2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nefes Çalışmalarında Kullanılan Yöntemler - Holoterapi
MAKALE #15282 © Yazan İnci KAVİ | Yayın Ağustos 2015 | 2,228 Okuyucu
Nefes çalışmalarında hangi yöntemler, hangi teknikler, hangi aşamalardan geçerek uygulanmaktadır? Sorusu birçok kişinin merak ettiği ve cevabını da bulamadıkları sorulardır? Eğer bunları merak ediyorsanız bu kısım tam size göre.

Holoterapi çalışmalarında, seans süreleri ve seans süreci, çalışmanın uygulandığı merkeze ya da çalışmayı gerçekleştiren terapiste göre değişiyor olsa da, uygulanan teknik hemen hemen her yerde aynıdır. Seanslarda, holoterapinin yaratıcısı olan Stanislav ve Christina Grof’un literatüre sundukları teknikler takip edilmektedir.

Klasik bir holoterapi seansı dört aşamadan meydana gelir ve bu dört aşamanın toplamı için önerilen süre 2 saattir.

1) Bilincin deneyim haritasının sunumu:

Bilincin deneyim haritasının sunumu, terapist tarafından yapılır. Sunum süresi 5 dakikadır. Amaç, danışanları deneyimleyecekleri bilinç değişimlerinin aşamaları konusunda bilgilendirmektir.

2) Müzik eşliğindeki nefes çalışması:

Bu aşamada, müzik eşliğinde nefes çalışmaları gerçekleştirilir. Bu aşama için önerilen süre 90 dakikadır.

Danışanlar, yerde bir mat üzerinde yatarlar. Seansın vazgeçilmez bir parçası ise müziktir. Daha öncede bahsedildiği gibi müzik, terapist tarafından danışanın ya da danışan grubun ihtiyacına göre belirlenir. Bu müziğe “psikotropik (rahatlatıcı) müzik” denir. Genellikle sözlü müzikler tercih edilmez çünkü sözler kafa danışan için kafa karıştırıcı ya da dikkat dağıtıcı olabilir. Danışanlar, derinden, ritmik ve hızlı bir şekilde nefes alıp, verirler. Danışanlar, birbirleri ile ya da terapist ile iletişim kurmazlar ve seans boyunca gözlerini kapalı tutarlar. Eğer fiziksel bir rahatsızlık hissine kapılırlarsa, bunu beden dilleri ve mimikleri ile ifade ederler.

3) Mandala çizimi:

90 dakikalık holoterapik nefes çalışmasının ardından, 10 dakika mandala çizimi yapılır. Mandala, genel olarak şekilleri belli bir geometrik düzene göre boyamaktır. Doğu kültürlerinde mandala, insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmak amacını belirten bir ifade olarak kullanılmaktadır.

4) Deneyimlerin paylaşımı:

Seansın son aşaması ise deneyimlerin paylaşımıdır. Danışanlar, nefes çalışması esnasındaki deneyimlerini, bu deneyimleri yorumlamadan olduğu gibi anlatırlar. Bu aşama için öngörülen süre 15 dakikadır.

Yukarıda klasik bir holoterapi seansının aşamalarından bahsedilmiştir. Fakat, son yıllarda gerçekleştirilen holoterapi seanslarına, bir de telkin aşaması eklenmiştir. Holoterapi seansı, danışanın bilincini ve bilinçaltını eş düzeye çekmesini ve böylelikle telkinlere açık hale gelmesini sağlar. Nefes çalışmalarının ardından yapılan uyarıcı telkinler, danışanın bilinçaltı kayıtlarını kalıcı olarak değiştirmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, holoterapik seanslar aşağıdaki aşamalar eşliğinde de tanımlanabilir:

1) Bilincin deneyim haritasının sunumu
2) Müzik eşliğindeki nefes çalışması
3) Uyarıcı telkinler
4) Özgür bırakma süreci
5) Deneyimlerin paylaşımı

Holoterapi seansları, diğer psikoterapik işlemlerin öncesinde ya da sonrasında uygulanabilmektedir. Örneğin, Crowley (2007), danışanlarını hipnoz seansına almadan önce, 15 dakika kadar holoterapik nefes çalışması yaptırdığını bildirmiştir. Bazı terapistler ise, diğer psikoterapik seansların ardından 15 dakika kadar holoterapik nefes çalışması uygulamasını tercih etmektedir.

ABD’de, bir çok hastanenin psikiyatri bölümlerinde ve bir çok terapi merkezinde, ergen ve çocuk gruplarına holoterapi çalışması yaptırılmaktadır. Psikiyatrisiler ve terapistler, birçok psikolojik ve patolojik olgunun çocukluk ve hatta bebeklik dönemlerine dayandığı konusunda hemfikirdir. Bu nedenle, nefes çalışmaları çocuklar ve ergenler için de büyük önem arz eder. Ergenler ve çocuklar için nefes çalışmaları, hem holoterapi, hem de pedagoji alanlarında yeterliliğe sahip terapistler tarafından, çocuklara ve ergenlere özel bir program çerçevesinde yapılır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Psikanalitik Terapide Yöntemler Psk.Doğancan GÖKÇE
► Çocuk, Disiplin ve Yöntemler Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Başarmak Nefes Alıp Vermektir Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
► Doğal Sakinleştirici: Doğru ve Derin Nefes PDF Psk.Ümit ÇİFTÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nefes Çalışmalarında Kullanılan Yöntemler - Holoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:40
Top