2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortoreksiya Bir Hastalık Mıdır?
MAKALE #15478 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Ekim 2015 | 3,085 Okuyucu
ORTOREKSİYA BİR HASTALIK MIDIR?

“Orto” kelime anlamı olarak “doğru, gerçek” anlamına gelmektedir.
Son yıllarda gerek medya kaynaklı gerek psikolojik sorunların artması sebebi ile yeme bozuklukları sıkça görülmeye başlamıştır.
Ortoreksiya nervosada da kişinin beslenmesini kısıtlandığı için yeme bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Ortoreksikler, sağlıklı ve saf yiyecekler yeme isteği ile hareket ederler, hatta bunu takıntı haline getirmişlerdir.
Kişinin sağlıklı ve saf beslenme konusundaki aşırı duyarlılığı ön planda olduğu için obsesif kompulsif bozukluk denilebilmektedir. Obsesiflik yineleyici ve bunaltı oluşturan düşünceler olup, kompulsiflik de bu bunaltıyı gidermek için yapılan eylemler anlamına gelmektedir.
Hepimizin sağlıklı beslenme konusunda aldığı önlemler vardır. Kimimiz besin etiketleri okuyarak en az katkı maddesi olan besinleri tüketmeye çalışırız ve kimimiz organik besinler tüketmeye çalışırız. Bu önlemler takıntı haline gelmediği sürece bir risk oluşturmaz. Ancak bu önlemler uzun dönemde bize fayda sağlayacak besinlerin önüne geçecek olursa tehlike çanları çalmaya başlar.
Kanserojen madde içermeyen, hormonsuz beslenme takıntısı her ne kadar rahatsız edici gözükmese de oldukça tehlikeli halde dönüşebilir. Kişiyi tekdüze beslenmeye itebilir ve bu da kişinin yetersiz beslenmesine ve hastalığın anoreksiya nervosaya dönüşmesine sebep olabilir.

Ortoreksik kişiler her ne kadar kilo kaybetme tasasında olmasa da, bu takıntı onların aşırı kilo vermesine ve ileri dönemde amenoreye sebep olabilir.
Ortoreksiya yapılan araştırmalar sonucu ekonomik gelir düzeyi yüksek olan, organik besinleri alım gücü olan bireylerde daha çok görüldüğü ortaya çıkmıştır. Gelir düzeyi düşük insanlar besinlerin içerikleriyle çok ilgilenmedikleri için böyle takıntılara fazla kapılmıyorlar.
Bu bireyler besinin işlenmemiş ve katkısız olmasına dikkat ettikleri için genelde çiğ besinler tercih ederler. Kimisi 47 derecelik ısıtmadan sonra besinlerin bozulduğuna inanır. Aliminyum kapları besine geçebileceği için kullanmazlar, mikrodalgada ısıtma yöntemi de kullanmadıkları yöntemlerdendir.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kişi sürekli ertesi öğünde ne yiyeceğini takıntılı şekilde düşündüğü için sosyal ortamlardan da uzak kalmaktadır. Bu kişiler herhangi bir buluşmada yemek yenilecekse yemeklerini yanlarında götürürler. Sağlıklı kategorisine sokmadıkları bir besini dayanamayıp tüketecek olurlarsa depresyon, üzüntü gibi semptomlar görülebilir.
Tedavisinde mutlak surette diyet uzmanı bulunmalıdır. Psikolojik etkenler de ortoreksiya nervosa’da etkili olduğu için bir psikolog ve psikiyatristtin de içinde bulunduğu bir ekiple tedaviye başlanmalıdır. Eğer kişide hipokalsemi benzeri mineral veya vitamin eksiklikleri varsa bunlar belirlenip, kişiye gerekli takviyelerin yapılması gerekmektedir. Kişinin sağlıklı beslenme alışkanlığı takıntısız bir şekilde tekrar sağlanmalıdır. Aile ve arkadaşlarla daha sık vakit geçirme, sosyalleşme tedaviye destek olacaktır. Kişiye hastalık kabul ettirilmelidir, bu hastanın kabullenmesini sağlayacaktır.

- Ortoreksiya bir hastalık mı?

Ortoreksiya nervosada da kişinin besin alımını kısıtlandığı için yeme bozukluğu olarak adlandırılabilir. Ortoreksikler, sağlıklı ve saf yiyecekler yeme isteği ile hareket ederler, hatta bunu takıntı haline getirmişlerdir. Kişinin sağlıklı ve saf beslenme konusundaki aşırı duyarlılığı ön planda olduğu için obsesif kompulsif bozukluk olarak da ele alınabilmektedir. Obsesiflik mesleki hayatta bozukluklara yol açan, yineleyici ve bunaltı oluşturan düşünceler olup, kompulsiflik de bu bunaltıyı gidermek için yapılan eylemler anlamına gelmektedir.

- Hangi boyutlara vardığında tedavi gerekmektedir?

Hepimizin sağlıklı beslenme konusunda aldığı önlemler vardır. Kimimiz besin etiketleri okuyarak en az katkı maddesi olan besinleri tüketmeye çalışırız ve kimimiz organik besinler tüketmeye çalışırız. Bu önlemler takıntı haline gelmediği sürece bir risk oluşturmaz. Ancak bu önlemler uzun dönemde bize fayda sağlayacak besinlerin önüne geçecek olursa tehlike çanları çalmaya başlar.

- Tedavisi nasıl olmalıdır?

Tedavisinde mutlak surette diyet uzmanı bulunmalıdır. Psikolojik etkenler de ostoreksiya nervosa’da etkili olduğu için bir psikolog ve psikiyatristtin de içinde bulunduğu bir ekiple tedaviye başlanmalıdır. Eğer kişide hipokalsemi benzeri mineral veya vitamin eksiklikleri varsa bunlar belirlenip, kişiye gerekli takviyelerin yapılması gerekmektedir. Kişinin sağlıklı beslenme alışkanlığı takıntısız bir şekilde tekrar sağlanmalıdır. Aile ve arkadaşlarla daha sık vakit geçirmek ve sosyalleşmek de tedaviye destek olacaktır.

- Ororeksiya nervoza, anoreksiya'ya dönüşebilir mi?

Aslında ortoreksiya nevroza kişinin kilo verme isteği ile oluşan bir takıntı durumu değildir. Kanserojen madde içermeyen, hormonsuz şekilde beslenme takıntısıdır. Bu her ne kadar rahatsız edici gözükmese de oldukça tehlikeli halde dönüşebilir. Kişiyi tekdüze beslenmeye iter ve bu da kişinin yetersiz beslenmesine ve hastalığın anoreksiya nervosaya dönüşmesine sebep olabilir. Ortoreksik kişiler her ne kadar kilo kaybetme tasasında olmasa da, bu takıntı onların aşırı kilo vermesine ve ileri dönemde amenoreye sebep olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortoreksiya Bir Hastalık Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Yoksa Ortoreksiya Adayı mıyım? Dyt.Çiğdem ÜRKMEZ
► Organ Etleri Sağlıklı Mıdır? Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ortoreksiya Bir Hastalık Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:34
Top