2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düşük Ayak ve Fizyoterapi
MAKALE #15296 © Yazan Fzt.Ertunç YILDIZ | Yayın Eylül 2015 | 22,438 Okuyucu
Düşük ayak kişinin değişik nedenlere bağlı olarak ayağını yürümenin değişik fazlarında kontrol edememesidir (özellikle de ayağın bilekten yukarıya doğru kaldırılmasını kontrol etme yeteneğinin kaybolması). Bu durumdaki kişi; yürürken ayak parmaklarını yerden kaldıramadığından parmaklarını yerde sürüyerek yürür (Stepaj yürüyüşü).
Düşük ayak zamanla ayakta bazı şekil ve görüntü bozulmalarına neden olur. Ayağın kavsi yükselir ve ayak sadece topuktan yere temas eder duruma gelir. Ayağın çeşitli yerlerinde değişen basılara bağlı yara veya nasırlar gelişir.Zamanla ayak eklemlerinde kireçlenme, parmaklarda şekil bozuklukları meydana gelir.Ayak bilek bölgesinde sürekli burkulmalara bağlı şişlikler ve hareketle ortaya çıkan ağrılar oluşabilir.Sorun erken yaşta başlamışsa ayağın boyutu sağlam ayağa göre küçük kalır.Ayağın sürekli aynı pozisyonda kalması aşil tendonunun kısalmasına ve baldırda gerginlik ve ağrıya neden olur.Uzun süreden beri varlığını sürdüren düşük ayak, bazen buna bağlı bazen de başka nedenlere bağlı bir tarafta bacak kısalığıyla sonuçlanabilir.Ayaktaki bu problemler diz ve kalçanın hareketlerini de olumsuz etkiler. Diz ekleminin zamanla geriye doğru aşırı derecede esnemesine bağlı sorunlar ve ağrılar oluşabilir.Kalça, sırt ve bel ağrıları oluşabilir.Normal yürüyüş ritmi ve şekli bozulduğu için vücut bir yana doğru eğilir, abartılı bir duruş gelişir.Bu durum tedavi edilmezse ilerde gelişecek mekanik kaynaklı bu sorunları tedavi etmek de oldukça zor olacaktır.
Düşük ayak, normal yürümenin bozulmasına ve kontrolsüzlüğüne neden olur. Kişi ayağının bir yerlere takılmasından, ayağını sürümekten veya hızlı yürüyememekten şikayetçidir. Ayrıca yokuş çıkmak, inmek ve merdiven çıkıp inmek zorludur.Ayakkabısız yürümek ayağın sürekli burkulmasına neden olurken topuklu ayakkabılar veya terliklerle yürümek imkansızdır.
NEDENLERİ:
1-*İnme (Stroke): Beyin kanaması, damar tıkanıklıkları, beyinde tümör vb. gibi nedenlerle ortaya çıkar.
2-*Multipl Skleroz (MS): Beyin ve omurilik bölgesinin hastalığı.
3-*Serebral Palsi (CP): Çocuklarda doğum öncesi, doğum sırası ve sonrası oluşan beyin hasarı ve buna bağlı hareket bozukluklarıyla karakterize bir hastalık.
4-*İnkomplet Parapleji: Kaza, tümör, yaralanma gibi farklı nedenlere bağlı omurilik yaralanması sonucunda bacaklarda ortaya çıkan hareket kaybı.
5-*Siyatik Sinir Hasarları: Aşağıda sıralanan nedenlere bağlı siyatik sinir hasarları düşük ayak sorununa neden olur:
Bel fıtığına veya bunun yaptığı baskılar
Bel bölgesi yer kaplayan lezyonları veya operasyonları
Epidural enjeksiyonlar
Sinir bölgesine yapılan yanlış iğne girişimleri
Siyatik sinir ve uzantısının kurşunla yaralanması
Siyatik sinirin kaza gibi travmatik nedenlerle kısmen veya tamamen kesilmesi
Siyatik sinir boyunca gelişen yer kaplayan, baskı yapan diğer patolojik durumlar
6-*Nöropati / Polinöropati: Diyabet, ailevi nedenler, genetik hastalıklar, ilaçlarla veya diğer ajanlarla ortaya çıkan zehirlenmelere bağlı bacaklarda gelişen hareket ve duyu bozukluğu ile kendini gösteren problemler.
7-*Charcot Marie Tooth ve diğer HSMN olarak adlandırılan Nöropatiler: Genetik nedenlerle ortaya çıkan özel tip nöropatilerdir.
8-*Guillian Barre Sendromu
9-*KaudaEkina Sendromu
TEDAVİSİ:
Düşük ayak*hastalığının fizik tedavisinde ;
-Germe egzersizleri (hareket kısıtlılığını engellemek varsa gidermek için)
-TENS (ağrı varsa)
-Elektriksel kas stimulasyonu (kası pasif olarak güçlendirmek için)
-Su içi galvanik akım (Sinir rejenerasyonu için)
gibi uygulamalar yapılır.
Bu süreç, sinir iyileşmesi çok yavaş olduğu için 1 yıl kadar dahi sürebilir.
-Ayak bileği ortezleri veya destekleri (AFO ) en sık kullanılan ve tavsiye edilen seçenektir. AFO genellikle plastik veya daha hafif (karbon gibi) malzemelerden yapılan ayak ve alt bacak kısmına giyilen bir ortezdir. Bu ortez, ayakbileğini 90 derecelik açıda destekler ve ayağın yere takılmasını engelleyerek yürümeye yardımcı olur. Bu tür bir ortezi uygun ayakkabılar ile giymek gerekir. Yumuşak ayakkabılar, sandaletler veya arkası açık ayakkabılar ile AFO giyilemez.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düşük Ayak ve Fizyoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ertunç YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ertunç YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     15 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertunç YILDIZ Fotoğraf
Fzt.Ertunç YILDIZ
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ertunç YILDIZ'ın Makaleleri
► Düşük Ayak Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Fibromiyalji ve Fizyoterapi Fzt.Ahmet DOĞAN
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Problemlerinde Fizyoterapi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Düşük Ayak ve Fizyoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:18
Top