2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Diyetinin Tam Zamanı !
MAKALE #15164 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Ağustos 2015 | 2,739 Okuyucu
YAZ DİYETİNİN TAM ZAMANI !

Güneşin sıcak yüzünü iyice gösterdiği şu günlerde, kış aylarında alınan fazla kilolar hala üzerinizde mi?

Öncelikle endişelenmeyin, aceleci olmayın ve zayıflama dönemine doğru adımlarla adım atılması gerektiğini unutmayın. Bir an önce kilo verme arzusuna düşüp, sosyal ya da görsel medyada şok diyet olarak adlandırılan popüler diyetlerin içerisinde kendinizi bulmayın. Popüler diyetler ile yapacağınız diyet başlangıcınız ilk günlerde hızlı bir etki göstererek kilo kaybı yaşatacaktır. Ancak giden kilo yağdan değil, kas ve sudan gidecektir. Kalıcılıktan uzak, dönemsel yapılan bir diyet olacaktır. Yeterli protein, karbonhidrat ve yağ dengesinin korunmaması sağlığınızı tehdit eden sonuçlar yaratabilir. Siz siz olun işin uzmanına danışın, sağlığınızı tehdit eden ve vücudunuzda kalıcı hasarlara yol açan popüler diyet efsanelerinden kaçının. Her zaman doğru ve kalıcı kilo vermek doğru olandır. Düşük kalorili diyetler vücudunuzda metabolik dirence yol açarak, kilo verme hızınızı olumsuz derecede etkileyecektir.

YAZ SEZONUNA SAĞLIKLI VE FİT BİR VÜCUTLA DEVAM EDİN..

Zayıflamak için kendinize güveniyor musunuz? Unutmayın zayıflama döneminde öncelik kendinize güvenerek başlar. Hedefinize odaklanın ve gerçekçi olun. Bilimin ışığında doğru ve dengeli beslenmeyi hayatınızla bağdaştırın. Alışkanlıklarınızdan kurtulun. Yeniliklere açık olun. Diyetleriniz pazartesi başlayıp, salı biten diyetler olmasın. Haftada 1 kilo vermeniz sağlıklı olandır. Total vücut yağ kilonuzdan 1 kilo gitmesi için toplamda 7000 kalori yakmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Bunun için size özel diyetisyen tarafından hazırlanmış olan diyet programı ile sıkı bir takip ve istikrar ile diyetinize devam edin.

BEDENİNİZE SAHİP ÇIKIN VE MEVSİMİNE UYGUN BESLENİN

Bedeninize sahip çıkın ve her mevsime uygun besinlerle bilinçli şekilde beslenin. Yazın yapılabilecek alternatif tarifler ve serinleten içecekler ile keyfinize keyif katın. Daha önce denemiş olduğunuz tecrübelerinizi bir kenara atıp yeni bir sayfaya başlangıç yapın. Mevsim meyvelerinden alacağınız yüksek oranda vitamin ve lif sayesinde ideal kilonuzu koruyarak sağlıklı ve fit bir yaz geçirin. Zayıflamanın yanında dengeli beslenerek sağlığınızı iyileştirin. Mis gibi kokusu ile damağımızı lezzetlendirip mutluluk veren meyveleri ve sebzeleri tüketmemiz sağlık için çok önemlidir.

DİYETİN PÜF NOKTALARINI ÖĞRENİN…

Beslenmenin kişiye ve vücut yapısına uygun şekilde hazırlanması önemli noktalardan biridir. Diyet serüveninde mutlaka bir diyetisyenden yardım alın. Kan bulgusu sonuçlarınıza uygun hayatınıza uyum sağlayabilecek ve yaz sezonunu geçirdiğiniz yere uygun beslenme tarzını seçin. Bodrum’da, Alaçatı’da, Ankara’da ya da Samsunda mısınız? Siz neredeyseniz diyetiniz bulunduğunuz yerin yiyecek kültürüne uygun olmalıdır. Amacımız dönemsel ve geçici değil, bunu bir yaşam standardı haline getirmek olmalıdır.

KAHVALTISIZ ASLA..

