2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karneyi Sendroma Dönüştürmeyin
MAKALE #14801 © Yazan Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE | Yayın Mayıs 2015 | 2,787 Okuyucu
Karneyi sendroma dönüştürmeyin!

Karne süreci çocuklarda olduğu kadar anne ve babalarda da kaygı ve heyecanın bir arada yaşandığı bir süreçtir. Bu uzun süreçte karneyi sadece bir sonuç olarak görmekten kaçınmak gerekir. Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidirÇünkü çocuğun okuldaki başarısı aileden aldığı eğitimle paraleldir.Sorumluğu sadece çocuğa yüklemek problemi çözmemize yardımcı olmaz ve sorunu daha da arttırır.

Anne-babalar değerlendirmeyi nasıl yapmalı?

Ailelerin en büyük yanılgılarından biri çocuğun tüm derslerde başarılı olmasını beklemektir.Bunun gerçekçi bir beklenti olmadığını bilmememiz önemlidir.Bir çocuğun matematikte başarısız olması, onun yetersiz, beceriksiz olduğu anlamına gelmez.Belki bu çocuk tarih dersinde çok daha başarılıdır.Bu yüzden çocuğun gerçek yetenek ve performansının iyice araştırılması ve başarılı olduğu yönlere yöneltilmesi önemlidir.Çocuğun benlik saygısı için de olumlu katkısı olacaktır.

Aile ortamı

Aile, çocuğun birincil eğitim yuvasısır. Bu yuıva içinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunlar zayıf bir karnenin alt yapısını oluşturabilmektedir.Bu problemlerin çözümlenmemesi çocuğun okula ve derslere uyumunu azaltacak ve bu da karneye kötü not şeklinde yansıyacaktır.

Aile ne hisseder?

Her anne-baba çocuğun başarılı olmasını ister. Ancak çeşitli nedenlerle bu her zaman mümkün olmayabilir. Karnedeki düşük notlar anne babaların üzüntü, hayal kırıklığı, zaman zaman kızgınlık, hatta suçluluk duymalarına neden olabilir.Bazen o kadar ileri gidilir ki,sanki o notlar sadece çocuklarının değil kendilerine verilen notlardır.Kendilerini cezalandırılmış hissederler.Aşağılama, suçlama, ceza verme, kıyaslama, şiddet gibi ağır tepkiler gösterebilirler.

Çocuklar ne hisseder?


Ailesine iyi bir evlat olamadığını, onları hayal kırıklığına uğrattığını düşünür. Arkadaşlarıyla sürekli kıyaslandığında kendini yetersiz hisseder. Kendini sürekli suçlayıp eleştirir. Bu da depresyon ve kaygıları beraberinde getirir. İçine kapanan çocuğun benlik saygısı düşer. Hele ki aileden çok baskı gördüğünü düşünüyorsa, evden kaçma, kendine zarar verme, intihar gibi davranışlar gelişebilir.

Yaz tatilini nasıl geçirmeliyiz?


Yaz tatilinin birincil amacı dinlenmek olduğu gibi ikincil amacı kişinin kendini,eksiklerini tanıyıp onları tolere ederek yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlanmaktır.

Çocuğun anne ve babası çalışıyorsa, pasif olarak bilgisayar ve televizyonda vakit geçirmesi önlenmelidir. Bunun yerine çocuğun da istekleri göz önüne alınarak rahatlatıcı aktivitelere-yüzme,basketbol,futbol,bir müzik aleti çalma yönlendirilmesi çocuğu hem rahatlatacak hem de motive edecektir.

Anne‐babalara öneriler

Çocuğunuzun karnesini diğer çocukların karnesiyle kıyaslamayın.
Çocuğunuza suçlayıcı olmaktan ziyade bu sorunu nasıl aşabileceğinizi sizin katkınızın ne olacağını birlikte konuşun.
Sürekli ders çalışmasını dile getirmekten kaçının,onu keyif alacağı farklı faaliyetlere yönlendirin.
Hangi alanlarda zayıf olduğunu belirleyip destek planı oluşturun.
Göstermiş olduğu küçük çabaları övün.Maddi ödüller yerine duygusal anlamda tatmin sağlayan etkinlikler oluşturun.İltifatlar edin.
İhtiyaçlarının farkında olun.
Her zaman açık iletişime geçmesi yönünde teşvik edin.Hatalarından ve başarısızlıklarından dolayı ani tepkiler vermekten kaçının.
Onu sadece ders başarılarıyla değil koşulsuz sevdiğinizi ve her zaman yanında olduğunuzu belirtin.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karneyi Sendroma Dönüştürmeyin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet YAVUZBİLGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karneyi Sendroma Dönüştürmeyin' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Depresyonu Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:22
Top