2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Top 10 Bitki Çayları
MAKALE #15482 © Yazan Dyt.Güler ENGİN | Yayın Ekim 2015 | 4,396 Okuyucu
1)YEŞİL ÇAY:
Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

Her iki çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.

_Yeşil Çayın Kalp Hastalığına Faydaları: Bilim adamları, yeşil çayın kan basıncı değişikliklerine daha iyi dayanmaları için damarların cephelerini güçlendirdiğini ispatlamışlardır. Bunun yanında kalp hastalıklarının birincil nedeni olan kan pıhtılaşmasına karşı etkilidir.

_Kolesterole İyi Gelir: Yeşil çay, kandaki yüksek kolesterolü giderir ve kolesterol seviyesini normalde tutar.

_Zayıflamaya Yardımcı Olur: Yeşil çay metabolizmayı güçlendirir. Yeşil çayda bulunan polifenol yağ oksidasyonu ve vücudunuzun aldığı gıdalar içerisindeki kalori seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bununla birlikte bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğundan dolayı daha kolay kilo verilmesini sağlar.

_Diyabete Faydaları: Yeşil çay kan şekerinin yükselişini durdurur ve şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile ayrıca diyabet yüzünden meydana gelebilecek diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

_Yeşil çay içindeki kafein sayesinde :Performansı etkiler,yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır.İdrar söktürücüdür.İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılır.

_Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde kanser riskini azaltır.Yeşil çay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlenmektedir. Yeşil çay düzenli içilmesi halinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmaktadır. Yeşil çay deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur.

_Yeşil çay içindeki C vitamini sayesinde stresi azaltır.Gribi önleyicidir.

2)KİRAZ SAPI

Kiraz sapı sadece zayıflama amacıyla değil, sindirim ve boşaltım sistemine olan faydaları nedeniyle, ödem atıcı ve idrar söktürücü olmasından dolayı bir çok yönüyle sağlığa olan faydalarından dolayı yaygın bir biçimde kullanılmaya başlayan bir bitki çayıdır. Kiraz sapı mısır püskülü ile birlikte kullanıldığında kiraz sapının faydaları daha etkili olmaktadır.

_Kiraz güçlü antioksidan etkiye sahiptir.
_Böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur.
_Zayıflamak isteyenlere önerilmesinin temel sebebi, vücutta daha az su tutulmasını sağlamasıdır.İdrar söktürür dolayısıyla ödeme engel olur.
_İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonlarda kullanılmaktadır.
_Sistite faydalıdır.
_Böbrek taşı ve kumunda, ağrılı böbrek rahatsızlıklarında etkilidir.
_Yüksek tansiyona karşı yararlı bir etkiye sahiptir.

3)MISIR PÜSKÜLÜ

Buğdaygiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika anakarasından, Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır. 2 m’ye kadar boylanabilen, biryıllık dayanıklı tahıl ve kültür bitkisidir.

_Sakinleştiricidir.
_Bedeni güçlendirici toniktir.
_Romatizma tedavisinde yardımcı olur.
_İdrar söktürücüdür.
_Mesane taşlarını düşürür.
_Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir, özellikle ayrıkotu ve civanperçemi ile birlikte kullanılırsa daha etkili olur.

4)KEKİK

Dünya mutfaklarında çok yaygın olarak kullanılmakta olan kekik aynı şekilde sağlık açısından da sayısız fayda sağlamaktadır. Kekik içerdiği bitkisel besinler, mineraller, bileşen ve vitaminler yardımcıyla sağlığımıza çok fazla katkıda bulunmaktadır.
Kekik Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yemeklerde kullanılmaktadır.. Kekik bitkisi çalı üzerinde yetişir ve kare sapları ile ince, odunsu köke sahiptir. Uzunluğu yaklaşık 15-30 cm olabilir. Bitki rengi açık yeşildir ve aromatik kavisli yapraklara sahiptir. Kekikin yaprakları ve çiçekleri mutfaklarda tüketilir.

_İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.
_Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir.
_Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür.
_Yatıştırıcıdır. Spazm çözücüdür.
_Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.
_Terletici ve balgam söktürücüdür.
_Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur.
_Bronşit, boğmaca ve astım tedavilerinde başarıyla kullanılır.

NOT:Çok etkili bir antioksdian olan kekik,bol miktarda potasyum, manganez ve demir içermektedir. Bu yüzden kalp sağlığı için çok faydalıdır, kan akışını hızlanıdır, kan hücrelerinin sağlığını korur, kırmızı kan hücrelerinin sağlığını korur ve aldıkları hasarları giderir, böylece bir çok açıdan sağlığa katkıda bulunur.

5)BİBERİYE

Yaprak dökmeyen küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi çam kokusuna benzer kokusuyla başta balık ve et yemekleri olmak üzere mutfaklarda pek çok yemeğe lezzet vermek amacıyla baharat olarak tüketilmektedir.
Çay olarak tüketildiğinde ise;

_Hafızayı güçlendirir
_Konsantrasyonu arttırır
_Hazımsızlığı giderir
_Kabızlığı giderir
_Toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır
_Bağışıklık sistemini güçlendirir
_Kan dolaşımını arttırır
_Beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar _Baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir
_Stresi azaltmaya yardımcı olur

6)MATE

Mate, Güney Amerika’da yetişen “Ilex Paraguayensis” isimli bitkinin yeşil yapraklarıdır. İlk kullanıcıları Güney Amerika yerlileri olup, sonraları Cizvit rahipleri tarafından düzenli olarak üretilmiş ve uyarıcı etkisinedeni ile çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek olarak kullanılmıştır.Asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayı, bu özellikleri ile kıtanın milli içeceği. Mate Çayı, en çok Paraguay’da yetişen tropikal bir bitkiden (Ilex paraguayensis) elde edildiği için Paraguay Çayı olarak da biliniyor.

