliyat sonlandırılır. Böylece de çok iyi sonuç almak mümkündür. Bu nedenle muayene görüşme ve değerlendirme çok önemlidir.

Burun estetiği ameliyatlarında lokal anestezi ile yapılabilir mi?

Burun estetiğinde lokal anestezi ve sedasyon anestezisi ile desteklenerek gerçekleştirilebilir. Ancak genel anestezi yani hastanın tamamen ameliyat süresince uyuması sıklıkla başarılı bir operasyon için tercih nedenidir. Hem hasta hem doktor konforu açısından genel anestezi tercih edilir. Benim tercihimde hezaman genel anestezidir.

Burun ameliyatı sonrası tampon konulması ve tamponsuz burun estetiği:

Burun ameliyatlarından sonra operasyonunda ilk gün sızıntıların emilmesi amacıylaı sıklıkla tampon kullanılmaktadır. Ameliyatta yapılan işlemlere bağlı olarak vazelin emdirilmiş tamponlar yada özel delikli silikon splintler (Doyle) tercih edilebilir. Eğer septuma müdahale edilmemişse tampon konulmayabilir. Genellikle tampon konulmuşsa ertesi gün tampon çıkartılıp hastalarımı taburcu etmekteyim. Tampon çıkarılırken çok az bir rahatsızlık hissedersiniz ama acı duymazsınız.

Burun estetiği ameliyatından sonra lenslerimi ne zaman takabilirim?

Burun ameliyatı sonrası ilk 3 gün ödem ve şişlik maksimumdur. Bu periyoda lens takmak ve çıkarmak güç olacaktır. Bu nedenle hasta kendini iyi hisseder hissetmez ve ödemin gerilemeye başladığı dönemde (5-7gün) kontakt lensleri kullanabilir.

Burun ameliyatından sonra ne kadar süre ile güneşten korunmalıyım?

Güneşten ve özellikle güneş yanığından en 2 ay süreyle sakınılmalıdır. Bu nedenle açık havaya çıkarken şapka ve güneşten koruyucu krem kullanımı önemlidir. Bu amaçla 30 faktör güneş koruyucu krem kullanabilirsiniz.

Burun estetiği ameliyatından sonra spor yapmaya ne zaman başlayabilirim?

Aşırı efor gerektiren ve kan basıncınızı arttıracak aktivitelerden (ağırlık kaldırma, jogging, eğilme, cinsel ilişki gibi) 3 hafta süre ile kaçınılması önemlidir. Özellikle ilk bir ay ağır egzersiz spordan sakınmak iyidir. Hafif yürüyüşler, egzersizler yapılabilir.

Burun estetiği ameliyatından sonra ne zaman yüzmeye başlayabilirim?

Burun estetiği ameliyatından en az 3 hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz. Özellikle derine dalma gibi faaliyetlerden sakınmalısınız. Yine yüzme esnasında başlangıçta aşırı efordan sakınmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde Burun Estetiği Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Muhitdin ESKİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Muhitdin ESKİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhitdin ESKİ Fotoğraf
Prof.Dr.Muhitdin ESKİ
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (4) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Muhitdin ESKİ'nin Makaleleri
► Burun Estetiği Ameliyatı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde Burun Estetiği Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:06
Top