2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Değerli Hissedersen Zamanın Değerli Olur
MAKALE #15187 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ağustos 2015 | 5,028 Okuyucu
KENDİNİ DEĞERLİ HİSSEDERSEN ZAMANIN DEĞERLİ OLUR

Değerli hissetmek, verilen değerle ilgilidir. İnsanın değeri kendine verdiği değerdedir. Kendilik değeri nedir? Değerli olmak? Değen şeylerin kendiliğin içinde var olmasını hissetmek ve bundan hareketli hayatın yaşamanın ve zamanın değerini anlamak.
Değerli bir hayat, yaşamı anlamlı kılar. Ölümü kabulleniştir. Çünkü kendilik değeri ile zaman değerlidir ve doyumlu yaşanır. İnsanın gözü arkada kalmaz. Değersizlik duygusu, yaralı benlikle ölçülür. İnsanın yaralarının büyüklüğü, derinliği ve verdiği sızı, anlaşılmadıkça ve duyulmadıkça, kriz fırsata değil, amaçsızlığa ve anlamsızlığa dönüşür. Bu nedenle zamanın değeri anlaşılmaz, hatta yaşamış olmak için yaşanır, ya görev tamamlanır ya zaman doldurulur ya da zaman müsrifçe harcanır. Kendilik değerinin , değeri kendiliğin farkına vardıkça anlaşılır .Bu sefer çok bilen çok yanılmaz, bilgi farkındalığa , farkındalık anlama , anlam ise değere dönüşür ve zaman kutsallaşmaya başlar.

Kendiliğin değerinin ölçütü dışsal gerçeklikler değildir. İçsel/ruhsal/ benliksel sağlamlıktır. Değerli bir benliğin temeli geçmişte çocuklukta atılır. Bireyin değeri ve kendiliğin değerini anne verir. Anne değerli hissettirense çocuk değerlidir. Annenin kendisi yaralı ise yaralı bir benlik oluşur ve hayatı suçluluk, anlamsızlık, boşluk hissi ve yalnızlık duygusu ile geçer. Daima bir anlam arayışı ve hayal kırıklıkları, yalnızlığa mahkumiyet, sevgisizliğe teslimiyet, ötekinin varlığına muhtaç olmakla geçer. Bir ilişki problemi, anlaşılamamak, anlamamak, hatta hiçliğe kadar giden bir derinlik. Tanısal olarak depresyon, yapı bozukluğu, yeme bozukluğu yani sonuçta tamiri edilmesi gereken bir benlik, sarılması gereken yaralar ve bu sargı , bakımı ötekinden bekleme, alamadığında hüsran ve yetersizlik duygusu ...

Zaman içinde bir arayış, bekleyiş, çaresizlik, zamanın geçmesine aldırmayış, hatta zamanı ileri sarma arzusu ve kurtulma motivasyonu...

Kendilik değeri , kendine saygı ve buradan hareketle ötekine saygıdır. Saygı ilk önce bireyin kendisine oradan yansıyarak etrafa yayılır. Saygı bedene ve ruha olandır. Düşünceye, hissedilenlere ve hissettirenleredir.
Kendilik değerinin içinde bir sürü unsur vardır. Bu unsurlar bir araya geldiğinde kendilik değeri oluşur.
Kendilik değerimiz hayatımız her aşamasında, olayları algılamamıza, değerlendirişimizi, ilişkileri sürdürebilme yetisinin dercesine etki eder. İlişkide bağlanabilme kapasitemizi, terk ve reddedilmeye karşı katlanabilme gücümüzü belirler.
Kendilik değeri,
-Güvene
-Hata yapabilme hakkımızın olduğuna,
-Reddedilmenin her ne kadar rahatsız edici olsa da ilişkilerin içinde bunun da var olduğunu inanabilmeyi ve bunu kabule,
-Ötekini anlayabilme kapasitemize,
-Kendimize ve olaylara karşı iyimser olabilmemize etkendir.
-Sorunları çözme becerisi sağlar. Özelikle bu noktada duracak olursak. Kendi içsel çatışmalarıyla uğraşan bir kişi dışarıya, ötekine, ilişkilerine odaklanamaz. Çünkü içeride kazan kaynıyordur. Bu yüzden pratik çözüm üretmez, sağlıklı düşünemez ve bu durumda ilişkilerde sık sık aynı hatayı yapar ve öğrenemez. Hatta yaptığını bilir ama bunu dünyanın sonu gibi algıladığı için, çözüm yolunda uzaklaşır. Sadece pişmanlıklar içerisinde yaşamaya devam eder.
Kendilik değerli, güven, saygı, tahammül üçgeninden oluşur ve bu üç unsur temel taşıdır.
Dikkat edilirse de insanın kendisi ve ilişkide olduğu diğer kişilerle de birlikteliklerinde de bu unsur önem taşır. Tahammülü öğrenmiş olan , hoşgörülüdür. Güveni kendi içinde hisseden şüphecilik, patolojik kıskançlıktan ve diğerlerinin başarılarından zevk alır. İlişkilerinde haset duygusuna yer yoktur. Saygı ise ilk önce kendi varlığını ve varlığının kıymetini bilir, değerliliğine inanır, saygınlığını hisseder ve bunu da diğerlerine yansıtır. Yani kendilik değeri yüksek olan kişiler kendileri ve etrafla savaş halinde olmazlar, sükuneti tercih edip, yıkıcılık yerine yapılandırmayı tercih ederler. Kendilik değeri yüksek olan kişi kırmaktan korkmaz çünkü, karşısındakini kırmayacağım diye içinde biriktirir , kırıcılıktan kaçınıp, yıkıcılığa dönüştürür. Düşünceyi rahatça dile getirmenin, hakkını aramanın ve bazı değerlerinin olmasını hakkı olduğuna inanır ve bu hakkı karşısındakine de tanır. Kırmak istemiyorum diyen insanlar aslında öfkeyi biriktiren ve bu öfkeyi en olmayacak zamanda ve kişide patlatan insanlardır. Kendilik değeri olan bir insan ilişkilerde ne fazla esnek ne de çok katıdır. Mesafeyi iyi ayarlayabilen, ve bu sayede de istikrarlı ve uzun süreli ilişkiler kurabilendir. İlişkilerini içselleştirir. İlişkilerin içi samimiyetle doludur. Kendilik değeri yüksek olan kişi cesur ama gözü kara değildir. Gerektiğinde gerektiği kadar değerlendirme yapar. Ölçüp tartmasını bilir, adaleti savunur. Çünkü onun için etraf tehdit değildir. İyi ve kötünün varlığını kabul eder. Ve ikisinin de hayatın içinde olduğunu bilir. Kötüyü nasıl savuşturacağını, iyiyi ise nasıl karşılayacağını bilir. İlişkilerde dengeleri kurar. Bu şeklide yaşaması sayesinde zamana değer verir. Ama karşısındakinin de zamanına değer verir.

