2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Nasıl Daha Kolay Öğrenir ve Empatik Yaklaşım
MAKALE #15499 © Yazan Pdg.Sedat BAŞ | Yayın Ekim 2015 | 5,341 Okuyucu
Motivasyon öğrenme için vazgeçilmez bir anahtırdır. 20 yıllık bir çalışmanın sonucunda Dr. Fritz Jansen ve arkadaşı Uta Streit IntraAct Plus Konzeptini geliştirdiler. Bu yaklaşım bir çok ülkenin eğitim politikalarına uygulanarak okullara integre edildi. Jansen bu araştırmasını 1000 çocukla yaparak en önemli şeyin HEDEF olduğunu ve bunun eksikliği neticesinde öğrenmenin mümkün olmadığı yönünde bir sonuca ulaştı. Elbette öğrenmede belli başlı bunun dışında tutabileceğimiz bir takım farklı faktörlerde mevcut. Bunlar; konsantre olamama, Hiperaktivite vb.

İntaAct Plus Konzepti şu şekilde uygulanmaktadır;

1) İlk olarak ödevi ve istenileni anlayabilmek
2) İyi bir ses tonu
3) Övülme (Lob) Örn; 'Evet, bunu güzel yazdın'
4) Hedefi belirleme

Hedefler her zaman yeni hedefler doğrusunda öğrenilmektedir. Örnek verecek olursak, okula yeni başlayan bir çocuğun ilk hedefi ailesi ve öğretmenine daha yakın olabilme isteği, böylelikle disiplinli bir şekilde ödev yapma görevini yerine getirmesidir. Bu belirlenen hedefin yeni bir hedefe yönlendirmesi ise KABUL GÖRME'dir.

Kısacası çocuk 12. sınıfa kadar övülmelidir. İnsan herzaman övülmeyi beklemektedir. Bu anlamda çocuk ne kadar övmeyle ders yaparsa bunun sonucunda hedefide 'ders yapmalıyım' olacaktır. Bu biyolojik olarak da böyledir.

Kısaca ailenin hedefide çocukla aynı doğrultuda olacaktır. Böylelikle çocuğun beyninde ki nöronlar yeniden şekillenecektir. Burada çocuğun motivasyonu ' Bugün yanlış yaptığım ödevlerimi doğru yapacağım' şeklinde olacaktır.

Çocukta Empatik Yaklaşım ve Önemi

Aslında Empatik Yaklaşım en güzel şekilde ifade edilmek istenirse bu DİNLEMEK şeklinde olacaktır. Empatik olmak her bireye özgü olmak , bireysel farklılıkları göz önünde bulundurmak, onu anlamak demektir. Bir olay karşısında 'Sen olsaydın ne yapardın?' veya 'Sen olsaydın ne hissederdin?' cümleleri buna iyi örneklerdir.

Fakat İmmanuel Kant'a göre de Empatik Yaklaşım yani Moralleşme toplumsallaşma açısında büyük öneme sahiptir. Kendisi eğitim teorisinde Moralleşmenin ileriye dönğk hedef olduğunu belirtmiş, bunun tamda başarılamadığını kritik olarak öne sürmüştür.

Çocuk Yetiştirmeden örnek verecek olursak, onların ne hissettiklerini tam olarak anlayamamaktayız. Örneğin korkan bir çocuğa 'Ne var bunda korkacak' diye söylenmemiz Kant'ın kritiğine eş değer gelmektedir. Oysa ki çocuklar Lise çağlarına kadar korkabilmektedirler. (Karanlık korkusu, Kaybetme Korkusu vb.)

Ne yazık ki Empatik Yaklaşım aile içerisinde çocuktan sürekli beklenmektedir. Örneğin ' Anne olunca anlarsın beni' veya ' Allah sana da senin gibi evlat versin de gör gününü' gibi.

Bizim toplumumuz da Empati yerine genel anlamda Sempati vardır. Dizide bir kadının ağlamasına bizlerde oturur ağlarız. Bu sempatidir, yani yoldaş olmadır.

Aile Toplantıları - Aile Senatosu

Bu toplantıların aile ye en büyük katkısı İLETİŞİMİ güçlendirmesidir. Prof. Dr. Rudolf Dreikurs'a göre aile üyeleri her hafta belirlenen SABİT bir zaman diliminde toplanmalı ve geçirilen haftayı değerlendirmelidir. Demokratik ve eşitliğe dayalı olması büyüm öneme sahiptir. Ayrıca çocuklar bu diyalogları çok sevmektedirler. Bu sayede değer görme, aitlik ve kendilerinin önemini pekiştirebilmektedirler. Belki de en önemli olan toplumsal değişikliklerin farklı toplumsal problemleri beraberinde getirdiği, bu problemlerin çözümlerinin de çok yönlü olarak ele alınması gerçekliğiyle, ileride bu stratejilerle çok daha kararlı ve özgün bireyler olarak toplumda varolmayı hakedeceklerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Nasıl Daha Kolay Öğrenir ve Empatik Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Sedat BAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Sedat BAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Sedat BAŞ'ın Makaleleri
► Empatik Yaklaşım Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► İletişimde Empati - Empatik İletişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı? Psk.Dnş.Nurullah SARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Nasıl Daha Kolay Öğrenir ve Empatik Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pedagoji Nedir Şubat 2017
► Karne Uyarısı Haziran 2016
► Öfke Kontrolü Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:22
Top