2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan’da Sağlıklı Beslenelim
MAKALE #15050 © Yazan Dyt.Esen KARACA | Yayın Temmuz 2015 | 3,041 Okuyucu
Ramazan ayı toplumumuzda,yemeklere daha fazla özen gösterilen ve yemek çeşidinin bol olduğu bir dönemdir. Sahur ve iftar yemekleri daha zengin hazırlanır ve kişilerin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Ramazanda beslenme açısından dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişinin vücut dengesini korumasıdır. Bunu sağlayabilmek için de oruç tutan bireylerin yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uymaları çok önemlidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve davranışları sağlık sorunlarına neden olabilir. Düzenli bir beslenme planının uygulanması ile bu sağlık sorunlarını yaşamadan Ramazan ayını tamamlamak mümkündür. Yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı olmanın ilk şartıdır. Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli şekilde tüketmemiz gereklidir. İlk olarak öğün sayısı en az 3 öğünü bulacak şekilde bir düzen oturtulmalı, sahur öğünü atlanmamalıdır. Sahurda sadece su içmek veya gece yiyip yatmak son derece zararlıdır. Sahurda tam tahıllı ekmek ile yapılan hafif bir kahvaltı veya çorba, yoğurt ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir menü uygun bir seçim olacaktır. Aynı zamanda sahurda su tüketimine de önem verilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. İftar ise çorba ile açılmalı ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmelidir. Bu durum hem doygunluk hissinin sağlaması hem de sindirim problemlerinin önlemesi açısından etkili olacaktır. Ayrıca Ramazan'da yağlı yiyeceklerden kaçınılmasına, az yağlı yiyeceklerin tercih edilmesine, sık aralıklarla az yemek tüketilmesine ve yeterli miktarda sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Bununla beraber her öğünde dört temel besin grubundan tüketilmeye
çalışılmalıdır. Bunlara dikkat edilmediğinde sindirim problemleri, tansiyon problemleri, kan şekeri düzensizlikleri ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Öğün sayısının az olması, vücudun ihtiyaçlarının yeterince karşılanamamasına bu da gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, kan şekerinin düşmesi, uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı özellikle şeker hastalığı, tansiyon, kalp sorunu olan kişilerin doktora danışmadan oruç tutmamaları ve eğer oruç tutacaklara diyetisyen tarafından beslenme düzenlerinin ve sıklığının ayarlanması gerekmektedir. Ramazan ayında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak görülmektedir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Sahurdan iftara kadar olan sürede uzun bir süre aç kalındığı için metabolizma hızı yavaşlar. Kişi önce biraz kilo verir ancak bir süre sonra kilo verme durur ve sonrasında kilo artışı gerçekleşir. Bu nedenle metabolizma hızını yavaşlatmamak için Ramazan süresince öğün sıklığı arttırılmalıdır. Ramazan ayında insanlarda tatlıya karşı istek artmaktadır. Yemek sonrası yenilecek tatlı olarak sütlü tatlıları tercih etmek daha iyi bir seçim olacaktır. Miktarına dikkat etmek şartıyla Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir. Oruç boyunca mide çok boş kalmakta ve genelde kişiler bir anda çok şey yedikleri için sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, iftar ile sahur arasına ara öğün eklenmelidir. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına ve az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu nedenle bir günde alınması gereken yiyecekler iftar, sahur ve gece öğünlerinde yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilebilirse Ramazanda çok sağlıklı beslenilebilir.


Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmenizi dileriz…

Uzm. Dyt. Esen KARACA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan’da Sağlıklı Beslenelim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esen KARACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esen KARACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esen KARACA Fotoğraf
Dyt.Esen KARACA
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esen KARACA'nın Yazıları
► Ramazan'da Nasıl Beslenelim? Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Kış Geliyor: Nasıl Beslenelim Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ramazan’da Sağlıklı Beslenelim' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Diyetler Temmuz 2015
► Yeşil Çay Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:32
Top