Yani kendilik değeri yüksek olan kişi ilk önce kendi benliğini daha sonra ötekini kabul eder. Kendiliği ile ötekinin benliğini birbirine karıştırmaz, başkasının benliği içinde kaybolmaz, ötekine nüfus etmez ve kendisine de nüfuz ettirmez. Yani ötekinde erir ne de ötekinin kendi benliğinin içinde erimesine izin verir.
İlişkilerinde bağımlılıkla bağlılığı birbirinden ayırt eder, kendine yatırım yapmayı ihmal etmez. Ötekinin de kendisini geliştirmesine müdahale etmez. Yani ilişkide bir rekabet içinde olmaz.

Bu özellikle mükemmeliyetçi insanın özellikleri değildir. Çünkü kendilik değeri yüksek olan insan elinden geleni yapan, ve mükemmel peşinde koşmayandır. Çünkü mükemmelin peşinden koşamının zamana ihanet olacağını bilir. Başarılı olmakla, yaşamı başarı üzerine inşa etmeyi ayırt eder. Kusursuz olmadığını bilir ama hatalarından ders alır ve öğrenemeye açıktır. Kusursuzluk, mükemmeliyetçilik, rekabet, kıskançlık, haset gibi hem insanın kendisi ile hem de öteki ile ilişkiyi bozan bu özelikler düşük benlik değerine sahip olan insanlarda söz konusudur. Çünkü onlar kendilerini eksik ve yetersiz hissettikleri ve bu nahoş duyguların verdiği rahatsızlıktan kurtulmanın yolunu kusursuzlukta aramaktadırlar. Bu yüzden de yaşamı kaçırıp, zamanı boşa harcarlar. Boşa harcanan zamanın neticesinde hayal kırıklığına uğrarlar, ve tatminsizlik içinde nefes alamazlar. Mutluluğun peşinden koşmazlar, zaten yaşamı iyi bir şeklide değerlendirmenin zaten neticesinin mutluluk ve tatmin olduğunu bilirler.
Kendilik değeri yüksek kişilerin geldiği aile yapıları demokratik, sorunları, anlatarak, dinleyerek ve gerçekten çözüm üretmek düşüncesiyle hareket eden bireylerden oluşur. Bu tip ailelerde bağırmak, şiddet ve aşağılamak yoktur, aksine motive etmek, takdir etmek, yargılamamak ve desteklemek çok önemlidir. Böylece kişinin benliği gelişir olaylarla ve duygularıyla baş edebilmek, onlara kulak verebilme kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda yalnız kalabilmeyi öğrenmiş, sosyal ama gerektiğinde ötekine de ihtiyaç duymadan yaşamasını bilendir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendini Değerli Hissedersen Zamanın Değerli Olur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Olumsuz Duygularımız da Değerli Midir Bizim İçin? Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
► Zamanın Önemi: Zamanı Harcarken Psk.Dnş.Metin KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendini Değerli Hissedersen Zamanın Değerli Olur' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:19
Top