2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Evliliğimi Nasıl Daha İyi Hale Getirebilirim?" Evlilikte Sorunlarla Baş Edebilmek
MAKALE #14800 © Yazan Uzm.Psk.Cenya KATALAN | Yayın Mayıs 2015 | 6,608 Okuyucu
Herkes mutlu bir evliliğin hayalini kurar fakat sonraki yıllarda ben onu böyle tanımamıştım, beraber yaşayınca böyle oldu, sevgimiz azaldı, saygı kalmadı, mutlu değilim denilmeye başlanır. Kişiler genellikle kendilerini tanımadan, neye nasıl tepki verebileceklerini iyi bilmeden, iyi ve kötü yanlarının farkına varmadan, kendi kusurlarını ve negatif yanlarını törpülemeden veya nasıl baş edebileceğini bilmeden bir başkası ile bir olmaya çalışırlar. Buna ek olarak da biz olduktan sonra ben olmak unutulur. Tek başına yapmayı sevdiğimiz şeyler yok olur, kendimize vakit ayıramayız. İşte sorun burada başlar. Önce kendimizi tanımalıyız ve bizin içinde ben olduğumuzu unutmamalıyız.

Mutlu bir evlilik çaba gerektirir. Mutlu bir evliliğin önündeki engelleri şöyle sıralayabiliriz;

Bencillik
Dış çevre baskısı (kayınvalide, kayınpeder, arkadaşlar vb.)
Evlilikten gerçek dışı beklentiler
Evliliğini geliştirmeye ve iyileştirmeye karşı isteksizlik
Eşlerin birbirlerine olan bağlılıklarında eksiklik
Düşmanca davranmak
Küskünlükleri uzatmak
Aile içi şiddet
Birlikte yeterince zaman geçirmemek
Sürekli suçlayıcı ve eleştirici tavırlar içerisinde olmak
Kendini iyi tanımadan başkasını tanıyamamak
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki sağlıklı bir evliliğe sahip bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlıkları, sağlıklı evlilikleri olmayanlara göre daha iyidir. Kalp krizinden ölme, diğer önemli riskli veya kronik rahatsızlıklar, ve intihar teşebbüsü oranı, sağlıklı evliliği olmayanlara göre daha azdır. Uzun Bir Evliliğin 10 Sırrını ise şöyle özetleyebiliriz; Bağlılık, Güven, İhtimam, Sabır, Saygı, Şefkat, Anlayış, Fedakârlık, Affedicilik ve Sorumluluktur.

SEVGİ DOLU BİR BERABERLİKTE PÜF NOKTALAR;

Dikkat: Karşısındakinin düşüncelerini anlamak, onun ilgi alanlarına eğilmek ve dünyasına girebilmek.
Kabul: Karşısındakinin olumlu mesajlarını fark etmeye ve kabul etmeye hazır olmak, bunları görebilmek.
Minnettarlık ve övgü: Eşine duyduğu minnettarlığı ve müteşekkirliği, kelimeler ve davranışlarla yansıtabilmek.
Destek: Herhangi bir problem veya güçlük karşısında eşinin yanında olmak, ona destek vermek.
Cesaretlendirme: Bir amaç doğrultusunda pozitif yönde destekleyici ve teşvik edici olmak.
Sevgi ve şefkat: Şefkatli bir iletişim ve fiziksel temas içeren bir yakınlık içinde olmak.
Takdir: Takdirini yansıtmak, onaylamak, olumlu düşünmek ve konuşmak.
Güvenlik ve huzur: İlişkide istikrarlı bir uyumluluk sergilemek, karşılıklı zarar görmeyeceğini bilmek.
Avutma ve empati: Kullanılan kelimeler, yansıtılan duygular ve dokunma yoluyla yanında olduğunu, onu anladığını hissettirebilmek ve gerektiğinde müşfik bir şekilde avutabilmek.
Saygı: Karşısındakine değer vermek ve bu değeri ifade etmek. Evlilikte sevgi kelimesi çoğu zaman saygı ile birlikte dile getirilir. Çiftlerin birbirlerine nasıl saygı göstereceklerini öğrenmeleri gerekir. Çiftlerin birbirlerine gösterdikleri karşılıklı saygı, ilişkiyi çok daha doyumlu bir hâle getirir.

Sağlıklı Bir Evlilikte

• Birbirlerine sadıktırlar.

• Birbirlerinin aynı zamanda arkadaşıdırlar.

• Birbirlerine hem sevgi hem de saygı duyarlar.

• Birbirlerini oldukları gibi kabul etmeyi bilirler.

• Geleceğe dair ortak ideallere sahiptirler.

• Çatışmaları çözmeyi başarırlar.

• Birbirlerine duygu ve düşüncelerini net bir şekilde, korkmadan, kaygı duymadan ifade edebilirler.

• Birbirlerine bağlılık ve güven duyarlar.

• Birbirlerinin kişisel amaçlarını ve başarılarını desteklerler.

• Düzenli ve sağlıklı bir cinsel hayat sürerler.

• Birlikte yeterince zaman geçirirler.

• Birlikte geçirdikleri zamandan zevk alırlar.

• Maddi konulardan kaynaklanan problemler yaşamazlar ya da problemlerini kolay çözerler.

• Birbirlerinin ailelerinden kaynaklanan çok fazla çatışma yaşamazlar.

• Çocukların yetiştirilmesi konusunda ortak fikirlere sahiptirler.

• Çocukların bakımı konusunda iş birliği içindedirler.

• Tartışmalar esnasında birbirlerini incitecek kelimeler sarf etmemeye özen gösterirler. • Birbirlerine karşı fiziksel şiddet uygulamazlar.

• Dinî ve politik görüşleri ortaktır veya en azından birbirlerinin görüşlerine saygı gösterirler.

