2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkek ve Kadının Etkin İletişimi
MAKALE #15593 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK | Yayın Kasım 2015 | 3,663 Okuyucu
İletişim kurarken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biride karşımızdaki kişinin iletişim dilini keşfederek kurduğumuz cümlelerin karşı taraftaki yansımasının ne oranda etkili ve isabetli olduğunu anlamamızdır. Her insanın anlayacağı ve algılayacağı dil farklı olabilir. İletişim kurmanın içerisinde bulunan konuşma ve algılama kadın ve erkekte farklılıklar gösterebilir.Bunun sebebi ise kadın ve erkeğin kullanmış olduğu beyin alanlarının farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle erkekler beyinlerinin sol tarafını kullanırken kadınlar sağ tarafını kullanırlar, bir başka deyişle beynin sol tarafı eril, sağ tarafı dişil özelliklere sahiptir. Sol beyin mantık,nedensellik, sayısal işemler, kelimeler,rakamlarla ilgilenirken sağ beyinde duygular, renkler, hayali ifadeler, söz ötesi anlamlar ön plana çıkar. Bunun sonucunda gerek sosyal ortamlarda gerekse aile içi ortamlarda iletişim kurarken kadın-erkek yada ebeveynler iletişim çatışmaları yaşayabilemektedir. Erkekler sonuç odaklı olup anlatmak istedikleri şeyleri az kelimeyle kestirmeden ifade edip iletişimi sonlandırmak isterken kadınlar süreç odaklı olmayı tercih ederek olayları daha ayrıntılı, çok kelimeyle, ayrıntısıyla anlatırlar ve konuşurken karşı tarafça dinlenilmek ve anlaşılmak isterler.

Sağ ve sol beyin bölgelerini birleştiren beynin orta bölgesinde yer alan şerit halinde bir sinir sistemi yer alır, bu sistem her iki beyin arasındaki bağlantıyı kurarak köprü vazifesini sağlar. Bu köprü nekadar gelişirse karşımızdaki kişiyle o oranda daha sağlıklı iletişime geçebiliriz. Bu her iki beyin lobunun dengeli olarak bir araya gelmesi ise ön beyin denilen akılla duygunun birleşimini oluşturur. Ön beyin alanı ne tamamen duygusal nede tamamen mantıksaldır ön beyin empati kurmaya çalışırken sağ beyin sempati kurar sol beyin ise kendisiyle ilgilenir.

Sağ beyni ile düşünen insanlar karşısındaki kişilere birşeyler anlatmaktan keyif alırlar. Sol beyni ile düşünen insanlar , iletişim esnasında iyi bir dinleyicidir, ön beyni ile düşünen insanlar ise iletişim esnasında önce dinler sonra anlatırlar karşıdaki kişinin konuşmasına değer verir, değerlendirme sonrasında kendi fikirlerini söyler. İletişimde sağ beynini kullananlar daha çok anlatmayı sevdikleri için sözlerinin sürekli kesilmesini, anlattığı konunun aksini ifade edici sözlerin sarfedilmesini pek haz etmezler bunun için çok çabuk iletişimleri sekteye uğrayabilir. Sol beynini kullananlar ise uyumlu bir dinleyici oldukları için karşı tarafa dinleme konusunda sıkıntı çıkarmazlar, bu durumdan sağ beyniyle düşünen bir konuşmacı oldukça memnun kalabilir. Ön beyniyle düşünen insanlar ise iletişim kurduğu kişiye kendini hemen sevdirip kendini rahatlıkla kabul ettirebilirler çünkü dinlenilecek yerde dinler konuşulacak yerde konuşur ve karşı tarafı anlamaya çalışır.

Kadın erkek iletişiminde kullanılan kelimelerin altında yatan ve karşı tarafça anlaşılması beklenen mesajlar farklılık gösterebilir. Erkeklerin iletişiminde kullandığı kelimelerin ilk anlamları ön plandayken kadınlarınkinde kullandıkları kelimelerin görünürdeki anlamının altında yatan birkaç anlam yatabilir.

Örneğin bir adam ben biraz yatacağım “çok yoruldum” diyorsa gerçekten yorulmuştur ve uyumak istiyordur.

Fakat bir kadın eşine “çok yoruldum” diyorsa karşı tarafa anlatmak istediği hiç tatile gitmiyoruz, hiç beni yemeğe götürmüyorsun, ev işlerinde bana yardım etmiyorsun anlamındaki ifadeler olabilir.

Bir adam iş dönüşü evine gelirken eşine telefon eder ve sorar: Hayatım evde ekmek var mı?

Eşi cevap olarak: Dün birlikte çocuklarla dışarı çıktığımızda 3 tane ekmek almıştık 2 tanesini yedik bu akşamda annemler bize gelecekmiş telefon ettilerde az önce geriye kalan 1 ekmek hepimize yetmez sen en iyisi gelirken 3 tane daha ekmek al.

Adam cevap olarak: peki tamam

Bu diyalogta kadın cevap olarak “3 tane ekmek yeter” şeklindede cevap verebilirdi fakat kadınlar daha çok sağ beyinleriyle düşündükleri için süreç odaklı cevaplar verecektir sorunun cevabına hemen geçmeden süreci ve yaşantılarıda aktarma gereksinimi duyarlar. Erkeklerinde empati kurarak karşı tarafı anlamaya çalışması dinlemesi ve karşı tarafı tatmin edici cevaplar vermesi karşı cinsle etkili iletişimi kolaylaştıracaktır.

Uzm.Psk.Danışman Ömer AKTÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkek ve Kadının Etkin İletişimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer AKTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'ün Yazıları
► Ebeveyn Ergen İletişimi Psk.Namık ACAR
► Sağlıklı İletişimi Neler Engeller? Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Etkin Dinleme Üzerine Psk.Dnş.Büşra UYSAL
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erkek ve Kadının Etkin İletişimi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beden Dili ve Yalan Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top