2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İşitme Kayıpları
MAKALE #14620 © Yazan Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK | Yayın Nisan 2015 | 4,840 Okuyucu
İŞİTME KAYIPLARI
İşitme kayıpları başlıca üç gurupta incelenirler.
1. İLETİM TİPİ İŞİTME KAYIPLARI
Adından da anlaşıldığı gibi sesin işitme organına iletimindeki problemlerden kaynaklanan işitme kayıplarıdır. Dış kulak yolundan başlayarak iç kulağa kadar olan tüm hastalıklar sesin iç kulağa iletiminde aksaklıklara neden olacak ve iletim tipi işitme kayıplarına yol açacaktır. İletim tipi işitme kayıplarında ilaç tedavisi ile ya da cerrahi tedavi ile çoğu zaman işitmenin düzeltilmesi mümkündür.
En sık rastlanılan iletim tipi işitme kayıpları:
o Doğuştan olan ve kalıtsal olabilen problemler:
• Dış kulak yolu gelişim anomalileri ( atrezi ve stenozlar)
• Otoskleroz
• Paget hastalığı
• Osteogenesis imperfecta
o Enfeksiyonlar:
• Dış kulak yolu iltihabı (eksternal otit)
• Orta kulak iltihabı ( otitis media)
• Kolesteatoma
• Timpanoskleroz
• Kulak kemikçiklerinde tahribat
• Kulak zarı delinmeleri (kronik otitis media)
o Travma:
o Tümörler:
2. SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYIPLARI
Bu işitme kayıplarında ise ses iç kulağa ulaşmıştır. Ancak sesin iç kulaktaki işitme organı tarafından algılanmasında ya da işitme sinirine ulaştırılmasında ya da işitme sinirinin kendisine bağlı olarak işitme merkezine ulaşmasında problemler vardır. Yani bu tür işitme kayıplarında sorun iç kulak ve ötesindedir. İletim tipi işitme kayıplarında ise sorun dış kulak yolu, kulak zarı ya da orta kulaktadır. Sensörinöral işitme kayıplarında işitma kaybı çoğu zaman kalıcır. İlaç tedavisi ya da cerrahi ile işitmeyi düzeltmek genellikle mümkün değildir. Bu hastalarda işitme cihazı ya da koklear implant ile işitme rehabilitasyonu yapılır. En sık rastlanılan sensörinöral işitme kayıpları:
o Doğuştan olan işitme kayıpları: yaklaşık her 1000 çocuktan 3 tanesi işitme kayıplı olarak doğarlar. Bunların yaklaşık %50 si genetik sebeplere bağlıdır. Bunların bir kısmı sendromik bir kısmı ise sendromik değildir. Sendromik olanlarda işitme kaybının yanı sıra diğer sistem ve organlarda da hastalık ve sorunlar vardır. Mesela en sık görülen sendromik işitme kayıplarından alport sendromunda işitme kaybının yanı sıra böbrek problemleri vardır. Usher sendromunda ise işitme kaybı ile birlikte görme problemleri vardır.
o İltihabi durumlar:
Labirentitler, kabakulak ve kızamık komplikasyonları,
o Ototoksik ilaç kullanımı: iç kulağa zararı olan ilaçların kullanımı sonrasında işitme kaybı gelişebilir. İç kulağa ototoksik olan ilaçlar arasında aminoglikozid gurubu antibiyotikler, sisplatin, loop diüretikler sayılabilir.
o Akustik travma ve gürültüye bağlı işitme kayıpları: yüksek sese ani maruz kalma ya da gürültülü ortamlarda uzun süre bulunmak iç kulak hasarına neden olarak işitme kaybına neden olur.
o Otoimmün iç kulak hastalıkları:
o Yaşa bağlı işitme kayıpları ( presbiakuzi ) : İlerlemiş yaşla birlikte iç kulakta kalıcı bazı hasarlar meydana gelir ve buna bağlı olarak kalıcı tipte işitme kaybı gelişir.
o Meniere Hastalığı:
o Tümörler

3- MİKSED TİP İŞİTME KAYIPLARI
Aynı kulakta iletim tipi işitme kaybı ile birlikte sensörinöral işştme kaybının birarada olması durumudur.

İŞİTME KAYBININ TANISI NASIL KONULUR
Hastanın işitme kaybı ile ilgili yakınması alındıktan sonra muhtemel nedenlere yönelik ayrıntılı bir öykü alınır. Daha sonra tam bir kulak muayenesi yapılır. Daha sonrasında işitme testleri yapılır.
o Odyolojik tetkik: bu testte hasta sessiz bir kabin içerisinde kulağına yerleştirilen kulaklık ile test edilir. Hastanın her bir frekansta saf ses odyometrisi ile hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri tespit edilir. Daha sonra konuşma odyolojisi ile kelmelri ayırd etme durumu, yüksek sesten rahatsız olma seviyesi ve en rahat ettiği ses seviyesi tespit edilir.

o Timpanometri ve akustik refleks ölçümü
Bu testte orta kulak basıncı ve zar hareketliliği değerlendirilir. Aynı zamanda akustik refleksler değerlendirlir. Bu test orta kulak mekaniği hakkında çok değerli bilgiler verir.

o Otoakustik emisyonlar: iç kulakta bulunan tüylü hücrelerin fonksiyonlarını değerlendirmede kullanılır. Özellikle küçük çocuklarda işitmenin değerlendirilmesinde çok önemlidir. Eğer bir kulakta otoakustik emisyon cevabı alınmışsa o kulakta büyük bir oranla iç kulak fonksiyonları salimdir.

o İşitsel beyin sapı cevapları ( ABR, BERA ) : işitmenin objektif değerlendirilmesi için kullanılan en önemli testtir. Kulağa verilen sesli uyaranın iç kulak, işitme siniri ve beyin sapında meydana getirdiği elektrik potansiyellerinin ölçülmesi ile yapılır. Özellikle küçük çocukların ve işitme testine koopere olamayan kişilerin işitmelerinin değerlendirilmesinde çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İşitme Kayıpları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali ÖZDEK Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK
Ankara
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK'in Makaleleri
► İşitme Kaybı (İşitme Engeli) PDF Fzt.Zekiye GEZGİN
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Yeşim GÜREL
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelik Kayıpları (Düşükler) Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Ani İşitme Kaybı (Ani Sağırlık) Prof.Dr.Enis Alpin GÜNERİ
► Çocukta İşitme Kaybı, Sağirlık Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İşitme Kayıpları' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meniere Hastalığı Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:50
Top