• Evliliklerine ait gerçekçi olmayan beklentiler taşımazlar.

• Evliliklerinde güç paylaşımı konusunda anlaş- maya varmışlardır.

• Birbirlerinin hatalarına karşı affedici davranırlar.

• Birbirlerine karşı destekleyici bir tavır içerisindedirler.

Her Evli Çiftin Öğrenmesi Gereken Temel Beceriler

• İletişim becerileri

• Problem çözme becerileri

• Evlilikte rol paylaşımı

• Ebeveynlik becerileri

• Bütçe idaresi

• Cinsel yaşam



EVLİLİĞİ GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

Her koşulda birbirinize saygı göstermeye gayret edin. İlişki içerisinde saygıyı koruyamamak, eşlerin birbirlerine sergiledikleri negatif tavırların artmasına sebep olur. Ona olan saygınızı sadece onun yanında değil, o yokken de korumaya gayret edin. Örneğin bir arkadaşınıza eşinizi kötüleyen veya çekiştiren bir cümle kuracaksanız önce durun ve düşünün: Eğer o size bunu yapsaydı ne hissederdiniz?
Çatışma çözümleme becerinizi geliştirin. Her evlilikte tartışmalar olur ve bu normaldir. Ancak çatışmalarınızı çözümleyebilmek, kendinizi evliliğinizde güvende hissetmenize yardımcı olur.

Kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye gayret edin. Kendinizi tanımak için göstereceğiniz çaba, aynı zamanda ilişkinizin gelişimine de olumlu yansıyacaktır.

Birlikte baş başa zaman geçirmek için fırsatlar oluşturun. Önceden gün belirleyin ve bu güne uymaya çalışın. Baş başa dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak, yemeğe veya sinemaya gitmek gibi organizasyonlar yapın.

Eşinizle birlikte yapmaktan zevk alabileceğiniz ortak ilgi alanları keşfedin. Eşlerin her alanda ilgilerinin ortak olması ve illa aynı şeylerden zevk almaları beklenemez. Ancak eşlerin beraberce yapmaktan zevk alabildikleri ortak aktivitelerinin olması, mutluluklarını arttırır.

Birbirinizi affetmeyi öğrenin. Her evlilikte zaman zaman eşler birbirlerini incitebilecek veya hayal kırıklığına uğratabilecek davranışlar sergileyebilirler. Bu gibi durumlarda kimsenin mükemmel olmadığını düşünün. Ayrıca sizin de eşinize
karşı sergilediğiniz bu tip davranışları hatırlayın. Böylece affetmeniz kolaylaşacaktır. Zihninizde yer alan olumsuz duygu ve düşüncelerin davranışlarınıza yansıyabileceğini ve hatta karşınızdaki kişilerin ruh durumlarını etkileyerek evin içinde olumsuz bir elektriğin oluşabileceğini unutma- yın. Sizin affedici tavrınız ve gerektiğinde özür dilemeyi bilmeniz, eşinizi de etkileyip aynı şeyi yapmaya teşvik edebilir.

İletişim becerilerinizi geliştirin. Sağlıklı ilişkilerdeki en temel unsurlardan biri çiftlerin konuşma ve dinleme becerilerine sahip olmalarıdır. Eşinizin sizin her duy- gunuzu ve düşüncenizi siz söylemeden bilebilmesi mümkün değildir. Kendinizi eşinize ifade etmeyi başarmanız ve öte yandan onu içtenlikle ve eleştirmeden dinlemeyi öğrenmeniz mümkündür.

Eşinizi can kulağı ile dinlemeyi öğrenin. Dinleme becerisi evlilik ilişkisi içerisindeki en önemli iletişim becerilerinin başında gelmektedir. Eşinin kendisini içtenlikle dinlediğini bilmek, kişiye bu ilişki içerisin-de eşi tarafından önemsendiği mesajını vermektedir.

Eşinizle aranızda yakınlık geliştirin. Eşinizle aranızda hem duygusal hem de cinsel açıdan yakınlık oluşturmaya gayret edin. Duygusal yakınlık, eşlerin yargılanmaktan veya tepki görmekten korkmadan duygu ve düşüncelerini birbirleriyle paylaşabilecekleri güvenli bir ortamın varlığıyla oluşur. Eşinizin düşüncelerini anlamak için göstereceğiniz çaba, onun düşüncelerini anlama yoluyla kuracağınız empati, aranızdaki yakınlığı destekleyecektir.

Eşinizin iyi yanlarını ve olumlu özelliklerini görmeye gayret edin. İlişkinizin başlangıcında eşinizin iyi ve olumlu özelliklerini nasıl daha net bir şekilde görebildiğinizi hatırlayın ve bu özelliklerini kendinize sıklıkla hatırlatın.

Tüm yolları deneyip yine de çözüm bulamıyorsanız ve ilişkinizle ilgili ve ne yapacağınızla ilgili soru işaretleriniz varsa bir uzmandan yardım almanız sizin için faydalı olacaktır.

Uzm. Klinik Psk. Cenya Katalan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
""Evliliğimi Nasıl Daha İyi Hale Getirebilirim?" Evlilikte Sorunlarla Baş Edebilmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cenya KATALAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cenya KATALAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cenya KATALAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Cenya KATALAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cenya KATALAN'ın Makaleleri
► Evlilikte Stresle ve Sorunlarla Başa Çıkma Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Öfke Duygusunu Kontrol Edebilmek Psk.Suzan AKSÜT OSMANAĞAOĞLU
► Evlilikte Başarı Nasıl Sağlanır Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında '"Evliliğimi Nasıl Daha İyi Hale Getirebilirim?" Evlilikte Sorunlarla Baş Edebilmek' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:05
Top