2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aft Yaraları
MAKALE #15149 © Yazan Dt.Mesut MUTLU | Yayın Temmuz 2015 | 3,311 Okuyucu
AFT YARALARI VE NEDENLERİ

Ağız ülseri veya aft olarak da adlandırılan ağız yaraları, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen doku bozukluklarıdır. ortası beyaz, sarı ya da gri renkteki bu yaralar, uçuk ile aynı şey değildir. Oldukça can yakıcı olan yaralar mutlaka ağız içinde oluşur ve dudaklarda, yanaklarda, dilde, diş eti veya damakta ortaya çıkar. Çoğu kez aynı anda 2-3 adet yara görülür.

Ağız yaralarının daha çok kadınları etkilediği görülmekle birlikte çocuk yaştan itibaren hemen herkeste görülebilir.7 ila 10 gün arasında iyileşir ve tekrarlayıp tekrarlamayacağı kişiye göre değişir.' nedeni tam bilinmiyor' dedik ama aft üzerinde etkili olduğu düşünülen çeşitli etkenler,bu yaraları tetikleyen nedenler bulunmaktadır. Diş macununda ,yiyeceklere uzanan farklı etkenler sayılır. Bu etkenleri sıralamadan önce ağız yarasının bulaşıcı olmadığını da ekleyelim.

Fizikesel travma

Yanlışlıkla yanağı ısırmak, çok sıcak yiyecek veya içecekler, sivri bir cisim nedeniyle ağız içinin tahriş olması, diş protezleri veya ortodontik apareyler ağız içinde yaralara neden olabilecek fiziksel travma örneklerdir.

Yiyecekler

Asitli yiyecek, içecekler ağız yaralarını etkileyebilir. Burada asitli içeceklerden kasıt kola, gazoz gibi içecekler değildir. Örneğin portakal suyu, ağız yaraları olanlarda ya da hassas bir ağız dokusuna sahip kişilerde en çok şikayete yol açan içeceklerin başında gelir. Sadece portakalın değil genel olarak ya turunçgillerin asit oranı yüksektir. Asit oranı yüksek meyvelerin yanı sıra, sirke, sirkeli soslar, tuzlu, baharatlı, acılı yiyecekler, turşu, çerez ve pek çok kimyasal içeren hazır gıdalar ağızda aft oluşmasında bir iki gün öncesine kadar yediklerinizi gözden geçirerek, size neyin dokunmuş olacağına dair bir ipucu yakalamaya çalışabilirsiniz.

Alerji

Yiyecek alerjilerinin % 90'ında süt, fıstık, fındık, soya , balık, buğday veya kabuklu deniz ürünlerinin yiyecekle ilgili alerji türlerini tetiklediği görülür .Glüten, inek sütü proteinleri,çikolata,tarçın,ceviz,badem,domates,incir,limon,ve çileğin ağız içinde aft çıkmasında katkısı olduğu belirtilir. Histamin salgılanması sonucu ağızda hücre ve dokular zarar görebilir ve alerjik semptomlardan biri olarak, ağız yaraları ortaya çıkabilir.

Bazı Diş Macunları

Her diş macunu değil ama içinde 'sodyum loril sülfat ' (SLM) bulunan diş macunu yada gargara benzeri ağız hijen ürünlerinin aftı tetiklediği görülmüşdür. Bunun nedeni (SLS) 'nin ağız dokularındaki koruyucu tabakayı kurutması ve alttaki dokunun yaralara karşı daha savunmasız hale gelmesi olarak açıklanır.

Vitamin veya Demir Eksikliği

Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit ) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaralarını tetikliyor olabilir. Bu vitaminler , cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi ,eksikliğinde ağız yaralarının görebileceği konularda yardımcı olurlar. Vitamin eksikliği ayrıca kötü beslenmeye ve bağışıklık sistemini zayıflamasına da bir işaret olabilir.

Stres

Pek çok fiziksel şikayetin nedenleri arasında stres görmek, artık hiç şaşırtıcı değil ve aftlarda şikayetler arasında sayılabilir. Ne yazık ki gün boyu taşıdığımız endişeli düşünceler ,iş yerindeki ya da evdeki mutsuzluklar ,her şeyi dert edinen halimiz veya trafikte geçirdiğimiz sıkıntılı saatler derken, vücudumuz fiziksel olarak tepki vermekte gecikmiyor. Kadınların regl dönemlerinde hormanal değişikliklerin yanı sıra ,gerginlik de aftlarda davetiye çıkarabilir.

Genetik

Yapılan bir araştırmada afttan muzdarip olan kişilerin % 35 'nin ailelerin en az bir kişinin daha aftan şikayetçi olduğu ortaya çıkmıştır. Tek yumurta ikizlerin % 90 'ında , her iki kardeşten de aft çıktığı görülmüştür. Ailesinde aft görülen kişilerde aft oluştuğunda , bu rahatsızlığa daha erken yaşlarda ve daha ağır belirtilerle geçirdikleri ortaya çıkmıştır.

Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı , vücudun buğday ,çavdar ve arpada bulunan glüten adlı proteine tahammülsüzlüğü anlamına gelir. Bu durumda ince bağırsakta iltihaplanmayla kendini gösterir. Çölyak hastalığının diğer bir yangın belirtisi ise ağız yaralarıdır.

Bağışıklık Yetmezliği

HIV ya da Lupus gibi vücudun bağışıklık sistemine saldıran herhangi bir bağışıklık hastalığı , ağız yaralarına yol açabilir.

Kemoterapi ve Radyoterapi

Onkoloji tedavisi esnasında yapılan kemoterapi ve radyoterapi ağız içerisinde geniş yaralara yol açabilir.

Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun !
* 4-10 günde fazla süren ağız yaralarında .
* İlk kez ağzınızda aft çıktığında .
* 1 santimden daha geniş ölçüde aft oluştuğunda.
* Daha önce olduğundan çok daha fazla sayıda aft çıktığında.
* Eskiden olduğundan çok daha sık aft çıkmaya başladığında.
* Aftlarla aynı zamanda eklem ağrısı, ishal, ateş ve vücutta lekeler görüldüğünde
 
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aft Yaraları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Mesut MUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Mesut MUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut MUTLU Fotoğraf
Dt.Mesut MUTLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Mesut MUTLU'nun Makaleleri
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aft Yaraları' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Beyazlatma Mart 2016
► Lazer Uygulamaları Mart 2016
► Süt Dişlerinde Çürük Temmuz 2015
► İmplantoloji Temmuz 2015
► Çene Eklemi Hastalıkları Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:55
Top