2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Gerçekten Hissettiğin Şeylere Dokunmaktır.
MAKALE #15356 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Eylül 2015 | 3,671 Okuyucu
Farkındalığın kazanıldığı durumlarda ya da anlarda yani bireylerin kafalarında ‘’ampul yandığında’’ bu farkındalığın verdiği heyecanı, coşkuyu kendilerince ifade etmeye çalışırlar. Hatta bu ifadelemelere kendileri bile inanamazlar. Tıpkı bir ‘’şair’’ gibi konuştuklarını söylerler, kendi içlerinden çıkanlar kendilerini etkiler. Farkındalık psikoterapide önemli bir noktadır..Fark etmek asıl nedenini anlamak, bastırılanın ne olduğunu görebilmek, çatışmanın asıl kaynağı hakkında fikir sahibi olabilmek ve aslında görünenin göründüğü gibi olmadığının anlaşılmasıdır. Farkındalık bilginin sonucudur. Çoğu insan terapötik süreçte ‘’biliyorum ama değiştiremiyorum’’ ifadesini çok fazla kullanırlar. Aslında kendi sorduklarının cevabını kendileri vermektedirler. Bilmek, farkındalık değildir. Farkındalık biraz daha işin emosyonel boyutun düşünce ile harmanlanmış hali ve beyinde kurulan sinaptik bağlantının hem sonucu hem de nedenidir. Yani farkındalık bir nevi nöro-biyolojik bir hadisedir. Farkındalık psikoterapi süreci içinde insanın kendi içsel yolculuğu sırasında düşünsel ve duygusal manzaranın detaylarını görebilmek ve semptomu(hastalık belirtisi) üreten çatışmanın izinde, üzerinde çalışabilmek ve tıpkı tarihte olduğu gibi o zamanın duygulanımı, düşünce biçimi içerisinde anlamaya çalışmaktır. Yani bir nevi geçmişe regrese olmak (gerilemek) orada var olan yarayı tespit edip onarma çalışmasıdır. İnsanlar geçmişi bu günün makullüğünde değerlendirme eğiliminde olup, sanki o zamanların etkisinin o anki durum üzerinde yokmuş gibi davranırlar. Bu bilinçteki düşünce biçimidir. Tamamen anlam verememek, bağlantı kuramamak ya da bağlantı kurmaya karşı direnç göstermektir. Direncin olduğu yerlerde bireyler sıkıntıdan söz ederler. Nedeni belli olmayan, kaynaksız ama varlığı şiddetle hissedilen ve tahammülü zor sıkıntılar. Ya da öfke kontrolü olarak dile gelen çatışmalar, öfke ile, nedensiz sıkıntı ile maskelenip kişide anlamsızlık, bunaltı hissi yaratır. Gerçekten hissetmek hissi yaşamak, acıyı hissetmek, mantıksallaştırmaktan uzaklaşmak, mekanize etmemek demektir. Tabi ki bu söylendiği kadar kolay değildir. Kişiler yıllarca bedensel yakınmalarla, diğer kaygı bozukluklarıyla yaşarlar ve asıl problemin bu olduğunu düşünerek hem bu yönde çare ararlar hem de aslında başka bir takım nedenlerin olabileceğini ucundan hissederler ama yollarına zaten bildikleri ve tanıdık olan sıkıntı ve şikayetlerden de vaz geçmezler. İçe dokunmak aslında söze dökmeye başlamaktan ve söze dökerken düşünmekten ve düşündüklerin üzerine çalışabilmekten geçer. Çalışmak anlamak, anlayabilmek için düşünmek ve düşünürken söylediklerini duyabilmektir. Söz farkındalığın başlangıcıdır. Sözelleştirilen malzeme kavramsallaşır. Tasarıma dönüşür. Söze dökülmeyen, dökülemeyen ise ‘’şey’’ olarak kalır. Şey tanımsız olandır. İşte bu noktada şey, farkındalıkla şey olmaktan çıkar ve tasarımını bulur.

Konuşmak, sözelleştirmek zordur. Konuşmak ve düşünmek yorar ama içe dokunur bir noktaya getirir. İçe dokunan dişe dokunur olandır ,anlamayı ve anlamanın sonucunda tedavi edici etkisi olandır. İnsanın içi yani ruh dünyası, ruh dünyasının derinlikleri, geçmişi, bastırdıkları, inkar edilenler, yansıtılanlarla doludur. Yani pandoranın kutusu gibi, içi kötülük , kıskançlık haset vardır. İyilikte vardır, kötülükte, şeytan olanda vardır melekte. Ama asıl olan ise anlamını bekleyen, kişiye zarar veren yanlış algı ve değerlendirmelerle doludur. Algı gerçekliktir. Gerçek olan ise algılanandır. Psikoterapi sürecinde çalışılan malzeme, gerçeğinden koparılan ve algı ile algılanandır. Yani yorumlanmış olandır. Bu yüzden psikoterapi süreci karmaşık ve zordur. Çünkü ilk önce algılanan üzerinde çalışılmakta daha sonra geçmişteki yaşlarımızla algılananı bulup çıkartmakla ve tercüme etmekle mümkündür.. Yani bir arkeolojik kazıdaki medeniyetleri ,şehirleri büyük bir hassasiyetle bulup çıkartmak ve daha sonra o zamanki dille tercüme etmek ve değerlendirmektir. Yani var olan tarihi anlamak ve daha sonra kişinin çarpıklaştırılmış olan kendi hikayesini baştan yazmaktır.

Hikayeyi baştan yazmanın nedeni, gerçeklik çocukluk algısı ile değişmiştir. Bu algıyı değiştiren somut olaylar ve bu olayların kişilerin algılarına göre değişmesi söz konusudur. Birisine travma olan diğerine olmaz. Bu psikoterapi sürecinde bazı danışanların ‘’insanlar nelerle uğraşıyor ben ise bunları sorun ediyorum, şımarıklık ediyorum’’ gibi ifadelerle yansır. Unutmamak gerekir ki problemin büyüğü küçüğü olmaz, etki etkidir, sorun da sorundur. Hatta bu ifadeler hem bireylerin küçümsedikleri sorunları karşısında çaresiz kalmalarına hem de bundan ötürü suçluluk duymalarına sebep olur. Bu yüzden savaşacak cephe sayısı da artmış olur. İnsan her daim içerisinde ne olup bittiği hakkında bilgi sahibi olmak zorunda ve bunların nedenleri hakkında farkındalık kazanmak zorundadır. Ruhsal problemler ertelemekle çoğalır, gerçek sorunlar deforme olur, yerine temsilciler gelir ve ertelene sorunlarla uğraşmak belli bir zaman sonra daha karmaşıklaşır ve anlaşılması güç olur.

Uzman Klinik Psikolog Fatih SÖNMEZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Gerçekten Hissettiğin Şeylere Dokunmaktır." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Gerçekten Depresyonda Mısınız? Psk.Gülsen SÜSLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Gerçekten Hissettiğin Şeylere Dokunmaktır.' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:53
Top