2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız?
MAKALE #15047 © Yazan Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK | Yayın Temmuz 2015 | 4,424 Okuyucu
EVLİLİĞE HAZIR MISINIZ?

Evlilik iki kişilik bir yolculuktur. “Paylaşım ve emek ister. Virajlarda dikkat, yokuşlarda kuvvet gerektirir, inişlerde sabır ister. Ara sıra küçük tatlı sürprizlerle yenilenmeyi ve tazelenmeyi bekler.”

Birçok genç evde annesine hiç yardım etmezken, “Ben bir evleneyim evimde her işi yaparım, her yemeği pişiririm diyen” ya da babasının evine bir kuruş para getirmeyen bir gencin “Evlenince köle gibi çalışır para kazanırım. Aslanlar gibi evimi, eşimi, çocuklarımı geçindiririm” dediğini sizlerde benim gibi duymuşsunuzdur. Bu evlilik ne kerametli şeymiş böyle. Her evlenecek olan bir anda her işi yapar hale geliyor.

Evlenmeyi düşünen kızlar ve erkekler, sizler daha annelerinizin-babalarınızın minik kuzularısınız. Onlar sizin yemek yapmanıza, ev işi yapmanıza, dışarıda işte güneş altında çalışmanıza gönülleri razı olamazken, bir başka insanla (tabiki bu insan sevdiğiniz, aşkınız, biriciğiniz) aynı evin içinde birden bire bütün bu işleri yapmayı kaldırabilecek misiniz? Bu konuda kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Yani “Evliliğe hazır mısınız?”

KENDİNİZİ TANIYOR MUSUNUZ?

Birbiri ile sevgili, nişanlı olan ve evlenmeyi düşünen gençlere sesleniyorum. Karşınızda evlenmeyi düşündüğünüz insanı tanımaya başlamadan önce siz kendinizi tanımaya başlayın. Evlilik için ruhen hazır mısınız? , “Ben bir evleneyim evimde her işi yaparım, her yemeği pişiririm” “Evlenince köle gibi çalışır para kazanırım. Aslanlar gibi evimi, eşimi, çocuklarımı geçindiririm” gibi kelimelerle çevrenizdeki insanları değil, kendinizi kandırırsınız. Ve bu evlilik süreci ayrılma ile sonlanırsa, sizlerde evlilik işinin böyle atıp tutmayla yürümediğini öğrenir ve çok üzülürsünüz. Bu tür durumların sonuçları da, telafisi de ağır olur.

• En önemlisi sevdiğiniz insanı kaybedersiniz.
• Kendinize olan güveni kaybedersiniz.
• Psikolojik sorunlar yaşar, depresyona girebilirsiniz.
• Maddi kayıplarınız olur.

İşte bu durumlara düşmeden önce kendinize “Evliliğe Hazır mıyım?” diye sorun. Peki, insanlar evliliğe hazır olup olmadıklarını nasıl anlarlar.

Çok samimi bir arkadaşımın farklı zamanlarda üç, dört tane sevgilisi olmuştu. İlk sevgilisi ile bir yıla yakın bir arkadaşlık döneminden sonra ayrıldılar. Bunu bir görseniz sanki bütün dünya başına yıkılmış gibi ben onsuz olamam, ben onsuz yapamam, gidip yalvaracağım, annemlerle konuşacağım onu istesinler türünden yüzlerce düşünce. Ben, yapma etme bu saatten sonra önüne bakmalısın, kendini toparladıktan sonra nasıl olsa yeni birisini bulursun dedikçe o “Yok Kemalim yok, ben ölürüm ama ondan ayrılamam” falan derdi. Ben Cengiz Kurtoğlu’nun bütün şarkılarını arkadaşımın o ayrılık döneminde dinledim ve papağan gibi hepsini ezberledim. Ayrılıklarının üzerinden henüz iki hafta geçmişti ve bu aşkından ölen arkadaş yeni bir sevgili ile çıktı geldi ve canım, gülüm, çiçeğim gibi, birincisine söylediği tüm sözleri bu yeni arkadaşına da söylemeye başladı. Ne oldu, hani sen ölüyordun, bu aşk nereden çıktı şimdi dediğimde “Hiç sorma, birden karşımda bu meleği görünce elektrik çarpmışa döndüm, aşığım âşık” diye avazı çıktığı kadar bağırdı. Sonu nemi oldu. Bizimkisi bu arkadaşından da ayrıldı, yine ölümlere gitti geldi, sonra yine yenisini buldu ve bu şekilde üç dört sevgilisi oldu ve her ayrılıkta öldü, her yeni aşkta küllerinden yine doğdu. Bizde her ayrılık sürecinde, bu arkadaş sayesinde Ferdi Baba, Müslüm Baba ve Orhan baba gibi çok değerli sanatçıların şarkılarını da ezberledik. Şükürler olsun evlendi ve şimdi nur topu gibi bir kızı ve oğlu var ve çok mutlu. Yeni bir aşk mı? Tövbe, ben meleğimi buldum diyor.

Evlilik öncesi karşınızdaki kişiyi tanımaya çalışırız, ama biz kendimizi tanıyor muyuz? Ne istiyoruz, evlenmek mi yoksa yalnız kalmamak için yanımızda birilerini mi istiyoruz. Birey öncelikle kendini tanımalı, sonra karşıdakini tanımaya çalışmalıdır. Peki, kendinizi nasıl tanıyabilirsiniz?

- Neden evlenmek istiyorsunuz?
- Evlilikten ne bekliyorsun, karşındakine neler verebilirsin?
- İstemediğiniz halde eşiniz için sevmediğiniz bir ortama girer misiniz?
- O istedi diye o gün sevdiğiniz bir etkinlikten fedakârlık yapar mısınız, yoksa “yahu bunun şimdi sırası mı?” diye geri mi çevirirsiniz?
- Nelerden hoşlanırsınız? Hoşunuza gitmeyen ve sizleri mutsuz eden davranışlar nelerdir?
- Aynı evi, aynı yatağı, televizyonu, bilgisayarı, diş fırçanız ve ya macununuzu yeni biri ile paylaşmaya hazır mısınız?
- Anne veya baba olmaya hazır mısınız?
- Evlilik için belli bir olgunluğa, yetişkinliğe erişmiş olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Dünya Sağlık Örgütü WHO yetişkinliğe geçiş yaşını 25 olarak kabul ediyor. Kısacası kişinin biyolojik, zihinsel ve duyguları bakımından yetişmiş olması gerekir. Kendi kararlarınızı kendiniz verebiliyor musunuz? Kararlarınızı verirken özgür olmalı ve anne-babanıza bağlı olmaktan kurtulmalısınız. Anne-babaya bağlı olmaktan kurtulmaktan kastımız saygısızlık ya da onları tamamen hayatlarından çıkarma anlamında değil. Burada anne-babada çocuklara yardımcı olmalı ve çocuklar bizden uzaklaşıyor diye düşünüp te, gençleri ellerinde tutmaya çalışmamalıdır.
Yukarıda bahsettiklerimize ve buna benzer konulara olumlu yanıt vermekte zorlanmıyor ve herhangi bir kafa karışıklığı yaşamıyorsanız, evlilik konusunda kendinizi tanıyorsunuz demektir.

Mustafa Kemal ÇELİK
Psikolojik Danışman
Eğitimci-Yazar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
İçel (Mersin)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK'in Makaleleri
► Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► Yeni Evlenecek Çiftlere Öneriler Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Yeni Evlenecek Çiftlere Öneriler Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:47
Top