2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baba Nerdesin
MAKALE #14814 © Yazan Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ | Yayın Mayıs 2015 | 2,907 Okuyucu
Çocuklar sevgilerini konuşuyorlar yüksek sesle;
“Benim babam beni çok seviyor.”
“Hayır, benim babam beni daha çok seviyor.”
“Beni hem babam hem annem daha çok seviyor.”
Başkalarının babası çocuklarını çok severse, sanki kendi babalarının sevgisi azalacakmış gibi iddialaşırlar. En çok sevilen olmaktır tutkuları. Onun için ne kadar sevildiklerinin ispatını yapmaya çalışırlar.
“Bu hafta sonu babam beni hamburger yemeye götürdü.”
“Biz hem hamburger yedik, hem de Gezegen Evine gittik.”
“Ne yapalım. Bizi de babam sinemaya götürdü. Bahara Yolculuk filmini izlerken ağladık annemle birlikte.”
“Kızlar ağlar zaten. Ağlamanın neresi eğlenceli?”
“Biz babamla maç yaptığımızda çok eğleniyoruz.”
“Benim babam benimle değil, arkadaşlarıyla maça gidiyor.”
“Bak demek ki benim babam beni daha çok seviyor. Çünkü biz ikimiz, yani babamla ben maç ediyoruz.”
Herkes kendi babasının en sevgili baba olduğunu ispat etmeye çalışıyor.
A. Behramoğlu ,“Anne gezindiğin bağ, baba yaslandığın dağdır. Ömrün en güzel çağı annen ve babanla olandır.” diyor.
Fatih Kısaparmak’ta “Bu adam benim babam” şarkısında:
“Benim babam mert adamdı
Mangal gibi yüreği, yufka gibi kalbi vardı.
Hayatım boyunca o'na özendim
Fedakârdı, bir dikili ağacı olmadı belki
Ama kendisi, onuruyla yaşayan koskoca bir çınardı.
Üstümdeki kol kanat, sırtımı yasladığım dağ gibiydi.
Ben babamın oğluyum
Tepeden tırnağa Anadolu'yum...” diyor.
Araştırmalar da gösteriyor ki; Babanın verdiği güven duygusunun yerini hiçbir şey dolduramıyor. Anne ile çocuk arasındaki ilişki aile içi bağları sağlamlaştırırken, babanın çocuğuyla diyaloğu, onun dış dünyaya hazırlanmasını sağlıyor.
Çocuk, duygusal iletişim becerilerini babası sayesinde kazanıyor. Onun yüz ifadelerinden, duruşundan, ses tonundan ve diğer sözel olmayan işaretlerinden duygularını nasıl okuyacağını anlıyor ve buna göre cevap veriyor. Zamanla empati kurmayı öğrenip bu kez kendi duygularını başkalarına nasıl aktaracağını öğreniyor.
Babayla sağlıklı iletişim çocuğun ileriki yaşantısında problem çözme, yeni durumlara ve aktivitelere uyum gösterebilme gibi özellikleri kazanmasında büyük rol oynuyor. Sevgi dolu bir baba, erkeklerde başarıyı, kızlarda kişisel uyumu olumlu yönde etkiliyor. Okul başarısı yüksek çocukların geçmişine baktığımızda, onlara sarılan, öpen, küçüklüğünde ilgilenen bir babayı görürüz.
Çocuğun gelişimi üzerindeki baba faktörünü ele almamın bir nedeni de, okulda bazı öğrencilerle yaşadığımız sorunlar oldu. Okulda öğrenciyle, öğretmenle, anneyle bir çok defa görüştüğümüz halde sorunların üstesinden gelemeyince, öğrencinin babasından destek, yardım almak istiyoruz. Telefonla da olsa babayla görüşmek istiyoruz. Fakat daha görüşmenin başında “hocam çocukların okuluyla, dersleriyle annesi ilgileniyor. Benim işim çok yoğun, çok yoruluyorum. Okul işini ben annesine bıraktım. Annesiyle görüşseniz” gibi sözlerle daha işin içine girmeden, çıkmak istedikleri görülüyor.
Tabi bu durumu bir çok öğrencide yaşayınca da biz üzülüyoruz. Çünkü çocuğun eğitimi bir ekip işidir. Okul- aile bir bütünlük içerisinde hareket ederek, birlikte halletmesi gerekir.
Hayat bilgisine her zaman güvendiğimiz babalara sesleniyorum. Ailenizin geleceği için her gün saatlere çalışıyorsunuz. Peki, ailemize ne kadar zaman ayırıyorsunuz? En son ne zaman çocuklarınızla oyun oynadınız? Beraber uzun süre yürüdünüz, gezindiniz?
Çocuklarına mesafeli duran, onlara zaman ayırmayan baba, çocuklarını anlamakta zorlandığı için onların dünyasına da giremiyor. Fiziksel olarak var ama psikolojik olarak olmayan soğuk baba, yavrusuyla irtibat kurmuyor, göz temasından kaçınıyor.
Belki de babanın kendisi çocukluğunda yeterince şefkat görmemiş, ilgilenilmemiş, mesafeli durularak büyütülmüştür. Bu yüzden olsa gerek o da kendi çocuklarına yeterince merhamet gösteremiyor.
Hâlbuki çocuğun istediği gözünün içine bakılması, hatırının sorulması, küçük bir tebessüm, saçını okşayan bir el gibi küçük şeylerdir. Ama nedense bazı babalar bu tavırları sergilemekte çekingen davranıyor.
Oysa sevgi ve şefkat göstermek terbiyeye engel değil. Zaten çocukla sağlıklı iletişim şefkat ile disiplin arasında dengeli bir tutum sergilemekle sağlanır. Sevgili Peygamberimiz de (asm): “Çocuklarınıza değer verin ve onları güzelce terbiye edin” buyuruyor. Bir diğer hadislerinde de; “Çocuğu olan kimse çocuğuyla çocuklaşsın” buyurarak çocuk eğitiminin ailede sevgiyle, şefkatle ve empatiyle yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Allah Resûlü (S.A.V.), “Bir baba evlâdına güzel edep ve ahlâktan daha üstün bir miras bırakmış olmaz.” ve “Çocuklarınıza ikram edin ve onları güzelce terbiye edin.” buyurarak bu vazifenin asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulamıştır.
Çocukların hayata hazırlanması ve şahsiyetlerinin gelişmesine yardımcı olmak istiyorsak; onlara değer verip ilgilenmeli, gönülleri alınmalı, hata yaptıkların da önce dinlenilmelidir. Sorumluluk bilincinin gelişmesi için de yaş ve gelişimlerine uygun görevler verilmelidir. En önemlisi de büyüklerin her hal ve hareketiyle küçüklere model olmasıdır.
Aile ortamı, bir yönüyle insan ilişkilerinin sergilendiği bir sahne gibidir. Çocuk bu sahnede, insan ilişkilerini bütün karmaşık yönleriyle gözlemler ve yaşar. İnsan ilişkilerini belirleyen anlaşma, uzlaşma, iş birliği gibi olumlu nitelikleri de, çekişme ve çatışma gibi olumsuz nitelikleri de bu sahnede kazanır.
Bu yönüyle anne babalar, anne babalık rollerinin yanında, çocuklarının ilk öğretmenleri olduklarını hep göz önünde bulundurmalı ve ona göre davranmalıdırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baba Nerdesin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahreddin GÜRBÜZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
Gaziantep (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün Yazıları
► Baba İşlevi Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Baba Kavramı Psk.Arzu GÜNEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Baba Nerdesin' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2010
► Karne Heyecanı Ocak 2010
◊ Veli Bülteni Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top