_Kilo vermeye yardımcı olur
_Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılır
_Kaygıyı azaltır
_Sinüsleri açar
_Alerjilere karşı kullanılır
_Vitamin bakımından zengindir
_Antioksidandır;canlılık verir,kalbi güçlendirir,bağışıklık sistemini güçlendirir _İltihap önleyici özelliği vardır
_Sindirime yardımcı olur
_İdrar söktürücüdür
_Zihni açar
_Konsantrasyonu arttırır
_Metabolizmayı hızlandırır

7)AVAKADO YAPRAĞI

Avakado yaprağı içerisinde bol miktarda yağ yakıcı bir antioksidan enzim olan Glutathion sayesinde hem hücre yaşlanmasını önlemekte hem de kilo verme ve zayıflama amacıyla kullanılır.

_Böbrek kumu ve taşı,safra taşı dökülmesinde önemli yardımcıdır
_Cildin nemlenmesine ve diri görünmesine katkı sağlar
_Selülitlerin giderilmesine yardımcı olur
_Kas gevşetici olarak kullanılabilir
_Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar
_Kandaki alkalin dengesini korur ve vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur

8)BEYAZ ÇAY

Saf beyaz çay en üstteki tomurcukların elle toplanması ile elde edilmektedir. Ayrıca direkt güneş ışığı ile kurutulur, böylece fermantasyon işlemine uğramaları engellenmiş olur. Ayrıca fırında kurutulan diğer çaylara göre de besin değerlerlerini korumuş olur. Yumuşak içimi olan ve içerisinde çok az kafein barındıran saf beyaz çay, kafein tüketmek istemeyenler için bire birdir.

_Zayıflamaya yardımcı olur
_Cildi güzelleştirir
_Zengin kateşin içeriğiyle kanser oluşumunda en önemli etmenlerden olan serbest radikalleri azaltarak vücuda doğal koruma sağlar
_Yaşlanma,kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynar ve sıkı esnek cilt oluşumunu destekler
_Tip2 diyabete faydalı olabilir
_Kilo vermeye,kilo korumaya yardımcı olur,yağ yıkımını hızlandırır
_İyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak damar tıkanıklığı ve sertleşmesine engel olur

9)FUNDA YAPRAĞI

Botanik adı Calluna vulgaris olan funda çiçeği süpürgeotu olarak da bilinir. Bitki her ne kadar güzel çiçekleri için dekoratif bir bitki olarak popülerlik kazanmış olsa da yüzyıllardır yaşlılığın etkilerinin azaltılmasından cildi güzelleştirmeye kadar pek çok farklı amaçlarla kullanılmıştır. Funda Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında toplanarak kurutulur. Bitki çok uzun ömürlüdür ve 50 yıla kadar yaşayabilmektedir.

_İdrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur
_Sistit tedavisinde kullanılır
_ Böbrekleri temizler
_Mesane problemlerinde kullanılır
_ Romatizma tedavisinde kullanılır
_Gut tedavisinde yardımcı olarak içilir
_Soğuk algınlığına iyi gelir
_Öksürüğü alır
_Çeşitli sindirim sistemi problemlerinde kullanılır
_Prostat sorunlarına iyi gelir
_İshale iyi gelir
_Karın ağrısını alır
_Uyku getirir

10)KIRMIZI ÇAY

Ülkemizde “kırmızı çay ve kızıl çay” olarak bilinen rooibos çayı, Güney Afrika’ya özgü “kızıl çalı”dan (Aspalathus linearis) elde edilmektedir.
Kızıl çalı baklagiller ailesindendir ve Güney Afrika’da tüketilen en popüler çaylar arasında yer almaktadır.Demlendiğinde kırmızı olan çayın okside edilmeden üretilen ve tat olarak olmasa da mineral bakımından daha zengin yeşil versiyonu da bulunmaktadır.

_Cilt Sağlığı açısından: antioksidan ve hücreleri yenileyici özelliğine bağlı olarak egzama, güneş yanığı ve derideki alerjik reaksiyonlar gibi deri sorunlarına yönelik ideal bir çaydır. Nörodermik’te de etkilidir.

_Mide-Bağırsak Sorunlarında: İltihap giderici özelliği nedeniyle Rooibos ishal, bağırsak iltihaplanması, barsak tahrişleri gibi mide-barsak sıkıntıları için çok uygundur.

_Rooibos çayı; Yeşil çay gibi damar ve cilt koruyucudur. Kramp çözücü ve antialerjik özelliği vardır.

_Bağışıklık sistemini de harekete geçiren kırmızı çay , ağız ve diş sağlığına içinde faydalıdır. Çinliler bu çayı özellikle zayıflamak için tüketmektedir. Uzun yaşamak için kırmızı çay tüketilmesi önerilir.

_Sağlığa yararları bilim adamları tarafından kanıtlanmış olan kırmızı çay, hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Mevsim geçişlerinden kaynaklanan halsizlikte kırmızı çay ile giderilebilir. Bağırsakların çalışmasında da etkilidir. Ayrıca vücuda enerji kazandırır ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Top 10 Bitki Çayları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Güler ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Güler ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Güler ENGİN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güler ENGİN'in Yazıları
► Kilo Verdiren Bitki Çayları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Top 10 Bitki Çayları' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:55
Top