2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlı İlişki ve Özgüven Sorunu
MAKALE #14790 © Yazan Psk.Şeyda BOYBEYİ | Yayın Mayıs 2015 | 5,714 Okuyucu
Bağlı ilişki ile bağımlı ilişki çoklukla karıştırılır. Bağlı ilişki ile bağımsız ilişkinin arasındaki fark, birinin sağlıklı diğerinin sağlıksız ilişki olmasıdır. Bağımlı ilişki için anne ile bebeğin göbek bağının ruhsal olarak kopmaması da diyebiliriz.

Anne çocuk arasındaki ipler zamanında bırakılmalı

Yetişkin, görünmeyen iplerle annesine bağlıdır. Kendinizi gövdenizden, boynunuzdan, el ve ayaklarınızdan annenize bağlanmış olarak düşünün. Çocuk küçükken annenin her yerinden iplerle bağlıdır. Sağlıklı bir ilişkide çocuk büyüdükçe anne de ipleri yavaşça gevşetmeye başlar. Kendi kararlarını alabilen bir birey, annenin bu ipleri tek tek bırakmasıyla oluşur. İplerin zamanında gevşetilerek bırakılmaması sonucu, yetişkin kişi duygusal dünyasında ebeveyninden bağımsız bir birey olamaz.

Gözle görünmeyen bu bağ, kişinin duygusal hareket kabiliyetini kısıtlar, bağımsızlaşmasını engeller. Oysaki fiziksel gelişiminde bebek anne rahminden çıktıktan sonra, zaman içinde bağımsızlaşır ve bu durum çocuğu nankör yapmaz. Tam tersi sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için, anne tarafından teşvik edilir. Kendi başına yürümesi, yemek yemesi, dışarıya çıkabilmesi sağlanır. Dominant bir yapıdaki anne çocuğun kendi seçimlerini yapmasını ve küçük kararlar alabilmesini yani ruhsal anlamda gelişmesini ve özgürleşmesini engeller.

Anneye bağımlı çocuğun özgüveni gelişmiyor

Yetişkin olan kişi bedenen büyümüştür ama içeride özgüveni gelişmeyen bir çocuk yatar. Annesine bağımlı olduğu sürece, kendisinin güvende olduğunu düşünür. Hâlbuki artık çocuk değildir ve yetişkinlerin dünyasında rolleri ve görevler vardır. Bu yüzden bir çelişki başlar. Kendi hayatını yönetebilmek ve kendi kararlarını alabilmek için bu bağdan kurtulması gerekir. İçinde her zaman başka şeyler yapmak isteyen bir taraf vardır ve o sesi susturmak için çok çaba harcar.

Yanlış olanın kendi fikirleri olduğunu düşünür. Bunun sebebi annenin desteklememesi, beğenmemesi, onaylamamasıdır. Fakat ipleri bırakırsa annesini bırakmış gibi hissettiğinden de ipleri bırakamaz. Çünkü çok küçük yaşından beri annesine ruhsal olarak bu iplerle bağlıdır. Bunun en iyi örneği fillerle yapılan çalışmadır. Filler daha yavruyken kalın bir zincirle bacağından bir direğe bağlanır. Önceleri yavru kaçmaya çalışır. Ne kadar uğraşırsa uğraşsın ne zinciri koparabilir ne de direği yerinden oynatabilir. Fil yavrusu ayağında zincirle büyür ve kaçamayacağını kabullenir yani özgürlük kavramını yitirir. Fil büyüyünce ayağındaki zinciri kolaylıkla koparabilecek bir güce ve cüsseye gelmiştir. Kurtulabilecek olmasına rağmen algısına yerleşmiş olan düşünce onu engeller ve zinciri kırmaya yeltenmez.

Birey ailesine bağlıdır ama bağımlı değildir

Kendi evinde yaşayan, düzenini kurmuş, işi olan, maddi olarak da bağımsız otuz beş yaşında bir yetişkin hayal edin. En ufak bir kararında onay için şehir dışında yaşayan annesini arıyor. Gece dışarı çıkmasından rahatsız olan annesini üzmemek için akşamları işten eve erken geliyor. Annesi istemediği için tatil planı yapmıyor ve annesi onaylamadığı için sevdiği erkek arkadaşından ayrılıyor. Birey olarak bağlı ilişki içinde olmak, anneye ya da babaya saygısız olmak demek değildir. Kendi başına karar verebilme yetisi ve onları uygulayabilme gücüdür. Birey ailesine bağlıdır ama bağımlı değildir. Annenin tavsiyelerini dinleyebilir ama bu tavsiyeleri emir olarak almaz bu tavsiyelere uymadığı için vicdan azabı duymaz. Verdiği kararları sadece kendi aklı ve değer yargılarıyla alır bu yüzden de verdiği kararların sorumluluğunu alır.

Bağımlı ilişki sağlıksızdır

Bağlı ilişki sağlıklıdır, kişiyi birey yapar. Bağımlı ilişki sağlıksızdır ve kişinin kendi hayatını yaşamasını engeller. Eğer siz de, ne yaparsanız yapın aileniz için yeterli gelmediğine inanıyorsanız, kendi hayatınızdan önce annenizin hayatını yaşıyorsanız, süregelen bir hastalıkları olmadığı halde, sürekli onlardan birini kaybetme korkusu yaşıyor ve bu korku yüzünden hayatınızı aksatıyorsanız, ailenize karşı vicdan azabından kurtulamıyorsanız bağımlı ilişki içindesinizdir. Bunun getirisi olarak fedakar, kendinden önce başkalarını düşünen, hayır diyemeyen, özgüven sorunu olan, kendine değer vermediği için kendini de sevmeyen bir yetişkine dönüşmüşsünüzdür. Kişisel gelişim seansları ile birey olmanın kapısını açabilir ruhunuzu özgürleştirebilirsiniz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağımlı İlişki ve Özgüven Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Şeyda BOYBEYİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Şeyda BOYBEYİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda BOYBEYİ Fotoğraf
Psk.Şeyda BOYBEYİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi228 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyda BOYBEYİ'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağımlı İlişki ve Özgüven Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Farkindalık Ocak 2014
► Ana Baba Tutumları Ekim 2010
► Panik Atak Nedir Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:45
Top