2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Var-Lık
MAKALE #14840 © Yazan Psk.Yasin BAKIŞ | Yayın Mayıs 2015 | 2,430 Okuyucu
Duyguların her ne kadar değişken ve kişisel olduğu düşünülse de tümü insana özgüdür. Tanımlanmış bütün duyguların, sağlıklı ve normal olan kişiler üzerinde yaratacağı etki aynı olmasa da çok az bir değişiklik gösterir. Bunda kişilerin bağlı bulundukları toplumun yapısı, yaşam şekilleri, dünya görüşleri ve eğitim durumları etkilidir. Bütünden parçaya doğru inecek olursak, dünya – kıtalar – milletler – ülkeler - ülkeyi oluşturan eyaletler veya iller ve daha da aşağı inecek olursak bütün bunarın çekirdeğini oluşturan ve her topluma göre değişiklik gösteren aileye ulaşırız. Aile, kendi içinde yaşam tarzının gerektirdiği gibi ya da geleneksel değerlere uygun şekilde yaşam gösterirken evrensel değerlere ne kadar sahip çıktığı bilinmez ama sahip çıkması gerektiğine kanaat getiriyorum. Olması gereken de budur çünkü insanlar her ne kadar birbirlerinden uzak, farklı yaşam tarzı ve değerlere sahip olsalar da onları insan yapan ve onlara insan dedirten birbirlerine karşı duymaları gereken ortak duygularıdır. İşte bu duygular bizim evrensel değerlerlerimizden biri olan sosyalleşmeyi oluşturur. Sosyalleşmenin internet ortamına girdiği çağımızda birbirimizi anlama ve ilişki kurma gibi temel insani değerlerimizden olan kişiler arası iletişimimiz olumsuz yönde etkilenmektedir. Sosyal bir varlık olan insan kendini ifade etmek için dilini kullanır ve bunu beden diliyle destekler. Bu, iletişimde kendimizi anlatmak ve karşıdakinin bizi anlaması için en iyi ve en kullanışlı yöntemdir. Geçmişten bu güne insanlar bu yöntemle birbirleriyle anlaşmış ve ilişkilerini kurmuşlardır. Fakat günümüzde bu yöntemin pek kullanışlı olmadığını benimseyen anlayış, kendini gelişen internetin sunduğu olanaklarla gösterilmektedir.

Günümüzün teknolojik imkânları arasında birinci sırayı alan internet hayatımızın bir çok alanında kendini göstermekte ve sunmuş olduğu imkânlarla hayatımızı bir yönden kolay hale getirmektedir. Bu kolaylık yaralı mı değil mi? Tartışılır. Burada üzerinde durulması gereken konu, internet ve insani ilişkiler arasındaki ilişkidir. Buradaki ilişki gerçek dışı bir ilişkidir. Kişiler bu yolla kendilerini anlatırken gerçek kişilikleri ile hareket etmez, yapma, sanal bir kişiliğe bürünürler. Gerçek yaşamda kişinin olay ve olgular karşısında verdiği tepkiler internet ortamında verdiği tepkilerle aynı değildir. Şöyle ki, normal yaşantısında utangaç olan bir kişi internet ortamında kendini daha rahat hisseder ve üzerindeki utangaçlık hissini gerçek anlamda attığını düşünerek gerçek dışı arkadaşlıklar ve ilişkiler kurup, hayali bir kişiliğe bürünerek internet ortamını gerçek yaşantıdaki sosyalleşmeye tercih eder. Bu da kendini gerçek yaşantıda daha A-sosyal bir konuma itmesine neden olur. Gerçek yaşamda kendini iyi ifade edememe ve insanlarla iyi iletişim kuramama gerekçesiyle internette kendine yeni bir dünya kurmak, ya da kolaylık olması gerekçesiyle çevresiyle olan iletişimini bu yolla gerçekleştirmek günümüz gençliğinin en önemli sosyalleşme sorunlarından biridir. Bununla birlikte aile bireyleri ve ebeveynler arasındaki ilişkiler de olumsuz yöne etkilenmektedir. Kişilerin hiç alışık olmadığı ve kendi tabiatına uygun olmayan davranışlar sergileyebilmektedir. Kıskançlık tabii bir davranış iken bunu bir kullanılan bir alete ya da eşyaya bağlamak hiç alışık olunmadık davranışların ve nihayetinde kötü sonuçlara yol açabilecek tepkilerin doğmasına neden olabilmektedir. Bu olumsuz etkiyi görebilmek için günümüzde yaşanan aile içi şiddet ve boşanma oranlarına bakmak yeterlidir.

İnsanların en doğal eylemi olan sosyalleşme ve iletişim kurmanın günümüzde tartışılır hale gelmesi iletişimin vahim boyutlara ulaştığını göstermektedir. İnsanlar gerçek anlamda nasıl konuşur, kendini nasıl anlatır ve karşıdakini nasıl anlamaya çalışır? Bunun gibi sorulara geçmişte beklide felsefi bir anlam verilerek cevap arandıysa da günümüzde bunlara gerçek anlamda cevap aranması gerekmektedir. Eflatun: konuşma, insanın aklını kullanma sanatıdır demiştir. Eflatun bu sözle konuşma eyleminin kolay olmadığını belirtmek istemişse de günümüzde çıkarılması gereken anlam gerçek anlamda iletişimde konuşmanın gerekliliğidir. Bunu yapmanın en geçerli yolu da sanal ortam sosyal ağları değil yüz yüze iletişimdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Var-Lık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasin BAKIŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasin BAKIŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasin BAKIŞ Fotoğraf
Psk.Yasin BAKIŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasin BAKIŞ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Var-Lık' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top