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Her zaman duymuş olduğunuz krallar gibi kahvaltı sofrası diyet döneminde olanlar için doğru bir algı değildir. Kilo verme ve kilo koruma döneminde de kahvaltı öğününü dengeli ve ölçülü geçirmeniz gerekmektedir. Kahvaltı, gün boyu kan şekerinizin dengesini sağlamada yardımcıdır. Az yağlı peynirler, taze sebze ve meyveler, tuzsuz zeytinler ve yanında 1-2 dilim tam buğday ekmeğine sofralarınızda yer verin. Güne enerji dolu başlamanın ve metabolizmanızı çalıştırmanın tek yolu kahvaltı yapmaktır. Yaz mevsimine uygun olarak granola veya yulaf ezmesini yoğurt ya da süt ile birleştirip kahvaltınız için iyi bir alternatif yaratabilirsiniz. Formda kalmanın yolu kahvaltı yapmaktan geçer.

AKDENİZ DİYETİ YAZIN VAZGEÇİLMEZİ..

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterelim. En ideal beslenme şekli mevsim sebzelerini her ana öğünde, mevsim meyvelerini ise her ara öğünde tüketmektir. Yemeklerinizi az yağlı ve sağlıklı pişirme teknikleri kullanarak tercih etmelisiniz. Doğru karbonhidrat türlerini tercih edin. Tam buğday ya da esmek ekmek, kepekli makarna, karabuğday, bulgur yada kinoa gibi sağlıklı tercihler yaparak kompleks karbonhidratlara yer verin.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT..

Terleme ile artan sıvı kaybını yerine koymamız gerekmektedir. Yaz mevsiminin beslenme modelinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta sıvı alım miktarıdır. Destekleyici ve sağlıklı içeceklerden bitki çayı, soda, ayran, kefir ya da taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Alkol tüketeceğiniz günlerde beslenme programınız size özel hazırlanıp uygun miktarlarda önerilen tüketim doğru olacaktır. Kafeinli içecekler uzak durulması gereken ve masum olmayan içecek grubudur. Kahve ve çayın önerilen miktardan fazla tüketimi vücutta diüretik etki yaratarak su atımına neden olacaktır. Metabolizmanızın hızlanması ve sindirim problemi yaşamamanız açısından günde en az 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

ÖĞLE YEMEĞİ YEMEYEN ZAYIFLAYAMAZ..

Güne kaliteli enerjik bir kahvaltı ile başlayıp akşama doğru yiyeceklerinizin miktarını azaltmaya ne dersiniz? Bunu yaparken ihmal etmemeniz gereken tek öğün öğle yemeğidir. Öğlen yemeklerinizi protein ağırlıklı ızgara et ya da balık, haşlanmış tavuk ya da peynirli salata gibi tercihler ile yapabilirsiniz. Öğlen yemeğinde karbonhidrat ağırlıklı beslenmek öğleden sonra kan şekerinizi düşürerek daha çok acıkmanıza neden olacaktır ve kilo kontrolünü sağlamada olumsuz sonuçlar doğacaktır. İş verimliliğinizi de olumsuz yönde etkileyecektir. Vücutta kan şekerinin dengede kalması yağlanmanın olmaması demektir. Kan şekeri dengesinin sağlanması için 3 ana öğünün yanında en az 2 ara öğün yapmanız gerekir. Porsiyonlarınızı küçültmeniz günlük aldığınız enerjinin düşmesine yol açmaktadır.

EN TATLI KAÇAMAK DONDURMA..

Yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlısıdır dondurma. Her yaş grubu tarafından severek tüketilir. En masum tatlılardandır. Birde yazlık mekan da iseniz tatlı bir kaçamak için dondurma idealdir. Formunu koruyanlar light tüketmekte yarar var. Güvendiğiniz bir pastaneden haftanın 1-2 günü tatlı bir kaçamak yapabilirsiniz. Diyette olanlar için maksimum 2 top şeklinde tüketilebilir. Kaçamaklarda önemli olan porsiyon ve miktar kontrolüdür. Her zaman söylediğim gibi diyette yasaklar yoktur, formunuz sizin elinizdedir.

Diyetisyen Mesude EVİRGEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Diyetinin Tam Zamanı !" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
► Sınav Zamanı Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Artık Değişim Zamanı - Diyet Dyt.Laleş GÜZEL
► Bedeniniz İçin Yenilenme Zamanı! Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaz Diyetinin Tam Zamanı !' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Seyahatte Beslenme Haziran 2016
► Sonbaharda Beslenme Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top